VD23

VD23 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 1901 kwam Johan Oost naar Harderwijk om een verwaarloosde helling op te knappen en in te richten. De aanwezige knechten Arie Hamstra en Gijs van Gelder bleven in dienst. In 1902 volgden vrouw en kind; eerst woonden ze in de stad, maar in 1903 werd een nieuw gebouwd huis op de werf betrokken. Met de komst van Johan Oost in 1901 breekt er een tijd van verhoogde werfactiviteiten aan voor Harderwijk. De werf hield zich bezig met de bouw en reparatie van zowel Zuiderzee- als Noordzeebotters, pluten en andere kleine vissersvaartuigen. In zijn leven als werfbaas heeft hij een groot aantal vaartuigen gebouwd en te water gelaten: 39 houten en 4 ijzeren. De eerste categorie bestond uit 9 kleine botters, 2 grote botters en 6 kleine Noordzeebotters. Onder de laatste bevonden zich schepen voor Urk, Vlissingen en IJmuiden. Verder 7 pluten, 3 kleine pluten, 1 pluut zonder dek, 3 zeilboten, 2 haringvletten, 2 kubboten en 4 roeivisboten. 

Tekening Pluut VD23 rond 1950 (Fries Scheepvaart Museum)
Tekening Pluut VD23 rond 1950 (Fries Scheepvaart Museum)

In het Overzicht van in het Stamboek ingeschreven jachten, die nooit een plaquette hebben gekregen staat het volgende:
1. Pluut 'Atje', 9.28m, gebouwd door J. Oost in Harderwijk in 1925, Eikenhout, eigenaar K. de Vries, Amstelveen, in schepenlijsten 1954 t/m 1964. Dit schip heeft later plaquettenummer 609 gekregen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:609 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Pluut

Bouw

Bouwjaar:1919 Ontwerper:J. Oost
Werf:J. Oost Werf plaats:Harderwijk
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,44 m Breedte berghout:2,74 m
Diepgang:0,52 m Masthoogte water:10,20 m
Oppervlakte grootzeil:19,84 m2 Oppervlakte fok:16,86 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:13,90 m2
Oppervlakte totaal:50,60 m2 Oppervlakte overig:9,20 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1954 – 1964 K. de Vries, Amstelveen ( Atje)
onbekend – onbekend R.F. Jansonius, Amstelveen
2009 – 2016 S. Mahlich, Bergheim ( VD23)
2016 – onbekend G. en D. Sonneck, Halle/Saale ( VD23)

Geschiedenis

1962

1962

1962: Boek "Ronde en Platbodemjachten van Mr. Dr. T. Huitema

Mr. Dr. T. Huitema heeft in zijn boek "Ronde en Platbodemjachten" de tekeningen van de 'VD23' opgenomen. Verder schrijft hij:
De 'VD23', later 'Atje' (en nu weer 'VD23') genaamd, is voor een pluut klein van afmetingen (lengte over de stevens 9.44 me­ter), met een betrekkelijk laag voorschip en vrij scherp gebouwd. De grotere pluten waren over het algemeen wat forser en hadden in verhouding een wat hoger voorschip. De grote zowel als de kleine pluut werd door twee man bevaren. Het gedetailleerd overzicht van de afmetingen van de 'VD23' ziet er als volgt uit:

2014

2014

2014: Fotoarchief Stamboek

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht