Simmertwirre

Simmertwirre

Klaas Westra, afkomstig uit Pingjum, was aanvankelijk opgeleid aan het Instituut voor de Autohandel te Driebergen, maar schoolde zich later om tot scheepstimmerman. In 1978 vestigde hij in Twijzel, gemeente Achtkarspelen, aan de Mounewei zijn scheepstimmerwerf 'De Eyck'. Daar bouwde en restaureerde hij houten ronde en platbodemschepen.

De romp, het casco van de Simmertwirre is gebouwd in epoxy tot halverwege het boeisel tijdens de cursus boeierbouwen (30 cursisten), op scheepstimmerwerf De Eyck te Twijzel. Het is net als zijn eerdere boeier 'Lytse Wytske' (plaq. 1319) een kleinere kopie (9/10) van de boeier 'Constanter' van Eeltje Holtrop van der Zee. De gangen, liggers, oplangers, zeilwerk, mastvoet doorlaat en dekspanten zijn gebouwd van massief eiken met roestvrij stalen schroeven en twee componenten doorzichtige lak met UV-filter. In 1998 is de romp klaar met 14 liggers, 38 spanten, mastkoker, dekspanten en -delen.
De boeier zonder kajuit is in 1998 verkocht aan Jan van Dijk te Stavoren. Op de werf te Stavoren heeft het boeier-casco 3 jaar gewacht op een koper. Dit werd in 2002 Sipke Deelstra uit Drachten. Hij gaf aan werfbaas Jan van Dijk de opdracht het schip af te bouwen als Fries jacht. Deze afbouw heeft meer dan een jaar geduurd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2363 Zeil nummer: RC112
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Fries jacht

Bouw

Bouwjaar:1985 Ontwerper:Tekening Boeier Constanter Van der Zee
Werf:Scheepstimmerwerf De Eyck Werf plaats:Twijzel
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,25 m Breedte berghout:2,99 m
Diepgang:0,50 m Masthoogte water:12,00 m
Oppervlakte grootzeil:30,00 m2 Oppervlakte fok:17,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:47,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1985 – 1998 K.E. Westra, Twijzel ( Constanter III (projectnaam, bij het kadaster Gertrude-Betsie))
1998 – 2001 Jan van Dijk, Stavoren ( Constanter III)
2001 – 2002 Cees Riezebos, Terhorne / Hindeloopen ( Simmertwirre)
2002 – Nu (laatst bekend) S. Deelstra, Drachten ( Simmertwirre)

Geschiedenis

1986

oktober 1986

oktober 1986: Spiegel der Zeilvaart nummer 8 - Klaas Westra organiseert Cursus Boeier bouwen

Op Scheepstimmerwerf „De Eyk" bouwt Klaas Westra niet alleen boeiers, Friese jachten en Lemsteraken, hij verhuurt ook de boeiers „Wietske" en „Lytse Wytske". De „Lytse Wytske" is opnieuw gebouwd naar de bouwtekening van de bekende boeier „Constanter" van Eeltje Holtrop v.d. Zee. Deze winter wordt er door Klaas Westra een cursus boeier bouwen gegeven. De cursisten leren tijdens deze cursus hoe een romp te maken, spanten op te meten en hoe ze in de romp te bevestigen. Het dek wordt op het oog en volgens de tekening op de dekbalken geschroefd. Het maken van de roef is een verhaal apart.

pdf SdZ 1986 nr08 oktober - Klaas Westra organiseert Cursus Boeier bouwen

1987

6 oktober 1987

6 oktober 1987: Friesch Dagblad - Botenbouwer Klaas Westra uit Twijzel geeft gratis cursussen

Aanvankelijk was het de opzet om de gebouwde boten te verkopen, maar "dat slagge fan gjin kanten". De minsken hawwe gjin ferlet fan in eigen skip, se wolk der net oan fêstketene wêze. It iinderháld bygelyks, dat wolle se net dwaan". Klaas Westra, boten-bouwer van professie, verhuurt zijn boten. Achter zijn woning aan de Mounewei te Twijzel heeft hij twee schuurtjes staan. De ene bevat het materiaal waar¬mee hij de boten bouwt. In de andere staat een in aanbouw zijnde boeier, die volgend jaar te water zal worden gelaten.
Sinds acht jaar is Westra (38) bezig met het in elkaar timmeren van boten. Momenteel heeft hij twee boeiers in het water en staat een derde, evenals een sloep, op stapel. Westra werkt echter niet alleen aan de schepen. Regelmatig zwerven over zijn erf cursisten die leren hoe een romp te maken, spanten op te meten en hoe een romp te bevestigen. In het afgelopen winterseizoen waren zelfs 26 mensen van de partij. En dat allemaal gratis, voor niets. Westra: "Der wurdt wol in allemachtige bulte hout ferknoeid. Dat kostet my dus jild. Mar der stiet tsjinoer dat de skippen earder klear binne en dus flugger it wetter yn kinne".
De cursisten kunnen op elk moment van de dag aankloppen. Zelf werkt Westra ook op niet gezette tijden aan de boten. "It is net sa dat ik fan moarns betiid oant juns let wurkje. Nee, sa giet dat hjir net. As it moai waar is dogge wy neat en geane wy te silen", vertelt Westra, die vindt dat er op dit ogenblik veel te weinig houten boten zijn. "Mar twa persint is fan hout, dat is fierstente min. Dêrom fyn ik it ek net spitich as kursisten nei de perioade dat se hjir wurkje sels mei in boat begjinne te bouwen".
Een van de cursisten is Chris Altenburg uit Leeuwarden, die momenteel bezig is met de sloep. Hij las een advertentie in een watersportblad waarin Westra de aankondiging van de gratis cursus bekendmaakte. "Ik dacht eerst: Het zal wel niks wezen, maar toen ik Klaas belde bleek dat niet het geval", aldus Altenburg, die altijd al een groot liefhebber van de scheepvaart is geweest. Maar verder dan het helpen van een kennis met het verven van een boot kon hij zijn ei niet kwijt. "Hier kun je leren hoe ze vroe­ger poten maakten. Dat interes­seert mij. Klaas zegt tegen mij dat en dat moet even gebeuren en dan doen we dat even",

pdf Friesch Dagblad 06-10-1987 - Botenbouwer Klaas Westra uit Twijzel geeft gratis cursussen

1990

1990

1990: De bouw van de Constanter III later Simmertwirre

2002

2002

2002: Alex Westra houtsnijwerk Stavoren

Snijwerk van de 'Simmertwirre'
Snijwerk van de 'Simmertwirre'

2022

2022

2022: Foto's Fries jacht 'Simmertwirre'

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht