2014-2: Heel veel schepen en een drijvende bloembak

Spiegel der Zeilvaart maart 2014 nummer 2

Eén keer in de twee jaar staat de Stamboekbeheerder voor een bijzondere klus. De papieren schepenlijst moet weer worden samengesteld. Dat betekent dat alle gegevens in het Stamboek nog eens aan een nauwkeurige controle worden onderworpen. In december hebben we verschillende eigenaren benaderd om nog een aantal puzzeltjes op te lossen. Voor ons gevoel is het gelukt. Lex Maat heeft er een prachtig boekje van gemaakt en het uiteindelijke resultaat ligt binnenkort, samen met het Jaarverslag 2013, bij de eigenaren van de 'actieve' schepen in de bus. Het gaat daarbij toch weer om een groot aantal schepen. Er zijn vanaf 1955 zo'n 2500 schepen in het Stamboek geregistreerd en ingeschreven, waarvan er nu ruim 800 'actief' zijn, dat wil zeggen dat we de eigenaren kennen.

Unieke hengst

Wij weten intussen dat er ook enkele tientallen schepen zijn verdwenen. Dat hebben we in de schepenlijst verwerkt. Allemaal ook zichtbaar op de website, met veel informatie en de diverse aantallen er bij. Lex heeft overigens voor de schepenlijst een prachtige foto gebruikt: Een Steekhengst als drijvende bloembak. Maar deze Hengst, de 'Boreas', plaquette 1122, is uiteindelijk niet verdwenen, maar wordt op dit moment gerestaureerd door de Stichting Behoud Hoogaars. Een uniek schip, met nog veel vragen!
Eén van deze verdwenen schepen is de Botter BU180 'Gave der Natuur' met plaquette 180, die in 1955 speciaal genoemd werd als 'origineel' schip tijdens de Enkhuizer Zeildagen. We werden onlangs getipt, dat er in het Jaarboek 2013 van het Zuiderzeemuseum over deze botter werd geschreven, vergezeld van een mooie anekdote. En er werd bij verteld dat de Botter uiteindelijk `afgeborreld' is in het Buiten IJ na jarenlange werkzame dienst. Zo is onze Stamboekpuzzel compleet van een schip dat we jarenlang uit het oog waren verloren.

De gezonken 'Boreas' als "bloembak"
De gezonken 'Boreas' als "bloembak"

Scheepstypes in het Stamboek en er buiten

De laatste tijd worden we regelmatig voorzien van meer informatie over de "Zeeschouw". Jan Braaksma, de schrijver van het boek "De verdwenen schepen van de Dongeradelen" is na een studie over Blazers (binnenkort een nieuw boek!) nu met een verhaal over aalbuizen en visserij bezig. Daarbij heeft hij ook onderzoek gedaan naar Wierda in Lemmer, Rijtuigmaker, maar ook de bouwer van 26 Visserschouwen, die model hebben gestaan voor wat we nu Zeeschouw noemen. Er zijn ooit twee schepen ingeschreven, toegeschreven aan Wierda, waarvan de een, met plaquette 379, zeker een schouw van Wierda is. De andere, plaquette 647 is een twijfelgeval. Heeft iemand voor ons meer informatie over één van de 26 schouwen van Wierda?
Ook kregen we de vraag waarom de Lelieschouw niet werd genoemd als scheepstype binnen het Stamboek. De Lelieschouw dateert uit 1949, gebouwd als eerste eenheidsboot van de zeescouts en er zijn er zeker 10 van hout gebouwd. Het ontwerp van de schouw was gebaseerd op de bestaande klasse grote schouwen van meer dan 6 meter en verschilt daar weinig van. In 1949 schreef het Sneeker Nieuwsblad dan ook `De 6-meter schouw herleeft'. In onze Spiegel-index op de SSRP-website kunt u terugvinden, dat de heer Romburgh een uitermate informatief artikel heeft geschreven over de Lelieschouw. Waarom de Lelieschouw niet in de rij scheepstypes is genoemd wordt nergens vermeld. Maar er is volgens de analen ook nooit een Lelieschouw bij het Stamboek aangemeld. Een onderwerp voor de Criterium Commissie.

Beurzen in het voorjaar

Door Pier Piersma werden we uitgenodigd om op een deel van zijn stand op Boot Holland, in Leeuwarden het Stamboek te vertegenwoordigen. Boot Holland werd gehouden van 7 t/m 12 februari. Maar we hebben een eigen stand onder de vlag van de Behoudsorganisaties op Hiswa Klassiek in de RAI in Amsterdam. Hiswa Klassiek is van 5 t/m 9 maart. U bent van harte welkom, wij willen graag contact met eigenaren en geïnteresseerden in Ronde en Platbodemjachten!

pdf SdZ april 2014 nummer 2 - Heel veel schepen en een drijvende bloembak

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina