2017 nummer 1: Watersport op de Loosdrechtse plassen

Wat er allemaal ooit is vastgelegd over Loosdrecht ....

Op de eerste bladzijde van het boek Ronde en Platbodemjachten staat de volgende doelstelling van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten vermeld : “alle gegevens, welke van belang kunnen zijn voor de kennis van de historie, de traditie, de bouw, de bouwers en het zeilen met ronde en platbodem jachten” worden in het Stamboek vastgelegd.“Alle gegevens”…….. Veel van hetgeen er in het Stamboek is opgenomen, is terug te vinden op de website van de SSRP. Er is inmiddels heel veel vastgelegd. Van het oudste ingeschreven schip uit 1820 tot nu toe. Maar nog steeds weten we heel veel niet. Het is bewonderenswaardig hoe de Stamboekoprichters van het eerste uur zoals de heren Van Waning, Spits en Van Slooten (en natuurlijk al die anderen die ik hier niet noem) vooral per post en telefoon hun kennis moesten verzamelen.

Van de heer Vermeer is bekend dat hij voor het schrijven van zijn boeken bij eigenlijk alle schepen die hij beschreven heeft, ook heeft bekeken, ze op te meten en ze te beschrijven. Veelal bezocht hij de schepen door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er zijn de nodige eigenaren van Ronde jachten geweest, die hen een taxirit aanboden van het bus- of treinstation naar de bewuste boot. Pas na zijn pensionering ging hij samen met zijn echtgenote in een eigen auto op pad. 

Dat het internet erg behulpzaam is bij al het huidige onderzoek zal duidelijk zijn. Wanneer je ook nog eens weet waar je mogelijk informatie kunt vinden, dan kom je soms tot verrassende ontdekkingen. Het dupliceren van oude foto’s waar maar één afdruk van is heel veel makkelijker geworden. 

De eerste Watersport Vereeniging in Nederland

Toen ik ongeveer een jaar geleden benaderd werd door Lex Maat met de vraag of ik mogelijk nog onbekende foto’s van zijn tjotter (die honderd jaar oud zou worden) had, moest ik hem teleurstellen. Zijn tjotter 'Aleide Anna' heeft jaren lang op Loosdrecht gevaren. Bestuurder Jhr. Q.J. van Swinderen (burgemeester van Loosdrecht) van de Koninklijke Watersport-Vereeniging Loosdrecht, was in 1916 opdrachtgever van de grote tjotter, gebouwd door Auke van der Zee in Joure, die hij tot zijn dood in 1959 in eigendom heeft gehad.

De verwachting was dat er foto’s zouden moeten zijn waar zijn scheepje op te zien was. Een zoektocht naar oude foto’s met ronde jachten die op of bij de Loosdrechtse plassen genomen waren leverde niets op. Rondvragen en naspeuren leverde wel de nodige andere foto’s op van Loosdrecht met Ronde en Platbodemjachten op, maar niet van zijn tjotter. 

Bij deze “Uit het Stamboek” hebben we een hele verzameling ansichten opgenomen in het album "Watersport op de Loosdrechtse plassen". Zoals bekend is Loosdrecht is al lang één van de watersportcentra in Nederland. De meeste van deze ansichten zijn verzameld door Jacob Jan Kooij.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina