2019-10: Toekomstplannen in Arnemuiden

Spiegel der Zeilvaart december 2019 (en januari 2020) nummer 10

Op 29 oktober kwamen het Bestuur van de SSRP, de Criterium Commissie, de Beroepsraad en de Raad van Advies bij elkaar. De plaats van samenkomst was de historische werf van Meerman in Arnemuiden. Een inspirerende plek om elkaar de ontmoeten en onderling van gedachten te wisselen.Op de Meerman werf werd de delegatie van het Stamboek ontvangen door een viertal vrijwilligers. Zij verzorgden de inwendige mens, deden een voordracht en gaven een rondleiding op de werf. Cees Droste restaureert op de werf de 'Seepaerd' (zie ook SdZ 2018.1) een kleine hoog-aars, vader Rens en zoon Daniël Schot restaureren er de hoogaars 'Atalante'. Daniël was erg enthousiast over de restauratie en het hele leer-proces dat erbij hoort. Cees Droste houdt bij deze restauratie een oogje in het zeil.
Een hoogaars kennen we allemaal; maar op zo'n historische werf en met de aanwezigheid van twee houten hoogaarsen die er gerestaureerd worden, begint dit type schip toch ineens veel meer te leven, zeker na de voordracht van de heer Joosse. Is het u weleens opgevallen dat een houten hoogaars overnaads gebouwd is? Het zijn in vergelijking tot bijvoorbeeld botters relatief lichte schepen.

De geschiedenis van de hoogaars laat zien dat ze in de loop van de tijd steeds groter en dus zwaarder werden. Maar wanneer een visser werkelijk een zwaarder schip nodig had, werd er gekozen voor een Zuiderzeeschip. Zo bouwde Auke van der Zee een paar Lemsteraken voor Zeeuwse rekening.

Cees Droste restaureert op de werf de 'Seepaerd'
Cees Droste restaureert op de werf de 'Seepaerd'

Bestuurswisseling

Na de maaltijd startte in beslotenheid de vergadering. Het belangrijkste agendapunt was de Bestuurswisseling en de wisseling van de wacht bij de Criterium Commissie. Vooruitlopend op de bestuurswisselingen van 29 oktober had het Bestuur van de SSRP een aantal vragen voorgelegd aan de Raad van Advies. In de kern ging het erom hoe de RvA aankijkt tegen de toekomst van onze Stichting. Dit zowel voor de korte als de lange termijn. De vragen zijn besproken, schriftelijk beantwoord en vervolgens mondeling toegelicht. De Raad van Advies treedt zelf niet naar buiten. Zij ondersteunt waar nodig het Bestuur van de SSRP
De statutaire Bestuurswisselingen die op 29 oktober gepland waren zijn bekrachtigd. Peter Tolsma, eerst bestuurslid, daarna interim voorzitter van de SSRP en de laatste jaren voorzitter van de Criterium Commissie is gestopt met zijn activiteiten voor de SSRP. Voor zijn werkzaamheden binnen het Stamboek is hij meerdere malen gelauwerd. In Arnemuiden hebben we op bestuurlijk niveau afscheid van hem genomen. Peter heeft in het verleden veel taken van de Criterium Commissie voor zijn rekening genomen, maar die taken gaan nu herschikt worden. Binnenkort zullen de betrokkenen voor het eerst samen vergaderen en u zult van ze gaan horen. Gerard Feikema, Willem Scholtes, Pieter Duyvis en Casimir van der Post hebben er zitting in, drie anderen hebben het in overweging.
Het nieuwe bestuurslid Erik Pluimers gaat binnen zijn functie in het Bestuur als intermediair naar de Criterium Commissie optreden

Nieuwe voorzitter

Verder werd er afscheid genomen van Olav Loeber en Maarten van Hezik. Olav was eerst penningmeester en later bestuurslid. Maarten was eerst bestuurslid en vanaf 2003 heeft hij de SSRP vertegenwoordigd als voorzitter. De voorzitters-hamer werd in Arnemuiden overgegeven aan Ineke Verkaaik-Hogervorst, al een aantal jaren vicevoorzitter.
Als afscheid en als dank voor bewezen diensten kregen de heren een in perspex blok gegraveerde foto van hun eigen schip. Het derde nieuwe bestuurslid dat werd geïnstalleerd is Alletta Stienstra. Zij kon niet op de bijeenkomst in Arnemuiden aanwezig zijn, maar zij gaat communicatie voor haar rekening nemen.
Op het moment dat dit geschreven wordt, was de SSRP druk doende met de Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. Op de SSRP-stand stond de tjotter 'Noorderling' van Robin van Son. Robin was ook zelf aanwezig om veel over de tjotter te vertellen.
Verder kregen we bericht van nóg een afscheid: Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek - mede-oprichter van de SSRP - meldde dat Jeanette Tigchelaar nar 7 jaar een andere baan heeft gekregen. Wij bedanken haar voor al het ondersteunende werk dat zij voor de SSRP heeft gedaan.

In de vorige bijdrage van de Spiegel hadden wij een foto staan van een mik van een platbodem

Deze was gevonden tussen Vlieland en Terschelling. Naar aanleiding hiervaan heeft de eigenaar zich gemeld!

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

pdf SdZ 2019 nr10 december (en januari 2020) - Stamboek: Toekomstplannen in Arnemuiden

Terug naar vorige pagina