2016 nummer 2: Het opmeten van een schip

Wat er allemaal, ooit is vastgelegd

Voor veel mensen zijn tekeningen van schepen intrigerend. In het boek Ronde en Platbodemjachten, geschreven door oud Stamboek voorzitter Mr. Dr. T. Huitema, staat achterin een verzameling technische tekeningen van Ronde en Platbodemjachten. Deze tekeningen betreffen een doorsnede van ons deel van het varend erfgoed. Dr. Ir. J. Vermeer heeft zich in zijn boeken gericht op de Friese ronde jachten. Veel tekeningen, die in zijn boeken zijn opgenomen, heeft hij zelf getekend.

Gerard ten Cate en Robin van Son doen een nieuwe opmeting

Zo nu en dan wordt er nog een Rond of Platbodemjacht opgemeten en getekend. De redenen waarom kunnen heel verschillend zijn. In 2015 is tijdens een restauratie het schip met stamboeknummer 293 opgemeten. Het gaat om de boeier 'Vrouwe Maria', die deze winter is getransformeerd tot Fries jacht. Hiermee heeft ze, naar de huidige inzichten, het voorkomen terug gekregen, dat ze ooit bij haar eerste tewaterlating heeft gehad.

De opmeting is beschreven in het artikel “Het opmeten van een schip”.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht