Pandora

Pandora

De 'Pandora' is met haar lengte van 3.95 een kleine schouw. Van haar geschiedenis is weinig bekend. De eerst bekende eigenaar had haar sinds 1947 in bezit. Volgens overlevering is 'Pandora' een boeren roeibootje afkomstig uit de Boerenbuurt aan de noordkant van de Kaag. In de zeventiger jaren is 'Pandora' herbouwd door de Leidse botenbouwer Albert Nijhuis, die normaal overnaadse jolletjes en peurbakjes bouwde. De huidige eigenaar heeft de 'Pandora' wederom half vernieuwd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2002 Zeil nummer: GE104
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:3,95 m Breedte berghout:1,37 m
Diepgang:0,20 m Masthoogte water:5,00 m
Oppervlakte grootzeil:6,00 m2 Oppervlakte fok:2,50 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:8,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1947 – 1969 Hank Hans ( Pandora)
1969 – 2004 J.L. Blussé van Oud-Alblas, Amsterdam ( Pandora)
2004 – Nu (laatst bekend) A.P. de Vos, Leiden ( Pandora)

Geschiedenis

1998

april 1998

april 1998: Spiegel der Zeilvaart nummer 3 - De 'Pandora' zo maar een schouwtje van de Kaag

Wie kent nog het genoegen van een paar uur zeilen op een mooie voorjaars- of zomeravond? Ik heb het niet over avondwedstrijden - hoe leuk die overigens ook zijn in twaalfvoetsjol of laser'nee ik bedoel, een eindje zeilen in een vriendelijk bootje op een vrijwel verlaten plas, gewoon zittend met je kont op de vlonders, twee schoten en de helmstok in de vingers, je ogen toegeknepen starend naar het vleugeltje in de ondergaande zon?

De vroegere eigenares Hank Hans vertelde hoe in de zomer van 1947 de schouw haar leven binnenzeilde:
"Op een mooie zomerdag zat ik met een paar vriendinnen een glas limonade te drinken op het terras van Kaag-eiland, toen daar een aandoenlijk schouwtje voorbij kwam zeilen. `Zo'n bootje zou ik wel willen hebben', riep ik uit. Als je me nu nog vraagt wat dat scheepje zo bijzonder maakte dan was het dit: binnenboord was het helemaal in boerenblauw geschilderd en het had eveneens een boerenblauw voordek. Een echt Hollands zeilscheepje met alles erop en eraan: het leek warempel of het zo uit een Delfts tegeltableau kwam zeilen! Het schouwtje ging plots door de wind en koerste recht op de steiger af. 'Nou moet je ook maar vragen of hij te koop is', zei een van mijn vriendinnen. En dat bleek nog het geval te zijn ook! Volgens de mensen die erin voeren was het een oeroud schouwtje uit de Boerenbuurt waarmee vroeger een boer uit de buurt naar het dorp aan de overkant voer. Hij had het met zeiltuig en riemen verkocht aan mensen die in 1939 naar Nederlandsch Indië waren vertrokken en daar vervolgens door het uitbreken van de oorlog waren blijven hangen. Gelukkig hadden ze het Jappenkamp overleefd en onlangs hadden de vrienden in Nederland die al die jaren op het scheepje gepast hadden per brief de simpele mededeling ontvangen: verkoop hem maar aan een liefhebber."

pdf SdZ 1998 nr03 april - De 'Pandora' zo maar een schouwtje van de Kaag

2020

4 juni 2020

4 juni 2020: Informatie van eigenaar Alexander de Vos

Hierbij twee oude foto’s van Pandora, vóór de herbouw door Albert Nijhuis. Je kunt niet echt veel zien van de constructie. Het vlak is niet aansluitend gedubbeld zoals wel vaker bij roeiboten gebeurt, maar voorzien van duims dikke leggers met ruimte er tussen. Ik denk dat er bij de restauraties niet veel veranderd is aan het bootje.
De herkomst van Pandora is niet erg zeker onderbouwd en dus niet uit te sluiten dat het bootje van Hartog kwam, maar gezien het aantal werven rond de Hollands Plassen en de algemeenheid van houten roeiboten in deze regio, is de kans redelijk groot dit ie ergens rond Kaag of Brasem gebouwd is.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht