W.H. de Vosprijs 2023 toegekend aan Henk van der Meulen

15 april 2023

De W.H. de Vosprijs wordt toegekend aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust', dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de W.H. de Vosprijs 2023 tijdens tijdens de Voorjaarsbijeenkomst in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek op zaterdag 15 april uit te reiken aan:

Henk van der Meulen


De uitreiking van de W.H. de Vosprijs 2023 door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst aan Henk van der Meulen (foto Jeannette Horst)

Op grond van de volgende overwegingen

Henk van der Meulen stamt uit een illustere familie van Friese scheepsbouwers, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1880. Het verhaal van de werf begint in Joure. Later, in het geboortejaar van Henk, verhuisde de werf naar de Woudvaart in Sneek. Henk groeide dus op tussen de dwars- en langshelling van de werf, die destijds alleen nog per pont bereikbaar was. Toen de werf in 1978 ook over de weg bereikbaar was, gaf dat de werf een nieuwe impuls. 
De scheepswerf is gespecialiseerd in het bouwen, restaureren en onderhouden van houten schepen. Sinds de beginperiode in Sneek zijn er voornamelijk schouwen gebouwd, de afgelopen jaren zo’n 300. Daarnaast ook tjotters en Staverse jollen. Sinds 1991 is Henk eigenaar van de werf. Henk is inmiddels de zevende generatie, die de liefde voor het bouwen in hout mag voortzetten. Henk is zelf ook zeiler en vaart in een kajuitschouw, die - hoe kan er ook anders - gebouwd is op zijn eigen werf.
Lange tijd was Henk verbonden aan de organisatie van de reünie ‘It Skouspul’; een gezellig samenkomen van aan de werf verbonden schepen in het laatste weekend van september. Voor menig deelnemer is het bijzonder jammer dat daar nu een einde aan komt. De lastige overdraagbaarheid van schepen naar een volgende generatie lijkt de oorzaak te zijn. 
Er is grote waardering voor Henk over hoe hij uit de schaduw van zijn vader is getreden en de werf nieuw élan heeft gegeven. De restauratie van de ‘Catharina’, het groot onderhoud aan het Statenjacht van de Provincie Fryslân en de restauratie van de boeier ‘Phoenix’ geven de werf van Joh. Van der Meulen natuurlijk nog eens extra glans. 
Met dit alles heeft Henk van der Meulen een bijdrage van grote betekenis geleverd aan de doelstellingen van het Stamboek, waarvoor het bestuur hem zeer erkentelijk is en met de uitreiking van deze prijs willen wij de unieke verbintenis met het Stamboek nog eens benadrukken.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten in januari 2023. Uitgereikt op 15 april 2023.


Het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 tot nu

We hebben het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 in een aparte publicatie gebundeld.
Deze kunt u vinden op De Boekenplank.


Terug naar vorige pagina