D' Ouwe Jaep

D' Ouwe Jaep

Op de kleine werf van P. Hartog in Buiksloot zijn tussen 1910 en 1953 vele voornamelijk kleine kajuitzeiljachten zoals Schouwen, Grundels en een Vollenhovense bol gebouwd. Maar daarnaast kwamen er ook motorbootjes, roeiboten en vletten van de werf van Hartog. De Hartog schepenkring verzamelt van de schepen zoveel mogelijk gegevens over de historie, de traditie, de bouwwijze, de scheepswerf, de werfbaas Pieter Hartog en het gebruik van de schepen. Deze gegevens worden op overzichtelijke en toegankelijke wijze geregistreerd.

Zeilpan Hartog-schouw D' Ouwe Jaep
Zeilpan Hartog-schouw D' Ouwe Jaep
Tekeningen van oud-eigenaar S. Riemersma
Tekeningen van oud-eigenaar S. Riemersma

Eigenschappen

Plaquette nummer:1747 Zeil nummer:
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Kajuitschouw

Bouw

Bouwjaar:1947 Ontwerper:P. Hartog
Werf:P. Hartog Werf plaats:Buiksloot
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,05 m Breedte berghout:2,45 m
Diepgang:0,50 m Masthoogte water:8,70 m
Oppervlakte grootzeil:18,00 m2 Oppervlakte fok:9,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:27,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Register Varend Erfgoed Nederland

Registratie nummer:2035 Registratie datum:17-03-2022
Geregistreerd als:Varend Monument®

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend H.E. van Amerongen ( D' Ouwe Jaep)
onbekend – onbekend J. Delleman, 's Gravenhage ( D' Ouwe Jaep)
1992 – 2001 Y. Wilken, Heerhugowaard ( D' Ouwe Jaep)
2001 – 2004 S. Riemersma, Anjum ( D' Ouwe Jaep)
2004 – Nu (laatst bekend) F.J. Nieuwenhuijzen, 's Gravenhage ( D' Ouwe Jaep)

Geschiedenis

0

Foto's restauratie tot 2000

2013

september 2013

september 2013: Herinneringen van Henk v.d. Kooij, de neef van oud-eigenaar J. Delleman

Enige jaren geleden vroeg ik mij af, wat er van het scheepje van mijn oom geworden was. Ik ben op internet wat aan het zoeken geslagen en kwam toen foto’s van D’ Ouwe Jaep tegen.
De foto’s toonden een grondige restauratie aan. Er stond een adres op deze site, waarop ik een mail gestuurd heb. Deze mail kreeg ik als onbestelbaar terug en toen ik de site weer wilde bezoeken, was deze niet meer terug te vinden. Het enige aanknopingspunt dat ik had, was een foto op voornoemde site van het jachthaventje van Ezumazijl waar D’ Ouwe Jaep lag. 
In 2011 was ik daar in de buurt en heb contact gezocht met de brugwachter die daar woonde. Deze kon zich, na mijn beschrijving het scheepje nog herinneren en is ook nog eens meegevaren naar Dokkum. Hij vertelde mij dat de toenmalige eigenaar Sieberen Riemersma aan de Singel 28a in Anjum woonde en een zaak heeft genaamd “Wadboot” is ook een site van. Ik heb geprobeerd om met deze man in contact te komen daar ik in de buurt was, maar er bleek niemand aanwezig te zijn, daarna is het er niet meer van gekomen.

Dit is eigenlijk het eind van mijn verhaal, met als vervolg het begin

Het was denk ik begin jaren ’60 (het juiste jaar kan ik mij niet meer herinneren) dat mijn oom Jaap Delleman vroeg, die toen in Den Haag woonde, of ik mee naar Sneek wilde om naar een kajuitschouwtje te kijken. Ik meen mij te herinneren dat de Den Hartog kajuitschouw in een loods van jachtwerf de Jong  lag. Mijn oom heeft het schouwtje toen gekocht, de prijs weet ik niet meer. Hij had mij het zeilen geleerd en via hem kwam ik in mijn vrije tijd in Heeg bij de jeugdherberg als zeilinstructeur, waar hij ook al jaren les gaf. Deze jeugdherberg “It Baeken” had een vloot van tjotters en werd beheerd door heit en mem Piersma, de ouders van Pier Piersma de eigenaar van scheepswerf Piersma te Heeg. Aan de toenmalige jeugdherberg lag een botenhuis waarin hun schepen lagen. Voor het botenhuis lag een haventje waar het scheepje mocht liggen. Er was nog een Jaap gekomen die les gaf en om onderscheidt naar de cursisten te maken, had je Jaap en ouwe Jaap. Na een verjaardag van mijn oom lag er op eens 'D' ouwe Jaep’ in het haventje bij de jeugdherberg. Wanneer dat was weet ik niet meer, maar Piersma die ook zeer artistiek was had deze naam er keurig op gezet.

Na vele jaren zeilen of soms bomen heeft hij er een seagull 2pk buitenboord motortje aan BB er op gezet. Ik denk dat het eind jaren tachtig begin negentig is geweest dat hij zijn schouwtje aan iemand in Koudum, waar hij intussen woonde, heeft verkocht, omdat hij gezien zijn leeftijd niet meer in staat was om dit scheepje te varen. De nieuwe eigenaar heeft, naar ik van mijn oom hoorde, er een polyester romp om de bestaande gemaakt. Het is mij onbekend hoelang hij bij deze eigenaar is geweest zo ook de naam van deze man.

Ik hoop dat u iets met deze gegevens kan doen. Mocht u nog vragen hebben dan ben ik bereid om deze indien mogelijk te beantwoorden. 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht