2014-5: Heden en Verleden

Spiegel der Zeilvaart juni 2014 nummer 5

Eerder dit jaar hebben we geschreven over de Lelieschouw, die niet als apart scheepstype in het Stamboek was opgenomen. Op dit verhaal kregen we een reactie van de heer Stolp uit Utrecht. Hij meldde dat hij in 1971 de Lelieschouw Stormvogel (nr. 5) had ingeschreven en later helaas had moeten slopen. De Stormvogel was als 'gewone' schouw ingeschreven. Het bestuur heeft dat in 2014 rechtgezet. De Lelieschouw is nu als apart scheepstype opgenomen. Bij de beschrijving van het scheepstype kwamen we een aantal scoutinggroepen tegen die volgens zeggen nog een houten Lelieschouw uit 1949 koesteren. Op Koningsdag zagen we er opeens één in volle glorie, de 'Fram', nummer 8, van de Scouting Livingstonegroep, een zeeverkennersgroep in Amstelveen. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima besteedden met de koninklijke familie uitgebreid aandacht aan de prachtig gerestaureerde, historische schouw tijdens hun wandeling. Hopelijk volgen er nu meer Lelieschouwen in het Stamboek!

De Waalschokker

Zoals eerder gemeld kregen we tijdens de Hiswa Klassiek een jonge, enthousiaste eigenaar van een Waalschokker bij de stand met een bijzonder verhaal over zijn schip 'Niederrhein'. Tijdens ons bezoek aan de Historische werf Meerman in Arnemuiden hebben we een kijkje aan boord genomen. Later hebben we het in het bestuur uitgebreid gesproken over het 'zeilverleden' van de Waalschokkers. Het resultaat is dat ook het scheepstype Waalschokker in het Stamboek is opgenomen en nu is de 'Niederrhein' de eerste Waalschokker met plaquette.

De Steekhengst 'Boreas' wordt zoveel mogelijk origineel 'vernieuwbouwd'
De Steekhengst 'Boreas' wordt zoveel mogelijk origineel 'vernieuwbouwd'

Historische werf Meerman in Arnemuiden

In april organiseerde de Stichting Historische Scheepswerf C.A. Meerman voor de tweede keer een bijeenkomst, waarvoor een groot aantal eigenaren van 'Zeeuwse schepen' waren uitgenodigd. De eerste keer was dat in 2013. Dit keer was ook het bestuur van de Stichting uitgenodigd. Peter Tolsma (voorzitter Criterium Commissie) werd gevraagd om een presentatie te houden over de SSRP en hoe de Stichting in de wereld staat. Daarnaast konden er diverse vragen warden beantwoord. Dus een hele mooie gelegenheid om met eigenaren van schepen, die ingeschreven staan in het Stamboek, in discussie te gaan. De Steekhengst 'Boreas', de cover van ons jaarverslag en de Schepenlijst 2024.
Naast de bijeenkomst voor de genodigden, was de werf ook 'gewoon' open voor bezoekers. Wij konden ons daarom vrij bewegen over het terrein en op allerlei interessante plaatsen de nodige informatie krijgen. Dus konden wij ook zien dat het vlak van de Steekhengst 'Boreas' en de eerste gangen al waren geplaatst. Omdat de werfloods nog nagenoeg origineel is en de Steekhengst ook zo veel mogelijk origineel (bijvoorbeeld een vlak vastgezet met houten pennen) weer wordt 'vernieuwbouwd' zoals de werf het zelf uitdrukt, was het een imposant gezicht. Wanneer u in de buurt bent, moet u beslist een kijkje gaan nemen en het werk van Peter Schouten en zijn mannen bewonderen.

In Memoriam Hennie Witteman

We hebben helaas afscheid moeten nemen van een heel goed mens. Hennie was iemand, die een heel goed mens was, omdat ze positief in het leven stond, iets betekende voor andere mensen en er was als je haar nodig had. Als stoere vissersdochter van het eiland Wieringen, had ze uiteraard de passie voor het water, voor vis, maar ook, zoals veel andere bewoners van een voormalig eiland, belangstelling voor historie. Daar hoorde voor haar ook de belangstelling voor zeilende vissersschepen en later voor de gehele ronde en platbodemvloot bij. Maar bovenal haar positieve persoonlijkheid zullen we missen. Die kwam bijvoorbeeld op de reünies van het Stamboek naar voren: geen moeite was haar teveel. Ze kreeg als blijk van waardering voor al haar werk in 2003 de W.H. de Vos-prijs uitgereikt. We wensen haar man Gijs en de overige familie veel sterkte met dit verlies. Op de website van de SSRP staat een uitgebreider In Memoriam van Hennie, met ook de verwijzing naar haar Westerdijk Zeeschouw waarover ze zich samen met Gijs in 1986 had ontfermd, nadat het schip in een winterberging was uitgebrand. Samen hebben ze het casco weer volledig opgebouwd als een waardig representant van de grote Westerdijk-Zeeschouwen-vloot.

pdf SdZ 2014 nr05 juni - Heden en Verleden

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina