Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.
In 1960 begon Bouwe Westerdijk met zijn zoons - waaronder de oudste, Sytze, die weer naar zijn grootvader was genoemd - met de bouw van zeeschouwen. Zoon Sytze tekende graag en ontwierp geleidelijk aan een hele serie zeeschouwen, van 7 meter opklimmend tot 11 meter. Wat eerst een spekbak werd genoemd, wist hij om te toveren in een stoer, maar toch elegant jacht, dat terecht een eigen naam kreeg: de Friese Zeeschouw.
In 1960 is de 1e Westerdijk Zeeschouw (Topper) van stapel gelopen, waarvan er tot en met 1982 zo'n 170 exemplaren zijn gebouwd.
Zoon Sytse verliet de werf in Eernewoude in 1971 en startte eerst een werf in Workum onder de naam "De Slinke". Vervolgens heeft hij op de werf met de naam "It Boatsgat" in Anjum. Op de werf in Workum is de 'Vento Ducta' volgens oud-eigenaar J.C. Berends in 1972 gebouwd en in 1976 te water gelaten. Ze heeft van de KNWV een Meetbrief gekregen met zeilnummer ZC281. De Meetbrief, afgegeven 23 juli 1981 vermelde een berekende een t.c.f-factor van 1.04778. Het totale daarin vermelde zeiloppervlak is 57,17 m2.