Octavus

Octavus Onder handen

Spiegel der Zeilvaart augustus 1982: tewaterlating Schokkerjacht 'Ocatvus' 6 mei in Schoorldam

De schokker is „in". Binnen enkele maanden werd de redactie door vier mensen gebeld dat er een grote schokker op stapel stond of te water ging. Het ligt in de bedoeling om later, aan de hand van tekeningen en foto's deze schokkers met elkaar te vergelijken.
Op 6 mei werd bij Scheepsbouwbedrijf Kuijper BV te Schoorldam de „Octavus" te water gelaten. Bouwnummer 696. Brandmerk 16941 Z ROTT 1983.
De afmetingen zijn: LOA 17.00 m; L.w.l. 12,70 m; Breedte 5.00 m; Diepgang 1,40 m; Zeiloppervlak 160 m2. Het schip heeft een waterverplaatsing van maar liefst 35 ton! In de motorkamer is een 105 pk Mitsubishi-scheepsdiesel ingebouwd.
De thuishaven wordt Dordrecht en het vaargebied wordt de Noordzee. De mast zal dus regelmatig gestreken moeten worden. Omdat de eigenaar en zijn vrouw het grote jacht in principe samen zullen bemannen worden veel lieren aangebracht, ook om de mast die 17,50 m lang is, te strijken. De eigenaar tekende zelf het lijnenplan en Scheepsbouwbedrijf Kuijper bepaalde de constructie. Materiaalafmetingen: vlak 10 mm; dooskiel 8 mm; huid 5 mm; dek, opbouw en schotten 4 mm; spanten en dekbalken hoekstaal 60 x 40 x 5 mm, spantafstand 40 cm; holle stevens 10 mm.
De werf maakte het schip technisch vaarklaar en schilderde de romp. De eigenaar verzorgt de betimmering zelf. Het schip wordt uitgerust met 12 vaste slaapplaatsen. Het is o.m. de bedoeling dat het schip gemeten wordt en aan wedstrijden gaat deelnemen.

Tewaterlating in Schoorldam
Tewaterlating in Schoorldam

Eigenschappen

Plaquette nummer:1301 Zeil nummer: VA89
Categorie:R Tekening nummer:
Type:Schokker

Bouw

Bouwjaar:1982 Ontwerper:G. Bakker
Werf:Scheepsbouwbedrijf Kuijper N.V. Werf plaats:Schoorldam
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:17,00 m Breedte berghout:5,00 m
Diepgang:1,40 m Masthoogte water:20,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1983 – 1997 G. Bakker, Dordrecht ( Octavus)
1997 – 2020 ( Octavus, in Londen gebruikt als woonschip)
2023 – Nu (laatst bekend) R. Lagerburg, Zuidlaren ( Octavus)

Geschiedenis

2020

28 augustus 2020

28 augustus 2020: De bouw van de 'Octavus'

Oud-eigenaar van de werf, Niek Kuijper, via e-mail

"De zeilschokker (zoals hij in het archief hier vermeld staat) uit 1982, de 'Octavus', heeft bouwnummer 696, gebouwd voor de heer Bakker uit Dordrecht. Ik mail hierbij nog een paar foto's mee van de 'Octavus'. Ik heb zelf de hele machinekamer ingericht en motor ingebouwd. Er is nog een contract, bestek en spanten tekening."

november 2020

november 2020: Schokker' Octavus' ligt in Londen als "woonschip" en is te koop

"Octavus" was built between 1980 and 1983 and is a schokker sailing barge of racing design. Launched in June 1983, Octavus then cruised and raced around Europe until 1996. She came to the UK in 2001 and is now moored in the attractive and peaceful Chelsea Harbour. At deck level there is a seating area and space for entertaining. The accommodation comprises a generous open plan lounge and kitchen with plenty of storage. There is one main bedroom and another smaller sleeping area with two berths and a bathroom. A door accesses the engine room. Chelsea Harbour is served by the overground train line at Imperial Wharf which links with Clapham Junction and tube lines. There is also a Southern Rail service to Milton Keynes Central and East Croydon. There are everal bus services, including London Bus route C3 which links Chelsea Harbour to Earl's Court, Fulham and Clapham Junction.

2023

augustus 2023

augustus 2023: De schokker 'Octavus' in Harlingen

(coll SSRP)
(coll SSRP)

2024

januari 2024

januari 2024: E-mail van nieuwe eigenaar Rob Lagerburg

Sinds oktober 2023 ben ik in het bezit gekomen van de Schokker "Octavus". Het schip is eerder bij u ingeschreven geweest en heeft jaren ter bewoning in Engeland (Chelsea) gelegen en is in 2021 van eigenaar verwisseld (via bemiddeling van fa. Fikkers) en weer naar Nederland gehaald met de bedoeling het schip gereed te maken voor charter. Na het 2 jaar te hebben aangezien, bleek het "project" toch te omvangrijk en is het schip wederom te koop aangeboden, waarop ik het particulier gekocht heb. Mijn plannen zijn om het schip gereed te maken voor gezinsgebruik.
Op het moment ligt de Octavus onttakeld in Sneek. Het houtwerk ligt bij van der Meer masten in Sneek voor een grondige beurt. De plannen zijn, de communicatie op orde brengen, OWS doen, boegschroef inbouwen, timmerwerk, en na optuigen naar haar vaste ligplaats brengen in Makkum.

De 'Octavus' voor de kant om de rondhouten er af te halen
De 'Octavus' voor de kant om de rondhouten er af te halen
Octavus vlak voordat het houtwerk eraf gaat
Octavus vlak voordat het houtwerk eraf gaat
Octavus als het houtwerk eraf gaat
Octavus als het houtwerk eraf gaat
Octavus voor de kant in Sneek
Octavus voor de kant in Sneek
Octavus voor de kant in Sneek
Octavus voor de kant in Sneek
Houtwerk Octavus bij van der Meer masten in Sneek
Houtwerk Octavus bij van der Meer masten in Sneek
Reparatie giek Octavus
Reparatie giek Octavus
De in 1983 verstrekte plaquette
De in 1983 verstrekte plaquette

26 juni 2024

26 juni 2024: Schokker 'Octavus' in de schildersloods

2 augustus 2024

2 augustus 2024: Schokker 'Octvaus' na uitgebreid onderhoud weer te water

10 augustus 2024

10 augustus 2024: De schokker 'Octavus' in de voorhaven van Vlieland

24 oktober 2024

24 oktober 2024: E-mail van Nico Vader (Vaders Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk)

Nico Vader schrijft aan eigenaar Rob Lagerburg:
Ik vond het leuk om je te spreken! Goed om na zoveel jaren een product van je hand terug te zien en te weten dat er goed voor gezorgd wordt.
Wij woonden op de werf (Kuijper tussen 1974-1985) en je oma en opa kwamen elke zomer voor ons huis in het kanaal liggen. We hadden een goed contact met je grootouders en zijn meerdere keren bij ze op bezoek geweest. We hadden het met haar te doen, omdat ze naar ons idee geen kant op on in dat kleine roefje. Desondanks leek ze erg tevreden.
Wat een toeval dat je nu een schip hebt dat bij Kuijper gebouwd is.

Wat de bouw betreft, daar heb ik ook goede herinneringen aan. Op een zekere dag kwam de heer Bakker naar de werf, met een schetsmatige tekening van een schokker, die hij wilde laten bouwen, maar liefst 17 meter lang en dat was voor ons doen een groot schip. We werkten het ontwerp samen uit en werden het eens over de prijs van het casco. Het lijnenplan en waterverplaatsing heb ik doorgerekend en aangepast terwijl ik de spantenvloer uitstrookte.
In 1977 had ik voor mezelf ook een schokker gebouwd en daar had ik voor het berghout een warmgewalste U-balk van 65 X 40 mm gebruikt. Dit wilde de klant ook omdat het bijzonder sterk is, maar dan van de maat 100 X 50 mm (en dat was een flinke uitdaging, maar het is gelukt).
Ik ben even in mijn archief gedoken en vond nog een knipseltje van de tewaterlating (de verslaggever wist blijkbaar niet dat het een schokker was). De motor was volgens dit artikel een 105 pk Mitsubishi (die toendertijd geleverd werden door SaMoFa Harderwijk).

Krantenbericht van de tewaterlating
Krantenbericht van de tewaterlating
Oude map met calc-tekeningen
Oude map met calc-tekeningen

december 2024

december 2024: Het Stamboek in de Spiegel der Zeilvaart 2024-2025 nummer 10 december-januari - Een verrassend weerzien

Nadat de schokker 'Octavus' bij het Stamboek aanklopte voor een her-aanmelding, bleek er nog heel wat over het schip bekend te zijn. Zo kon Nico Vader van de Schuitenhelling in Broek op Langedijk vertellen hoe hij de spantenvloer had uitgetekend en vervolgens aan de bouw was begonnen.
Nico Vader, nu eigenaar van Vaders Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, werkte vanaf 1970 gedurende 15 jaar bij Scheepsbouw­bedrijf Kuijper in Schoorldam. Terugkijkend vindt Nico het bijzonder, dat hij zoveel soor­ten schepen heeft gebouwd in zijn leven. Van S-spant zeegaande jachten tot platbodems, waaronder schokkers. En dat terwijl Nico alweer jaren bekend staat als de hoeder van akker/polderschuitjes. Vader heeft jaren gestudeerd op de historie van onze inlandse vaartuigen. Meestal alleen door van alles te lezen en te vergelijken. Maar hij heeft ook lang samengewerkt met Pie­ter Klein (Redactie Internetsite Binnenvaarttaal) en daarnaast ook een flinke periode met Gerrit Schutten, toen die bezig was met zijn onderzoek naar onder andere de Damschuiten. Wij kwamen met Nico in contact na de her-aanmelding bij het Stamboek van de schokker 'Octavus', gebouwd in 1982. In de Spiegel stond in dat jaar in augustus een artikeltje over de tewaterlating.
Spiegel der Zeilvaart 2024-10 Een verrassend weerzien met de Schokker 'Octavus' en haar bouwer

8 december 2024

8 december 2024: Voortgang restauratie Schokker 'Octavus'

Ik heb Nico Vader ook gesproken. Enkele weken zijn we bij hem geweest. En ik mag een kopie van het originele lijnenplan maken.
Inmiddels staat de mast erop. Zitten de waarden en de kluiverboom eraan. De tuiger is nog bezig met de laatste dingetjes. Ook hebben we de betimmering voor een groot gedeelte klaar. De bergkasten zitten er weer in, zitbank aangepast, en een grote slaapkooi gemaakt. Antieke deuren gekocht en moet ik nog op maat maken en er zit zeker nog werk in, maar in grote lijnen begint het er op te lijken.
Ook heb ik alle bedrading op en aan de motor laten vervangen. Motorpaneel nieuw, sensoren nieuw zodat alles nu hopelijk het blijft doen. In eerste instantie had ik al heel veel laten aanleggen en vervangen. En juist dat deel waarvan ik dacht dat het niet nodig zou zijn, begaf het.

Schoongemaakte en gelakte rondhouten
Schoongemaakte en gelakte rondhouten
Reinigen van de watertanks
Reinigen van de watertanks

14 december 2024

14 december 2024: Het Stamboek in de Spiegel der Zeilvaart 2024-2025 nummer 10 december-januari - Een verrassend weerzien​

Nadat de schokker 'Octavus' bij het Stamboek aanklopte voor een her-aanmelding, bleek er nog heel wat over het schip bekend te zijn. Zo kon Nico Vader van de Schuitenhelling in Broek op Langedijk vertellen hoe hij de spantenvloer had uitgetekend en vervolgens aan de bouw was begonnen.
Nico Vader, nu eigenaar van Vaders Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk, werkte vanaf 1970 gedurende 15 jaar bij Scheepsbouw­bedrijf Kuijper in Schoorldam. Terugkijkend vindt Nico het bijzonder, dat hij zoveel soor­ten schepen heeft gebouwd in zijn leven. Van S-spant zeegaande jachten tot platbodems, waaronder schokkers. En dat terwijl Nico alweer jaren bekend staat als de hoeder van akker/polderschuitjes. Vader heeft jaren gestudeerd op de historie van onze inlandse vaartuigen. Meestal alleen door van alles te lezen en te vergelijken. Maar hij heeft ook lang samengewerkt met Pie­ter Klein (Redactie Internetsite Binnenvaarttaal) en daarnaast ook een flinke periode met Gerrit Schutten, toen die bezig was met zijn onderzoek naar onder andere de Damschuiten. Wij kwamen met Nico in contact na de her-aanmelding bij het Stamboek van de schokker 'Octavus', gebouwd in 1982. In de Spiegel stond in dat jaar in augustus een artikeltje over de tewaterlating. 
Spiegel der Zeilvaart 2024-10 Een verrassend weerzien met de Schokker 'Octavus' en haar bouwer

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht