Wyldsjitterke

Wyldsjitterke Niet actief

Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Wij weten op dit moment niet waar het schip zich bevindt of dat het nog bestaat. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.

In 1940, na het overlijden van vader Michiel de Jong, namen Hendrik en Berend de werf over. Hendrik deed het "ijzer" en Berend het "hout". Hendrik trok met zijn gezin in het voorhuis op de werf. Berend bleef in het dorp wonen. Eén klant van de werf valt op: de Jeugdherbergcentrale. In maart moesten de boten te water worden gelaten, in de zomer kwamen er reparaties. In 1955 werd de SSRP opgericht. Het verlangen van een kleine groep mensen om het "varende erfdeel" niet te laten verdwijnen, bleek door onverwacht velen herkend en gedeeld te worden. En Berend en Hendrik waren een van de weinige werven bij wie men terecht kon om aan dit verlangen vorm te geven. Berend bouwde nog steeds alles "op het oog". Nog steeds bedreef hij de kunst van het schuitmaken zoals die in vroeger jaren werd beoefend. Zijn laatste tjotter bouwde hij in 1972, maar hij presteerde het nog om drie wildschieters te bouwen in 1980. Zesenzeventig was hij toen. Dat waren ook zijn laatste schepen.

De wyldsjitter 'Wyldsjitterke' is in 1962 gebouwd. Opdrachtgever was F.T. Bijlsma. In De Waterkampioen nr 1087 van 1962 staat een uitgebreid verhaal over de tewaterlating en eerste (thuis)reis.

Eigenschappen

Plaquette nummer:9198 Zeil nummer:
Categorie:Z Tekening nummer:
Type:Wyldsjitter

Bouw

Bouwjaar:1962 Ontwerper:Gebr. de Jong
Werf:Gebr. de Jong Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,10 m Breedte berghout:1,20 m
Diepgang:0,10 m Masthoogte water:3,20 m
Oppervlakte grootzeil:3,10 m2 Oppervlakte fok:1,45 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:4,55 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1962 – onbekend F.T. Bijlsma ( Wyldsjitterke)

Geschiedenis

1962

oktober 1962

oktober 1962: De Waterkampioen oktober 1962 nummer 1087 - Met de Wildschieter op thuisreis

Zaterdagmiddag 19 mei 1962 vond in alle eenvoud de tewaterlating plaats van het mooie Friese jagersbootje van de helling van de gebroeders De Jong in Heeg. Nu geen toespraken, journalisten en persfotografen, zoals bij de plechtige tewaterlating van de boeier 'Boreas', kort geleden. We waren maar met z'n drieën, werfbaas De Jong, mijn tochtgenote en ik. Eigenhandig werd het bootje in het Heeger Var geschoven naast zijn grote broer, een tjotter, waaruit hem van de eigenaar nog een broederlijke felicitatie tegen de harde Zuidwesterstorm in bereikte.
Wij namen afscheid van De Jong en z'n mooie oude helling en wilden afvaren om het bootje naar zijn bestemming, de poelen en petgaten van Belt Schutsloot in de kop van Overijssel te brengen. Naar het advies van de Heger-deskundigen-aan-de-wal streken we de zeilen vanwege de zuid-westerstorm met windkracht 10 en roeiden het Heeger Var af met het plan om voor Woudsend af te slaan, de kop van de Koevorde onder de wal langs te roeien en dan via Spannenburg en de Follega-sloot het Tjeukemeer te bereiken.
Het zat goed in elkaar, dat plan, maar het liep anders. Toen we na roeien en slepen de Koevorde bereikten was de wind zo fel en waren de golven zo hoog, dat het ons onmogelijk was de kop te nemen. We werden het meer opgestuwd en er bleef ons niets anders over dan voor de wind de Koevorde af te roeien. Dit was op zichzelf geen spelevaren; het bootje danste op de golven en als we maar even dwars op de wind gingen sloeg het water naar binnen. Slechts één richting konden we houden: vlak voor de wind. Ons „wyldsjitterke" liet zien, dat er leven in zat, het steigerde tegen de woeste baren en het sloeg zich dapper door de golven, die hoger en hoger werden. We slaakten een zucht van verlichting toen we eindelijk aan de overkant een slootje binnenvoeren, dat leidde naar enkele boerderijen van het plaatsje Dijken. Het leek ons het beste hier onze tent op te slaan; trouwens er was geen andere keuze.

pdf Waterkampioen 1962 nr1087 oktober - Met de Wildschieter op thuisreis

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht