Smjunt

Smjunt Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Pier Piersma komt in 1966 in de leer bij Berend de Jong, die toen de zestig al gepasseerd was. Het was opgegroeid als zoon van Heit Piersma als beheerder van de Jeugdherberg en had al jaren ervaring met de daar aanwezige tjotters. Na een paar weken gaf Berend al te kennen dat het met deze jongen wel goed zou komen. In 1967 bouwde Pier zelfstandig z'n eerste tjotter, de 'Froask', waarin hij nu nog regelmatig zeilt. Daarna volgde er nog een grote rij nieuwbouwschepen, o.a tjotters en Friese jachten, die hij op zijn eigen werf bouwde. Naast de nieuwbouw heeft Pier door zorgvuldig restaureren ook vele oude houten schepen een tweede jeugd gegeven.

De tjotter 'Smjunt' is gebouwd in 1974 in opdracht van Mw. E. van Bruggen uit Opeinde.

Eigenschappen

Plaquette nummer:851 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1974 Ontwerper:P.P. Piersma
Werf:P.P. Piersma Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,60 m Breedte berghout:1,90 m
Diepgang:0,20 m Masthoogte water:5,20 m
Oppervlakte grootzeil:7,30 m2 Oppervlakte fok:4,26 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:11,56 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1974 – 1978 Mw. E. van Bruggen, Opeinde ( Smjunt)
1978 – onbekend Th. de Jong, Oudega ( Smjunt)
onbekend – 1997 H.J. Venema, Roden ( Smjunt)
1997 – 2024 M.J.L. Jonkhart, s-Hertogenbosch ( Smjunt)
2024 – (Eigenaar - Tjotter 'Smjunt' niet "actief" in het Stamboek) R. Verschuren, (D) ( Smjunt)

Geschiedenis

1997

1997

1997: De 'Smjunt' in het boek "Tjotters en Boatsjes" van Dr. Ir. J. Vermeer

Weer een ééngangsboot met plat vlak, nu van bescheidener afmetingen en ook houtsnijwerk is niet aangebracht, behalve op de roerkop.

2024

22 augustus 2024

22 augustus 2024: Tjotter 'Smjunt' is verkocht naar Noord Duitsland

Het vaargebied zal met name het "Große Meer" in Duitsland zijn. Het is het grootste binnenmeer van Duitsland en is gelegen tussen Aurich en Emden. Qua omvang en diepte te vergelijken met het Sneekermeer. Voor zeilliefhebbers is er een prettige bijkomstigheid. Op het Große Meer zijn geen gemotoriseerde vaartuigen toegestaan

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht