De BERETANDEN van de SSRP, juli 2022 nummer 7

14 juli 2022

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Jubileumreünie te Langweer;
  • In memoriam Marion Levasier 1946-2022.

In memoriam Marion Levasier 1946-2022

Begin juli bereikte ons het bericht dat Marion Levasier is overleden. Een trotse en energieke, uiterst betrokken en charmante vrouw. Samen met haar man Leo van den Berg was zij eigenaar van de houten Hoogaars Patrice (bouwjaar 1940 te Antwerpen).

Marion heeft gedurende de periode 1997 tot 2017 deel uitgemaakt van het bestuur SSRP en vertegenwoordigde de VSRP.

Aan de Jubileumreünie tijdens het 50-jarig bestaan van de SSRP in Grouw en het 60-jarig in Lemmer heeft Marion haar persoonlijke kenmerken bijgedragen. Haar man Leo nam de puzzel van de ligplaatsen voor zijn rekening. Binnen de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) heeft Marion zich naast haar bestuurslidmaatschap SSRP zeer ingezet voor het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) en de combinatie vanuit haar functies bij Sail2020.

De SSRP is Marion uitermate dankbaar voor haar energieke en betrokken inzet die door haar gedurende vele jaren zichtbaar en vaak ook hoorbaar is geweest. Tijdens de opening van de laatste Jubileumreünie SSRP i.s.m. Regionale Friese Reünie (RFR) in Langweer hebben wij stilgestaan bij het overlijden en de uitvaart diezelfde vrijdag van Marion.
Wij wensen Leo en haar familieleden veel sterkte toe om het verlies van deze markante vrouw te dragen.


Jubileumreünie te Langweer

Vrijdag 8 juli 2022 was een dag waar wij door de corona lockdowns lang op hebben gewacht. De tent staat breeduit op de kade in Langweer, aan de vlaggenmasten wapperen de SSRP, de RFR en de vlag van Langweer triomfantelijk in top.    
De eerste Lemsteraken zijn afgemeerd en in de loop van de vrijdag volgen de andere deelnemende schepen met hun vrolijke bemanningsleden. De vloot van de SSRP is in de breedte vertegenwoordigd. Hout en staal ligt gebroederlijk naast en door elkaar. Het weerzien van de bemanningsleden en het bekijken van elkaars schepen is op zich al een feestje. De culturele bezienswaardigheden worden in Langweer bezocht en boodschappen ingeslagen bij de winkeliers die op de hoogte zijn gebracht om tussen 8-11 juli extra voorraad aan te leggen.
De inschrijving wordt geopend en de Goodie-bag met mooie sponsor artikelen, buffet- en ontbijtbonnen incl. het boek van ‘Statenjacht Friso 2019’, wordt overhandigd. Het kopen van muntjes en de bar gaat open. In de rij voor het buffet… en maar praten! De honger bestaat niet alleen uit een lege maag;-). Na de officiële opening door de voorzitter SSRP en het kennismaken met de huidige bestuursleden en leden van het comité RFR komt het serieuzere gedeelte. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Lemmeraakjacht Salamander’. Een historisch moment de aken - de 'Salamander', 'De Onrust' en 'De Wulp' - liggen in frontlinie aan de kade voor de tent.
De uitleg hoe Admiraalzeilen bij een noordelijke WK 4 eskadergewijs zal plaatsvinden. Aandachtig luisteren en met het vertrouwen dat wij dat alles met elkaar goed en veilig gaan volbrengen… tot het moment waarop gezegd wordt dat de motor absoluut niet gebruikt mag worden! Angst in de ogen en vraagtekens boven hoofden verschijnen.
Moment dat  DJ Heavy P spontaan zijn muziek laat horen ‘We are sailing’ als antwoord op de vraagtekens. Tafels en banken aan de kant waarna door alle leeftijdsgroepen wordt gedanst en meegezongen. Het feest is begonnen en de toon is gezet!

Zaterdag 9 juli begint met ontbijt in de tent waarna de genodigden worden ontvangen in Brasserie AnderS. Het meevaren door de genodigden op onze schepen tijdens het Admiraalzeilen wordt omarmd. Het spontane aanbod van de schippers om onze gasten (incl. een gekoelde lunch) als opstappers mee te laten genieten op de Langweerder Wielen is een mooi gebaar. De vloot vaart uit en het zwaaien, toeroepen en genieten is feestelijk en vol verwachting van wat komen gaat. Menig rif is gestoken. Het Statenjacht ‘Friso’ ligt afgemeerd en wij zijn in afwachting van de CvdK, de heer Brok. Ook dit jacht vaart uit achter de vloot aan. Koffie met oranjekoek aan boord van het Statenjacht.. er zijn slechtere zaterdagen geweest. Voor anker op de afgesproken plek waarna aan hoger wal de eerste pogingen om eskadergewijs te gaan lunchen worden ondernomen. 
De eerste zeilen worden gehesen en de scheepsmotoren gaan uit. Zeilen, elkaar in de vastgestelde eskaders gaan vinden en de juiste volgorde formeren. Deze manoeuvres zijn vanaf de ‘Friso’ een lust voor het oog. Er wordt intens genoten, zeker als de schepen voorafgaand aan het Admiraalzeilen een persoonlijke groet aan de CvdK brengen. 
De formatie is rond en de CvdK neemt zijn pet op en de uitdaging aan om als Admiraal te gaan optreden. Mooi, mooier, mooist… zielige toeters, boerenkielen, leuke hondjes en enthousiast zwaaiende kinderen en lange baarden. Niets ontgaat hem! De uitroepen snel noteren en weer meekijken. 
Compliment aan alle schippers! Onbeschrijflijk mooi de formaties in kiel- en frontlinie en het weven. Aan boord stelt de CvdK de vraag of er tijd genoeg is om de zeilen te hijsen van het Statenjacht voorafgaand aan zijn volgende afspraak? Niet tegen dovemansoren. Rif in het grootzeil en daar gaan we. Onmiddellijk gevolgd door de vloot SSRP-ers. We worden er even stil van. Zo’n ontzettend mooie vloot Varende Monumenten en Varend Erfgoed.
De nodige rakken worden met elkaar gezeild voordat een bericht in het gastenboek van de Friso wordt geschreven. 
Waarna de muzikale klanken van de Wodkapel de bemanningen en de bezoekers in Langweer opzwepen tot een uitgelaten en vrolijke sfeer. Ontspannen ontmoet men elkaar weer in de tent waarbij een toost uitgebracht wordt op onze Beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix. De prijsuitreiking met ‘Goudse lekkernijen’ en het Marktkramenbuffet om de voeten weer van de vloer te krijgen en luidkeels mee te zingen met de band KEK. De EHBO’ers en beveiliging hebben een rustig weekend bij de SSRP.

Op zondagochtend 10 juli, met dikke ogen  en een schorre keel luisteren de schippers naar de uitleg van de KWVLangweer. Twee korte wedstrijden volgens de banenkaart. Her en der wordt toch een rif gestoken. Meedoen is leuk… maar winnen is nog leuker! Vanuit een rubberboot voor de haveningang wordt het wedstrijdzeilen gadegeslagen en worden de passanten voor een ligplaats vriendelijk doorverwezen naar de nieuwe haven. Deze mooie vloot meert straks weer af. Te laat bij de start of niet, er is gestreden en genoten in elke klasse. De prijsuitreiking brengt verlossing en ‘Goudse lekkernijen’ teweeg.

Het slotwoord met dank aan alle lokaal deelnemende partijen, de sponsoren, de leden van het comité RFR en zeker aan de deelnemers van de SSRP-vloot wordt veelvuldig onderbroken door een spontaan applaus.
Dank voor ieders vertrouwen en de samenwerking! Het wachten op deze drie fantastische dagen is meer dan de moeite waard geweest!


Spiegel der Zeilvaart september 2022 nummer 7 - Pracht en praal in Langweer

De kleine haven van Langweer beleefde in juli een invasie. Er meerde een complete vloot rond- en platbodems af en er verscheen een grote tent op de kant. In die tent blije gezichten van schippers die elkaar enthousiast begroetten. Morgen zouden ze laten zien wat Nederland voor moois te bieden heeft op varend gebied.
Wie wil weten hoe de deelnemers aan de Jubileumreünie van de SSRP en de RFR het weekend in Langweer beleven heeft genoeg aan het glunderende gezicht van IJsbrand de Vos. IJsbrand is de nog kakelverse eigenaar van het Friese jacht Bestevaer. Ook bijzonder: IJsbrand is nog maar 24 jaar jong, maar als je vader Alexander de Vos heet en de werf Klaas Hennepoel bestiert bij De Kaag dan is de kans redelijk aanwezig dat je ook met het virus behept bent, het virus 'gek op houten rond- en platbodems'. De Bestevaer mocht zaterdag tijdens het Admiraalzeilen het eigen eskader aanvoeren, maar het feest voor vader en zoon De Vos begon wat IJsbrand betreft al veel eerder. 'We zijn bijna een week geleden al vertrokken. Dat betekende de mast plat en daarna door Amsterdam. Onderweg kwamen we De Onrust tegen, de grote De Boer aak, die ook op weg was naar Langweer.' Voor een open Fries jacht kan het IJsselmeer best onstuimig water zijn, dus verliep de reis verder via de Randmeren. 'Eerst Elburg, daarna Blokzijl en vervolgens binnendoor naar IJlst, omdat wij als IJlster jacht (gebouwd bij Lantinga - red.) eerst meededen aan het evenement Schepen van IJlst - en nu zijn we alweer hier!'

pdf SdZ 2022 nr07 september - Pracht en praal in Langweer

Een uitgebreid fotoverslag en de wedstrijduitslagen

Klaas Wiersma is door de organisatie van de reünie gevraagd om tijdens het admiraalzeilen en de wedstrijden te fotograferen. Dat heeft hij met veel enthousiasme gedaan en het resultaat kunt u zien in de twee door hem samengestelde albums.

Naast deze albums hebben we ook van deelnemers foto's gekregen en van de wedstrijd organisatie hebben we de uitslagen gekregen. 
U kunt alles op onze pagina met verslagen zien (die nog steeds wordt uitgebreid met meer foto's)!


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                                   Zeilmakerij Molenaar: Nieuws juli 2022

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Voorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
voorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina