BERETANDEN van de SSRP, september 2024 nummer 9

17 september 2024

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  1. Welkom nieuwe scheepseigenaren;
  2. Tjottervloot in Kroatië;
  3. Mosselaak 'Philippine' 100 jaar bij KNZ&RV Muiden;
  4. Sail2025;
  5. Jubileumreünie SSRP

Welkom nieuwe scheepseigenaren!

Heeft u de enveloppe al ontvangen met alle bescheiden die bij "activering" of opname (met de glanzende plaquette) in het Stamboek horen? Via de website kunt u uw schip en haar kenmerken bezien. Wij hopen u in onze SSRP-stand tijdens de ‘Klassieke Schepenbeurs’ op 8, 9 en 10 november in Den Helder te ontmoeten.


Tjottervloot in Kroatië

Van 19-21 september zijn er 4 tjotters van de Friese Tjottervloot in de baai van Stari Grad op het eiland Hvar, voor de kust van Split, aanwezig als onderdeel van een Nederlandse delegatie. Ontdaan van roer, zwaarden en rondhouten zijn de Wearlamke, de Wink, de Tjilling en de Friso op de vrachtwagen geladen en vertrokken.
Dat de wateroverlast onderweg mee mag vallen!


Mosselaak 'Philippine' 100 jaar bij KNZ&RV Muiden

De KNZ&RV Muiden is in 1955 mede betrokken geweest bij de oprichting van de SSRP. De goede contacten via onze portefeuillehouder hebben ertoe geleid dat het bestuur een uitnodiging voor de viering ‘100 jaar Philippine’ heeft ontvangen. Het pronte schip lag feestelijk gepavoiseerd voor het sociëteitsgebouw, met op de achtergrond het Muiderslot. Mooier kun je het niet maken tijdens Open Monumentendag.
De Philippine is in 1991 door de KNZ&RV aangeschaft. De heer Waller (zoon van de tweede voorzitter SSRP, Ir. J.D. Waller) sprak vol trots over dit initiatief.
De doelstelling is een schip voor de jeugdleden, eigen jeugdschippers opleiden en hen zeiltochten laten organiseren voor jonge leden. Die verantwoording is volledig opgepakt, gezien de vele logboeken met zeiltochten naar o.a. Scandinavië, Denemarken en België. De weekenden op het IJsselmeer en generaties jeugd, die zeilervaring, liefde voor de ronde en platbodemschepen en vooral heel veel plezier op de 'Philippine' hebben gehad.
Die herinneringen worden door de senioren gedeeld met iedereen die het op het feest horen wil. Hun kinderen en kleinkinderen hebben het stokje inmiddels overgenomen wat betreft het zeilen én het onderhoud van de PI66. In de gure wintermaanden, als het schip op de kant staat, steken zij ook de handen uit de mouwen om het weer zeilklaar te maken voor het volgende zeilseizoen.
Dit alles heeft het SSRP-bestuur doen besluiten een speciale penning te overhandigen aan de jonge schippers van de 'Philippine'.


Sneekweek 2024

De 'Philippine' is via het Stamboek ingeschreven in het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) en heeft dus de mogelijkheid om deel te nemen aan Sail in 2025. Heeft u belangstelling voor Sail en staat uw schip in de categorie A of B ingeschreven in het Stamboek, dan heeft u deze mogelijkheid ook. Op dit moment zijn er via het Stamboek 353 schepen in het RVEN opgenomen. Dat staat bij het schip in de schepenlijst vermeld.
Is uw schip in de categorie A of B van het Stamboek opgenomen, maar nog niet in het RVEN? Meldt u zich dan bij de stamboekbeheerder SSRP.


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                               Zeilmakerij Molenaar: Nieuws september 2024

Jubileumreünie SSRP

Met medewerking van de Regionale Friese Reünie (RFR), de Friese Tjottervloot, VSRP en WSH vordert de ontwikkeling en organisatie van de viering van 70-jaar SSRP in Heeg op 8,9 en 10 augustus 2025.
Op 13 augustus 2025 start de aanlooptocht via de Randmeren vanuit Heeg naar Sail Amsterdam.
Noteert u aub de bovengenoemde data. Wij houden u op de hoogte.



Terug naar overzicht