Paalse Hengst

Paalse Hengst

Remy Verras kocht, na de onteigening van zijn woonhuis en de bedrijfsgebouwen in Paal, een huis met pakhuizen te Walsoorden. Hij zet daar een nieuw scheepsbouwbedrijf op, wat lukt. Er worden weer jachten gebouwd naar tekening en ontwerp van Remy Verras. Een fraai voorbeeld hiervan is de "Geertrui", een hoogaars rond 1937 voor de Noordzeevisserij gebouwd en nog steeds varend op de Nederlandse wateren. Ook tracht hij aan de hand van bestaande modellen die zaak op te meten en in tekening te brengen. Remy bouwde verschillende stalen hoogaarsen, Lemmerhengsten en schouwen, waaronder de typische Philippinse schouw.

De Lemmerhengst 'Paalse Hengst' is gebouwd in 1980 en gebouwd door Adri Verras voor eigen gebruik. Het schip heeft vanaf 2005 in een loods in Wemeldinge gestaan bij de bouwer en 1ste eigenaar.

De 'Paalse Hengst' in 2021
De 'Paalse Hengst' in 2021

Eigenschappen

Plaquette nummer:1391 Zeil nummer: VC367
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Lemmerhengst

Bouw

Bouwjaar:1980 Ontwerper:R. Verras
Werf:Scheepswerf Moed en Trouw - Verras Werf plaats:De Paal
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:10,00 m Breedte berghout:3,50 m
Diepgang:0,70 m Masthoogte water:11,20 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1985 – 2020 A. Verras, Wemeldinge ( Paalse Hengst)
2020 – Nu (laatst bekend) L. Taelman, Zulte (B) ( Paalse Hengst)

Geschiedenis

1980

1980

1980: De bouw van de 'Paalse Hengst'

1985

1985

1985: Inschrijving in Stamboek Lemmerhengst 'Paalse Hengst' in 1985

2021

april 2021

april 2021: Consent 2021 nummer 37: De bouw van de romp van de stalen Paalse Hengst - Een gesprek tussen Adri Verras (staal bouwer), Cees Droste, (houtbouwer), en Jelle Joosse, (verslaglegger)

Adri Verras vertelt:
Ik was vijfentwintig, in loondienst elders, en bedacht dat ik een stalen schip voor mezelf wilde bouwen. Een motorboot moest het worden. Dat viel niet zo goed, thuis in de Paal: 'een Verras in een motorboot!' Dat ging niet. Dus wat anders. Wat ik ook echt mooi vond was de Philippiense Schouw. Maar wat ik ook probeerde, mijn wens van stahoogte was niet te verwezenlijken zonder de mooie lijn van het schip te verprutsen. Zo kwam ik bij het ontwerp van de broer van mijn vader, Remy, terecht. Een stalen lemmerhengst van tien meter. Voor zijn ontwerp heeft hij onder andere de Elft en de Bou 8 (Boekhoute) opgemeten. In de tekening zijn vanwege de originaliteit zoveel mogelijk vormen en maten van de houten voorgangers behouden. Ook in de bouw. Je ziet dat steeds terug: heel precies de vormen ook in staal laten terugkeren. Je kan wel indenken dat dat tijd kost! En daarmee vallen de kosten hoger uit dan bij veel andere werven.

Alle vrije tijd ging er in: de avonden, zaterdagen en zondagen. Vijf en een half jaar. Op een gegeven moment was ik het wel beu. Voortaan de zondagen niet werken, bedacht ik. Maar ja, na een jaar vond ik toch dat het niet opschoot, dus ja... Maar ik kreeg ook veel hulp! Het aftimmeren en het tuigen gaat niet veel anders dan bij houten schepen. Als je het netjes doet kost het tijd. Maar toen het schip te water ging was alles klaar inclusief de stoffering! Ik had het wel gezien, na vijf en een half jaar. Maar ik was ook trots! En de tewaterlating was een dorpsfeest!

pdf Consent 2021 nummer 37: Hoofdstuk 8 - Bouw van de romp van de stalen Paalse hengst

juli 2021

juli 2021: Foto's 'Paalse Hengst'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht