De criteria in 1968

In het Jaarverslag van 1968 wordt vermeld dat de SSRP serieus werk gaat maken van een set richtlijnen, die gehanteerd gaat worden bij inschrijving van een jacht. Daarnaast hoopt men ook dat deze richtlijnen door ontwerpers van nieuwe schepen gehanteerd gaan worden.
Het Stamboek breidt zich nog steeds uit. Een nieuwe schepenlijst met vele nieuwe inschrijvingen is in voorbereiding. De uitvoerige correspondentie, die vorig jaar na de publikatie van de ontwerp-inschrijvingscriteria werd ontvangen, toonde aan hoe moeilijk het is een goede omschrijving te geven van hetgeen onder ronde en platbodemjachten wordt verstaan. Enerzijds willen we immers de traditie eren en respecteren, anderzijds stelt het gebruik van de oude schepen als jacht in de huidige tijd bepaalde eisen.

Het bestuur van de Stichting is van oordeel dat de Stichting krachtens haar doelstelling dient te streven naar behoud van het oude en van het traditionele. Daarvan uitgaande zal opnieuw worden getracht een aantal ruim geformuleerde richtlijnen op te stellen, die bij inschrijving in het Stamboek zullen worden gehanteerd. Richtlijnen, die naar wij hopen, ook door ontwerpers van nieuwe schepen zullen worden geraadpleegd. Aldus moet het mogelijk zijn onze mooie vloot van oudvaderlandse schepen in zo goed mogelijke vorm te bewaren en te behouden.

Brief aan de Vrienden van het Ronde en Platbodemjacht 27-09-1967

Ruim 12 jaar geleden werd het Stamboek in het leven geroepen om daarin die als jacht gebruikte schepen op te nemen die naar vorm, uiterlijk en tuigage overeenstemmen met de schepen, die tot het einde van de zeiltijd in ons land werden gebruikt.
Hieruit blijkt reeds - en dat spreekt eigenlijk ook vanzelf - dat de inschrijving uitdrukkelijk is beperkt tot scheepstypen, die werkelijk in de binnenvaart en bij de visserij hebben bestaan. Vele van deze oude werkschepen zijn echter voor de pleziervaart verbouwd en vele schepen zijn lang na het einde van de zeiltijd speciaal als jacht ontworpen en nieuw gebouwd.
Meer en meer bleek het daardoor gewenst vast te leggen wat onder en rond of platbodemjacht moet worden verstaan. Want al zij direct erkend, dat de oude scheepsbouwers tot in de tweede helft van de vorige eeuw en kort na de eeuwwisseling hun schepen allemaal individuele bijzonderheden meegaven en nimmer eenheidsschepen bouwden, toch vertonen al die schepen een aantal fundamentele kenmerken en karakteristieken, die naar de mening van de Stichting dienen te worden gehandhaafd.
Een eerste stap tot vastlegging van deze kenmerken deed de Stichting door de uitgave van het boek "Ronde- en Platbodemjachten", waarin een schat van gegevens kon worden bijeengebracht.
Een tweede stap werd eind vorig jaar gedaan toen een kleine Commissie, bestaande uit de heren Ds. J. Matzer van Bloois, W. de Vries Lentsch Jr. en P. Zwiers zich op verzoek van de Stichting, bereid verklaarde een poging te doen een aantal objectieve criteria te formuleren, waaraan de schepen bij inschrijving in het Stamboek kunnen worden getoetst.
Het advies van deze Commissie wordt hierbij ter kennis van de leden gebracht.
Het Bestuur zou het op prijs stellen indien de Vrienden van de Stichting en alle andere minnaars van het oud-Nederlandse jacht hun eventuele op- of aanmerkingen naar aanleiding van dit advies aan de Stichting zouden willen doen toekomen. Een zo breed mogelijke gedachtewisseling kan er immers slechts toe bijdragen het inzicht in dit onderwerp te verhelderen.

pdf SSRP Speciale Criterium Commissie 1966-1969

Terug naar vorige pagina