2023 nummer 5: Zomer 2023

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Op het moment dat ik deze Uit het Stamboek schrijf (26 juli 2023) ligt boven Ameland een car-carrier te branden. Toen ik wakker werd was deze brand al in het nieuws op de radio. Foto’s waren nog niet beschikbaar, de naam van het schip werd wel al genoemd. Fremantle Highway. Het zei me niets.
Google bood hulp en heel snel was me duidelijk om wat voor een schip het ging. Een groot grijs schip waarmee auto’s over de wereld vervoerd worden. Op de Eems zie je dergelijke schepen vaak varen om Volkswagens te laden bij de fabriek in het Duitse Emden.
Verbazingwekkend om te zien hoe soepel dit kleine zoektochtje een antwoord opleverde. Dit in schril contrast met andere digitale puzzels die ik wel eens probeer op te lossen. Dan doel ik op de speurtochten die ik met de nodige regelmaat doe naar informatie over onze ronde en platbodemschepen en hun oude eigenaren. Vrijwel altijd kom je dan als eerste op de site van de SSRP terecht en het is verbazingwekkend wat voor informatie je daar kunt vinden. Niet veel, maar héél veel. Maar tegelijkertijd vind je heel veel niet. 

De eerste vermelding van de SSRP

Het afgelopen jaar ben ik vooral met onderzoek buiten de SSRP doende geweest. Er waren de nodige raakvlakken, maar het was anders en meer specifiek. In de zijlijn kreeg ik een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis van de SSRP, vond ik de eerste vermelding van “De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten” en vond zelfs het eerste bedrag dat voor deze nieuwe stichting overgemaakt werd. Het was vijftig gulden die de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo overmaakte voor het maken van concept statuten van de SSRP. Het was informatie die ik in het SSRP-archief nergens heb kunnen vinden.

Gemist

U hebt vast en zeker geconstateerd dat u de afgelopen maanden geen “Uit het Stamboek” heeft gehad. Onze Stamboekbeheerder wees u er al op. Ik was even uitgeschreven en ben vooral zelf aan het varen geweest. In juni hebben wij drie weken van het mooie voorzomer weer aan boord van onze Hoogaars 'De Zeeuw' genoten. Vandaag ben ik er weer en wil u een paar foto’s laten zien die mij toegestuurd werden. Blijkbaar waren er mensen die een paar “uit het Stamboeken” gemist hadden.

De eerste foto die me werd toe gezonden was er eentje van de boeier 'Pleuntje' die naast de Lemmeraak 'Visotter' ligt. De Pleuntje, een stevige boeier valt helemaal weg langszij de 'Visotter'. Het is zo’n plaatje om de verschillen en tegelijkertijd de gelijkenissen te zien.

 De 'Pleuntje'' langszij de 'Visotter' (coll Meine Dijkstra)
De 'Pleuntje'' langszij de 'Visotter' (coll Meine Dijkstra)

Tjotters achter glas

Twee andere foto’s zijn van Tjotters die achter glas staan. Een modelletje en een echte. Gewoon intrigerende plaatjes, waarbij je eigenlijk je neus tegen het glas aan zou willen drukken.

Lemsteraak de 'Wielewaal'

En weet u het nog, inmiddels al weer een paar jaar geleden, heb ik de geschiedenis van de Lemmeraak 'Wielewaal' beschreven. De eerste decennia van haar bestaan had ze een ligplaats in de Veerhaven in Rotterdam. Deze in 1925 gebouwde aak, lag er dit jaar, al was het maar een dag, weer. Haar eigenaar stuurde me er een paar foto’s van.

De 'Wielewaal' in de Veerhaven in 2023 (coll Alsema)
De 'Wielewaal' in de Veerhaven in 2023 (coll Alsema)

Lemsteraak 'Annie Lavinia'??

Dat bij de foto’s die me opgestuurd werden er ook een oude zat zal u niet verbazen. Een foto uit Warmond die ongeveer in 1920 te dateren is. Hoewel we niet weten welke lemmeraak er te zien is, heeft ze de nodige familie trekjes van de Wielewaal. Zou dit de in Boskoop gebouwde 'Annie Lavinia' kunnen zijn? Misschien kunt u hier meer duidelijkheid over geven. De foto is prachtig.

Hoogaars 'De Zeeuw' langs de afsluitdijk

Tenslotte voeg ik nog een foto toe die mijn vrouw Lies genomen heeft vanuit de kuip. We voeren met 'De Zeeuw' langs de Afsluitdijk van Den Oever naar Harlingen. Stroom mee en een wind NO-5 tegen. Af en toe buisde het. Een tocht op de motor.

(foto Lies Schuitemaker)
(foto Lies Schuitemaker)

 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.

Terug naar vorige pagina