2018-10: Een warm welkom

Spiegel der Zeilvaart december 2018 nummer 10

Natuurlijk ontbrak "het Stamboek", de SSRP, niet tijdens de Traditionele Schepenbeurs in Den Helder. Een prima verzorgde beurs begin november, waarop we drie dagen lang aanwezig waren in het paviljoen van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (EVEN). Veel bezoekers kwamen naar ons toe om nuttige en leerzame informatie uit te wisselen.

Wat opviel in Den Helder was dat de gebruikelijke "grijze koppen" voorbijkwamen, maar dat we ook veel jongeren mochten ontmoeten met liefde voor het Ronde en Platbodemjacht. Zo hebben jongeren in Kolhorn de oude Staverse jol Henke (ex-Boecop) gekocht om deze samen met hun vader weer helemaal te restaureren. Daarnaast willen ze proberen de (nu nog) onduidelijke geschiedenis boven water te krijgen. Een mooi initiatief waarbij het Stamboek ze zeker van dienst wil zijn. Is er onder de lezers iemand die meer van deze jol weet? Ook kwam er een jongere eigenaar van een oudere Blom-aak uit Zeeland langs, die het schip de afgelopen jaren danig onder handen had genomen. De foto's lieten een fraai resultaat zien en ter plekke hebben we samen het aanmeldformulier voor opname in het Stamboek ingevuld.

Pas op: Handkar!

We spraken ook een bezoeker die in zijn jeugd zeilles had gehad van de heer Schermer uit Arnhem. Schermer had in 1947 de 'Bestevaer', gebouwd door Lantinga in IJlst in 1905, gekocht, nadat zijn Fries jacht 'Argo' in 1944 door oorlogshandelingen verloren was gegaan. De bouwopdracht had overigens wel een bijzonder vervolg: de restanten van de originele romp zijn later gebruikt om het boeiertje 'Tsjeardbaes' te bouwen en de romp heeft ook model gestaan voor de stalen boeier 'Frisia'. Bijzonder was dat één van de latere eigenaren op dat moment ook bij ons aan tafel zat. Hoe het ook zij, Schermer had in 1953 het Friese jacht 'Bestevaer' door Feike Lantinga laten "vernieuwbouwen" en gaf daarmee in Arnhem op de zaterdag zeillessen aan een groep jeugdleden van de zeilvereniging "Jason". De heer Schermer zat in het bestuur van die vereniging. Die lessen waren een serieuze aangelegenheid, vertelde de bezoeker. Als de aandacht wat verslapte tijdens de les riep Schermer hard: Tas op, een handkar' en de leerlingen zaten direct weer rechtop! Een mooie anekdote over de manier van lesgeven in vroeger tijden en goed voor onze beeldvorming daarover.

Onderdak in het paviljoen van de FVEN
Onderdak in het paviljoen van de FVEN

Een (zwaard)tafel omringd door kennis en ervaring

Tijdens zo'n beurs komen er natuurlijk ook vele bekenden langs. Op enig moment hadden we wel heel veel praktische kennis en ervaring rond onze tafel (in de vorm van een oud zwaard) zitten. Floris Hin, de expert in het tuigen van schepen en splitsen van staaldraad, kwam bijpraten en vertelde dat er nog regelmatig vraag is naar zijn artikelen uit de eerste uitgaves van Spiegel (ruim veertig jaar geleden!) over praktische zaken rond het tuigen van schepen. Even later schoof Thedo Fruithof bij ons aan, ere-donateur van de SSRP en bekend van zijn werk voor musea, de FVEN en de Europese koepel EMH en natuurlijk als mede-organisator van de vroegere Klassieke Schepenbeurs in Enkhuizen. Zoveel kennis en ervaring aan tafel was nog niet genoeg, want even later schoof ook Cees Dekker aan, al veertig jaar schipper-eigenaar van de charter-dektjalk 'Bruinvisch', gebouwd in 1902 in Franeker. Een boeiende discussie tussen de drie nestoren van ons Erfgoed volgde.

Aaibaarheid

Als blikvanger voor de beurs hadden we het boatsje 'Prins' mogen "lenen" van Geerko Postma. Dat bleek een hoog aaibaarheidsgehalte te heb-ben, bezoekers mogen zo'n mooi gelakte huid graag even aanraken. Ook twee leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam zaten op de knieën bij het roer van het boatsje. Zij zijn bezig met de bouw van een replica van een Zaanse Gondel als eindexamenproject. Het enige nog bestaande exemplaar van een gondel ligt in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit is uitgebreid bestudeerd en ook ingescand zodat er een 3-D model kon worden getekend. Dit model dient als voorbeeld van de bouw. De gondel moet aan het eind van dit jaar klaar zijn en wordt dan beoordeeld door onze Criterium Commissie en waarschijnlijk ingeschreven in het Stamboek. We zijn heel erg benieuwd!
Toen we na een lang weekeinde beurs weer thuiskwamen was er een mailtje aangekomen met daarin de opmerking: 'Het was een warm welkom en hele leerzame dag'. Beter en mooier kan je het toch niet krijgen!

pdf SdZ 2018 nr10 december - Stamboek een warm welkom

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina