Roerdomp

Roerdomp

Op de kleine werf van P. Hartog in Buiksloot zijn tussen 1910 en 1953 vele voornamelijk kleine kajuitzeiljachten zoals Schouwen, Grundels en een Vollenhovense bol gebouwd. Maar daarnaast kwamen er ook motorbootjes, roeiboten en vletten van de werf van Hartog. De Kajuitschouw 'Roerdomp' is in 1940 door Hartog gebouwd.

De Hartog schepenkring verzamelt van de schepen zoveel mogelijk gegevens over de historie, de traditie, de bouwwijze, de scheepswerf, de werfbaas Pieter Hartog en het gebruik van de schepen. Deze gegevens worden op overzichtelijke en toegankelijke wijze geregistreerd.

Eigenschappen

Plaquette nummer:391 Zeil nummer:
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Kajuitschouw

Bouw

Bouwjaar:1940 Ontwerper:P. Hartog
Werf:P. Hartog Werf plaats:Buiksloot
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,08 m Breedte berghout:2,50 m
Diepgang:0,50 m Masthoogte water:8,05 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend ( Anna-Marie)
onbekend – onbekend ( Louise)
onbekend – onbekend ( Alice)
1969 – 1970 J.H. Redeker ( Alice)
1972 – 1975 L.C.J. Bouma, Sliedrecht ( Marianne)
1975 – 1976 J.S. Meyboom, Opeinde ( Roerdomp)
1976 – 1985 H. van der Wal, Delft ( Roerdomp)
1985 – 2005 J.H. Hoffman, Castricum ( Roerdomp)
2005 – Nu (laatst bekend) G. den Otter, Zalk ( Roerdomp)

Geschiedenis

2018

september 2018

september 2018: Spiegel der Zeilvaart nummer 7 - Hartog schouw 'Roerdomp' van de ondergang gered

Het is 2005 als de dan 21-jarige student Gerben den Otter besluit dat het tijd wordt voor een eigen boot. Een houten boot. Hij vindt een Hartog schouw, betaalt ervoor met een euro en een fles Beerenburg en gaat aan de slag. Misschien had ie niet helemaal op een restauratie van 12 jaar gerekend, maar er ligt nu wel een prachtig schip te pronken.
De winter van 2005 liep ten einde en Gerben zag in de Spiegel der Zeilvaart de boot van die buurman te koop staan. Een Hartog kajuitschouw waarvan de restauratie 'grotendeels gereed' was. De eigenaar kon de restauratie wegens ziekte niet afmaken, zo vermeldde de advertentie. De overname was t.e.a.b. In september ging de telefoon. 'Ik weet het nog precies, ik stond in de woonkamer bij mijn oom en tante in Hilversum met een bakje thee in mijn handen. Ik woonde daar vanwege mijn studie in Amsterdam. De verkoper wilde van de boot af, hij moest hem kwijt, ook omdat de winterstalling er weer aan zat te komen en die kosten wilde hij niet meer dragen. Ik bood een symbolisch bedrag en de verkoper ging overstag. Voor een euro en een fles Beerenburg was ik eigenaar van de Roerdomp.'
Gerben huurde een bus en een kar. Met de kraan werd de schouw op de kar getild. Dat kon de boot goed hebben, dus constructief was er niks mis mee. De giek ging in de boot, de mast ernaast, op de kar, en alle spullen verdwenen in de bus.
'Ik zag het als een project. Ik was single, had geen verplichtingen behalve mijn studie en voelde me zo vrij als een vogel. Voor mijn gevoel kon ik de hele wereld aan en als 21-jarige een boot kopen vond ik de gewoonste zaak van de wereld Ik was ook erg optimistisch en dacht in een jaar of drie wel klaar te zijn.' Jeugdige overmoed, geeft Gerben nu toe.
Al snel werd hem duidelijk dat drie jaar een veel te optimistische planning was. Hij had minder tijd dan gehoopt door zijn studie en hij wilde ook niet alle vrije uren aan de boot besteden.
Nadat Gerben na jaren bijna alles onder handen had genomen, zoals het opnieuw bekleden van het kajuitdak met epoxydoek, liet hij de schouw naar Sneek brengen, naar Van der Meulen. Daar werkte hij echt de laatste zaken af. Half september 2017 was het zo ver, de Roerdomp kon na 12 jaar voor het eerst te water. En zoals gehoopt en ook wel verwacht, was de schouw na een paar dagen waterdicht.
Traditiegetrouw organiseert een aantal boot-eigenaren in het laatste volle weekend van september een reünie op de werf van Van der Meulen. Het evenement staat bekend als 't Skouspul. Tijdens de editie van 2017 lag de Roerdomp al op vrijdagavond klaar in het hellinggat. Niet omdat ze er elk moment uitgehaald moest kunnen worden, maar omdat ze daar het best in het zicht lag.
`Voor mij was dat bijzonder,' zegt Gerben. `jarenlang heb ik om de boot gelopen en nu kon ik gewoon aan boord stappen.' De zeilen zaten erop, de motor hing erachter en de inventaris was aan boord. Alles was klaar voor de eerste zeildag.

pdf SdZ 2018 nr07 september - Hartog schouw 'Roerdomp' van de ondergang gered

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht