2015 nummer 2: Waar de mast ophoudt - De Mastwortel

Wat er ooit allemaal is vastgelegd en nog steeds wordt gecorrigeerd en aangevuld.

Tijdens de beurs Boot Holland 2015 in Leeuwarden werd er een aantal keren naar het fenomeen mastwortel gevraagd. Niemand wist exact te vertellen waar dit stuk scheepssier vandaan komt en welke mogelijke betekenis de vorm en en diverse gebruikte symbolen hebben. Omdat de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten al jaren tijdens de voorjaarsbijeenkomst de van Waningprijs in de vorm van een tuigje met een rijk versierde mastwortel uitreikt, vinden wij het een aardig idee om uitgebreider aandacht te besteden aan De Mastwortel.

Mastwortel - Onderdeel Tuigje Van Waningprijs (links - onder, rechts - boven)
Mastwortel - Onderdeel Tuigje Van Waningprijs (links - onder, rechts - boven)

"Het Tuigje"

“Het Tuigje” is bij de Stichting al snel na de oprichting een herkenningsteken geworden. Op de eerste reünie voor ronde jachten in 1953 in Grou, dus voordat de SSRP in 1955 werd opgericht,  kregen alle deelnemers een tuigje mee als aandenken van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo. Het was verfijnd maar eenvoudig uitgevoerd. Heeft “Oostergoo” hiermee de mastwortel weer op de traditionele jachten gezet? Is hierdoor de indruk ontstaan dat een mastwortel op ronde jachten hoort? 

De aanleiding voor nader onderzoek door Gerard ten Cate

De mastwortel is een oude versiering, die vroeger vrijwel bij alle binnenschepen voorkwam. Inderdaad kun je op veel oude 17e en 18e eeuwse modellen en schilderijen de mastwortels terugvinden. Klein, groot, recht en krom. In de bekende Nederlandse scheepvaartmusea worden ze als scheepssier getoond. Van zilver werden ze wel als prijs bij wedstrijden verzeild. 

Gerard heeft er een paar nachtjes over gedroomd en een aantal "kenners" geraadpleegd.

Het resultaat van zijn studie - WAAR DE MAST OPHOUDT - vindt u in ons hoofdstuk "Uit het Stamboek".


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina