De BERETANDEN van de SSRP, mei 2024 nummer 5

15 mei 2024

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  1. Van de bestuurstafel;
  2. Zwerf jeugdkamp met tjottervloot door Friesland;
  3. Verslag Motketelwedstrijden 2024 KWVL;
  4. Pinksterevenement van 18 t/m 20 mei 2024 op de Kaag; 
  5. In memoriam Bob van Schaik.

Van de bestuurstafel

Na alle feestelijkheden van het overhandigen van de SSRP-wisselprijzen tot de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen gaan we weer over tot de orde van de dag.
Het aanmelding van nieuwe schepen voor het Stamboek gaat onverminderd door en de eigenaren worden hartelijk welkom geheten met o.a. de SSRP-vlag en de felbegeerde plaquette. 
De schepen die opgenomen worden in de categorie A en B kunnen worden opgenomen in het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN). Wilt u met uw schip deelnemen aan Sail2025 dan is een inschrijving in het RVEN een voorwaarde. Laat onze stamboekbeheerder tijdig weten dat uw schip in het RVEN opgenomen mag worden. Er zijn op dit moment ca. 200 schepen binnen de categorie B die hiervoor in aanmerking komen! De verwerking door het RVEN heeft ook tijd nodig, om teleurstellingen te voorkomen, stel het niet langer uit.


Zwerf jeugdkamp met tjottervloot door Friesland

Het doel van de St. Friese Tjottervloot is het behouden van 10 tjotters en 1 Fries jacht. M.b.v. vrijwilligers wordt de Tjottervloot in optimale staat van onderhoud gebracht en gehouden. Het behouden bestaat ook uit het blijven varen! Een belangrijke activiteit daarbij is de jeugd enthousiast te maken voor deze traditionele scheepjes.
Jaarlijks wordt in de zomervakantie een zwerfkamp georganiseerd. Een week kriskras door Friesland zeilen in de tjotters, samen met ervaren instructeurs en leeftijdgenoten van 12 t/m 18 jaar. Het zwerfkamp begint op zondag 11 augustus en op zaterdag 17 augustus meren de tjotters weer af in Heeg. Voor mee informatie/ deelname stuur een bericht naar: info@friesetjottervloot.nl.


In het weekend van 4 en 5 mei 2024 stonden de Motketelwedstrijden op het programma van de Koninklijke Watersport Vereeniging Loosdrecht. Dit zijn jaarlijks terugkerende wedstrijden voor ronde en platbodemjachten, die worden gevaren op de Loosdrechtse Plassen. Vanaf het eeuwfeest van de KWVL in 2012 zijn deze wedstrijden weer nieuw leven in geblazen.
Gestreden wordt sindsdien om de felbegeerde Motketelwimpel, die in 2012 aan de KWVL is aangeboden door de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Ondanks Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, kwam toch een mooi aantal schepen naar Loosdrecht. De drie open schouwen van de KWVL waren present, evenals de Meeuw en de Pandora. Ook was er de stoere kajuitschouw Margaretha Jantina. Daarnaast deden ook dit jaar het Friese jacht Hommel en de tjotter De Jonge Minne mee en ook de prachtige tjotters Lytse Folle en Lutjepotje verschenen aan de start. Het veld was compleet met nog een traditionele punter en de zalmschouw van Peter Schouten uit Kortenhoef. Zaterdag werden maar liefst drie wedstrijden gevaren, twee korte en één wat langere, waarbij de baan twee keer gevaren moest worden. Een rustig windje zorgde voor mooie en spannende wedstrijden.De KWVL had het evenement weer tot in de puntjes georganiseerd. Het havenpersoneel stond klaar om schepen vakkundig het water in te takelen, de wedstrijdcommissie zorgde voor een perfecte op-en-neer baan en het nieuw geschilderde startschip De Zware Jongen spiegelde in de zon. Het diner op zaterdag en de hele catering waren ook weer perfect geregeld. De deelnemers werden aan het einde van de middag nog verrast door een plotselinge stortbui, zoals we die vaker hebben gehad dit voorjaar.
Zondag konden er weer drie wedstrijden worden gevaren; één korte en zelfs twee lange. De wind werd helaas minder in de loop van de dag en de wedstrijdcommissie besloot dat zes wedstrijden in totaal genoeg waren. Uiteindelijke winnaars waren de Hommel van Dirk Slijper, De Jonge Minne van de familie Bleeker en de Pandora van Alexander de Vos. De Pandora werd overall-winnaar en mocht de wisselprijs, de Motketelwimpel, mee naar huis nemen. Olav Loeber memoreerde namens de KWVL nog dat Alexander de wimpel ook verdiende voor zijn inzet om het zeilen in deze prachtige vloot, niet in alleen in Friesland, maar zeker ook in ‘het westen’, te blijven stimuleren.
Tot volgend jaar!
Matthijs Gorgels

Een aantal van de deelnemende Ronde en Platbodemjachten aan de Motketelwedstrijden
Een aantal van de deelnemende Ronde en Platbodemjachten aan de Motketelwedstrijden

Pinksterevenement van 18 t/m 20 mei 2024 op de Kaag

Hierbij nodigt KWV De Kaag u graag uit voor het Pinksterevenement van 18 t/m 20 mei 2024. Dit weekend staat al decennia op de agenda van De Kaag voor de 12 Voetsjollen, maar sinds een aantal jaren varen ook de Rond- en Platzeilers mee. Altijd een mooi gezicht om deze klassieke schepen op de Kaag te zien zeilen.
Inschrijven graag via Manage2Sail via deze link: https://www.manage2sail.com/nl-NL/event/c89972d6-2779-4f65-ba4a-b1c30f365b4b#!/.


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                               Zeilmakerij Molenaar: Nieuws mei 2024

In memoriam Bob van Schaik

Ons bereikte een overlijdensbericht: 
‘Op 25 april 2024 is op 85 jarige leeftijd de schipper van de Enkhuizer Bol ‘Olleke Bolleke’ na een mooi leven van zijn familie weggevaren’. 
Een rustige man die - samen met zijn vrouw Truus - binnen de vloot ronde en platbodemjachten lang aanwezig en zichtbaar is geweest. Bob was technisch goed onderlegd en heeft in 1966 bij Jan Kooijman het casco van de ‘Olleke Bolleke’ gekocht en vervolgens zelf afgebouwd. Het gezin van Bob en Truus van Schaik heeft veel vakanties in binnen- en buitenland op de 'Olleke Bolleke' doorgebracht. Zij waren aanwezig bij reünies, vergaderingen en andere evenementen van de SSRP en VSRP. 
In 1997 is de SSRP Van Waning-wisselprijs op de Winterreünie in Muiden uitgereikt aan Bob en Truus van Schaik, als blijk van grote waardering voor het vele werk dat zij in moeilijke omstandigheden hebben verzet bij de voorbereiding van de Zomerreünie in Veere in 1996 en het ontwerp alsmede de regie van het bij die gelegenheid uitgevoerde waterspel ‘De Slag bij De Haak’. Tijdens de uitvaart van Bob werd zijn leven op chronologische wijze zichtbaar gemaakt in beeld en tekst. Het aantal schepen, de vakanties met de zonen Martijn en Eelco. Met de familie in Finland in de sneeuw, de betrokkenheid bij de SSRP.
De SSRP wenst Truus, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.


Terug naar overzicht