2021 nummer 9: 75 jaar Tjottervloot in Heeg: de verhalen ...

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....
Op 25 september 2021 waren er een aantal bekende gezichten van de SSRP aanwezig bij de presentatie van het boek “75 jaar Tjottervloot in Heeg (1946 - 2021)” in het It Sylhus in Heeg, geschreven door Klaas Smit. Het werd aangeboden door Hennie Vreugdenhil aan de burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân, Jannewietske de Vries.

It Beaken: Verbinding van tjotters en mensen

Nu ik op deze manier met deze “Uit het Stamboek” begonnen ben, besef ik me terdege dat ik het gras voor de voeten van Ineke Verkaaik wegmaai. Ik veronderstel dat zij op een zelfde manier de eveneens maandelijkse rubriek “Beretanden” zou zijn begonnen. Ik dring dus voor. Maar, zoals gezegd, we waren in Heeg ter gelegenheid van 75 jaar Tjottervloot. Ooit begonnen onder de bezielende leiding van Heit en Mem Piersma. 75 jaar met ups en downs en de nodige strijd om de vloot varend- en bij elkaar te houden.

Hennie Vreugdenhil zei het mooi, hij sprak over “Verbinding”. Verbindingen in de breedste zin van het woord. De verbinding van stukken hout die een tjotter vormen, de verbinding van vriendschappen waarbij hij wees op relaties die ooit begonnen waren als instructeurs onder elkaar en die in sommige gevallen geëindigd waren in een huwelijk dat vervolgens tot op de dag van vandaag stand houdt. Hij sprak over vriendschappen, hij sprak over de gevoelsmatige binding die er was tussen de instructeurs, Heit en Mem , Heeg en de schepen. Aan het eind van het jaar organiseerden Heit en Mem een onderhoudsweek waarbij alle instructeurs geacht werden aanwezig te zijn en mee te helpen bij het onderhoud. Nog altijd zijn er scheepsonderdelen aan te wijzen die door een individuele instructeur zijn gemaakt. Een giek en een zwaard werden genoemd.

Veranderingen in de tijd

Met het vertrek van Heit en Mem bij de Jeugdherberg / zeilschool in 1977 veranderde er gaande de tijd het nodige in beleid en strategie. Uiteindelijk heeft een en ander geleid tot een prachtig centrum van de WSH, de zeilvereniging uit Heeg en de Stichting Friese Tjottervloot aan het Heegermeer. De nodige publicaties zijn hier aan gewijd en zijn terug te vinden op het internet.
Klaas Smit heeft veel historisch materiaal (foto’s en brieven) kunnen gebruiken in zijn boek 75 jaar Tjottervloot in Heeg. 
Eén van de drijvende krachten, die door de spreker Hennie Vreugdenhil werd genoemd, was Rob van Roessel. Hij deed dit niet zonder reden. Naast de presentatie van het boek kregen Rob en Wilma van Roessel enige minuten later elk een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door de burgemeester die ze vervolgens bij elkaar opspeldden.
Dat de Stichting Friese Tjottervloot en haar voorgangers een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van veel mensen zal duidelijk zijn.
U kunt dit boek via de website van de Friese Tjottervloot bestellen.

Verhalen en beelden van vroegere kampen in Heeg

Ergens werd gememoreerd dat Heit Piersma altijd vroeg om foto’s van de verschillende zeilkampen. Bedenk daarbij wel dat er zuinig met filmrolletjes en foto’s omgesprongen werd. Een filmrolletje werd eerst vol geknipt, voordat je het liet ontwikkelen. Inmiddels staan we er nauwelijks meer bij stil, maar soms kon het lang duren voordat een film vol was en dat de foto’s bekeken konden worden.
Wij kregen van Pier, de zoon van Heit en Mem, een drietal verslagen van zeilkampen ter beschikking. We hebben ze mogen scannen en voor u overzichtelijk op de website geplaatst onder de kop "Verslagen in woord en beeld van Zeil- en Werkkampen in de Jeugdherberg It Beaken in Heeg - Jaren-50 en -60". IJkpunten in de tijd. Misschien herkent u zichzelf er in.
Met dank aan Pier.

Deelnemers zeilkamp 30 augustus - 6 september 1952
Deelnemers zeilkamp 30 augustus - 6 september 1952

NB. Over het paviljoenjacht dat ik in de vorige Uit het Stamboek noemde, kregen we een aantal leuke reacties. Binnenkort komen we daarmee bij u terug.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


 

Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar vorige pagina