De BERETANDEN van de SSRP, april 2022 nummer 4

15 april 2022

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Voorjaarsbijeenkomst 9 april Enkhuizen;
  • Bijeenkomst van traditionele schepen in IJlst 6-8 juli 2022;
  • Jubileumreünie 67 jaar SSRP in Langweer op 8-9-10 juli.

Voorjaarsbijeenkomst 9 april Enkhuizen

Vanuit het hele land hebben de ca. 53 genodigden op de uitnodiging van het bestuur tot het bijwonen van de Voorjaarsbijeenkomst 2022 gereageerd. Een ontmoeting op een prachtige historische locatie, het Peperhuis van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.    
Ontvangst met koffie en een heerlijke traktatie van onze hoofdsponsor Eerdmans jachtverzekeringen voorafgaand aan het officiële gedeelte van het dagprogramma. Veel nieuwe scheepseigenaren en vertrouwde gezichten gezien en gesproken. Het welkom en openen door de voorzitter met achter haar een digitale afbeelding van de kaft van ons Jaarverslag 2021. Een moment stilte ter nagedachtenis aan allen die ons tijdens de afgelopen jaren, waarin het covid-19 virus rondwaarde, ontvallen zijn. Dit jaarverslag is voorafgaand aan deze bijeenkomst aan iedereen digitaal toegestuurd en leverde geen vragen op, zelfs de cijfers werden stilzwijgend gehonoreerd.

Het uitzicht op het komend jaar is een samenwerking tussen de VSRP-SSRP waarin beide partijen elkaar gaan versterken en aanvullen vanuit de eigen identiteit en doelstelling. De nieuwe categorie-indeling zoals eerder vermeld in de ‘Beretanden’ van maart 2022 en in de Spiegel der Zeilvaart om te komen op het onderwerp hoe kunnen we de scheepseigenaren bereiken van de wel opgenomen schepen in het Stamboek, maar nog niet actief ingeschreven binnen de SSRP. Waarbij het betrekken van de jongere generatie een belangrijk onderwerp is binnen het bestuur. Het bekendmaken van de uit te reiken wisselprijzen levert energie op in de zaal. Nog een kopje koffie en weer vol aandacht…!

De Van Waning- en de W.H. de Vosprijs worden na het voorlezen van het certificaat uitgereikt aan de stichting ONEW en de heer Laurens Vehmeijer. De originele wisselprijzen ‘het tuigje mat de lange rijk versierde mastwortel (door Heit Piersma) en het zilveren schaalmodel van Lemsteraak ‘De Onrust’ zijn in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaartmuseum. De blijvende Awards met afbeelding van de originele wisselprijzen en inscriptie worden onder luid applaus overhandigd.

Het programma wordt voortgezet met een boeiende lezing door Prof. Dr. André van Holk, maritiem archeoloog, met het onderwerp ‘de Zuiderzee vanuit het perspectief van het maritieme cultuurlandschap’. Drie soorten landschappen ; het transport-, het voedende- en het machtslandschap. Dit aan de hand van scheepswrakken gevonden in de provincie Flevoland. Lang genoeg stilgezeten en aandachtig geluisterd…op naar de heerlijke lunch en bijpraten met iedereen en luisteren naar elkaars (digitaal) doorgebrachte lockdown-jaren. Met de altijd gestelde wederzijdse vraag: ’hoe is het met jouw schip?’
Het middagprogramma: in drie groepen onderverdeeld en met een gids het binnen- en buitenmuseum gaan verkennen. Tot 15.30 uur in het Binnenmuseum de toost wordt uitgebracht op onze Beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix…hoezee, hoezee, hoezee!

Nieuwe categorieën in het Stamboek
Tijdens de Voorjaarsbijeenkomst werd de nieuwe indeling van de categorieën mondeling verwoord. Waarbij aangegeven werd, om als scheepseigenaar, zelf actie te ondernemen om vanuit de nieuwe categorie B (komende vanuit de categorie C) via de stamboekbeheerder uw schip aan te melden bij het Register Varend Erfgoed Nederland (www.RVEN.info) van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (www.FVEN.nl). Het traject wordt vervolgens door de stamboekbeheerder in gang gezet.


Bijeenkomst van traditionele schepen in IJlst 6-8 juli 2022

3 Maal is scheepsrecht. Door Corona kon het evenement eerder niet doorgaan, maar op 6, 7 en 8 juli 2022 komt een vloot traditionele schepen terug naar de plek waar zij lang geleden te water zijn gelaten: in de stad IJlst. Gedurende deze dagen zullen deze schepen voor iedereen te bewonderen zijn.
Het gaat vaak om schepen van meer dan 100 jaar oud, die met veel liefde en aandacht in de vaart worden gehouden. IJlst kent een lange scheepsbouwtraditie en tijdens dit evenement zal daar op verschillende manieren aandacht aan worden besteed. De houten en ijzeren schepen zijn gebouwd op de IJlster werven van Holtrop, Lantinga, Zwolsman en Croles in de 19e en begin 20e eeuw. Het gaat bijvoorbeeld om tjotters, Friese jachten, boeiers, tjalken en aken. De meeste schepen zijn ingeschreven in het Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP) en/of Register Varend Erfgoed Nederland (www.RVEN.info). Eigenaren van schepen die gebouwd zijn op een van genoemde werven kunnen zich nog altijd aanmelden voor het evenement, via bijgaand formulier.

Ook als ‘toeschouwer’ bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het centrum van IJlst en deel te nemen aan de activiteiten. Op woensdag 6 juli komen tussen 13.00 en 15.00 uur de schepen aan, gevolgd door een ‘vlootschouw’ aan de wal. In de avond zal Martijn Perdijk een lezing geven over de karakteristieken van de IJlster bouwwijzen. Ook wordt de herziene druk van het boek ‘Schepen van IJlst’ gepresenteerd. Op donderdag 7 juli worden stadswandelingen georganiseerd, met aandacht voor onder andere de werflocaties, museum HoutStad IJlst en molen De Rat. Donderdagmiddag kiezen we het ruime sop; de mogelijkheid bestaat om mee te varen met een tochtje over de Geeuw. Als het lekker weer is, wordt er natuurlijk gezeild! Op vrijdag 8 juli vertrekken de schepen weer uit IJlst, via de Wijmerts.

Alle informatie over de schepen, de werven en het programma is terug te vinden op www.IJlst2020.fr
www.IJlst2020.fr Graag tot ziens komende zomer in IJlst!


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                                   Zeilmakerij Molenaar: Nieuws april 2022

Jubileumreünie 67 jaar SSRP in Langweer op 8-9-10 juli


De voorbereidingen voor de reünie op 8-9 en 10 juli a.s. zijn in volle gang!
Het programma en de inschrijving volgen zo spoedig mogelijk.


Ineke Verkaaik-Hogervorst
Voorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
voorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina