Fulmarus

Fulmarus Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Als Erik Slagmoolen 17 is, vraagt zijn oudere broer of Erik een Staverse Jol voor hem wil bouwen. Al jaren zijn ze beiden gegrepen door die oude scheepjes. Op twaalfjarige leeftijd maken ze vanuit hun woonplaats in Zuid-Holland lange fietstochten naar het IJsselmeer. In havens als Muiden bekijken ze de oude Botters en andere traditionele houten boten. De grote broer droomt van varen. Erik is niet geïnteresseerd in het zeilen, maar gaat helemaal voor de constructie van de houten vaartuigen. Hij staat ernaar te kijken met altijd de vraag in zijn hoofd, hoe hij zoiets zelf kan maken. Al gauw ontdekt hij zijn fotografisch geheugen: als een constructie eenmaal in zijn hoofd zit, wordt het er vastgeklonken en opgeslagen. Daarna kan hij dit minutieus reproduceren.

Voor die eerste Staverse jol heeft Slagmoolen een slechte tekening van iemand gekregen. Zijn vader heeft intussen weliswaar wat boeken aangeschaft, maar er is niemand die hem kan vertellen welke bouwprocedures er gevolgd moeten worden. Toch blijkt dat de manier waarop hij zelf uitgedokterd heeft hoe hij zo'n boot in elkaar moet zetten perfect werkt. Voor een ander is zoiets een onmogelijke puzzel; voor Slagmoolen is het alleen maar logisch hoe een ronde platbodem in elkaar steekt en gebouwd moet worden. Hij plaatst de kielbalk en bouwt de romp om hulpspanten heen. Precies zoals hij het nu nog doet. Hij leert zichzelf het branden en koelen van de planken om de juiste rondingen te krijgen. Het gaat allemaal meteen goed. De meeste moeite heeft hij met de bovenste gangen van de jol, die gekromd en getordeerd moeten zijn.

"Fulmarus" is de naam voor Noorse Stormvogel Fulmarus Glacialis. Een prachtig dier, dat bij harde wind en storm in z,n element is, een beetje zoiets wanneer de tjalken en andere schepen binnen bleven, ging de jol er nog op uit.

Foto tewaterlating
Foto tewaterlating

Onderhoud

De eerste grote restauratie is uitgevoerd door Pier Piersma in 1992. Vanaf 1994 zijn er restauratie's uitgevoerd aan romp en zeilwerk door Peter Schouten te Kortenhoef. Ook het jaarlijkse onderhoud is in zijn beheer.

Eigenschappen

Plaquette nummer:775 Zeil nummer: JC10
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar:1973 Ontwerper:Erik Slagmoolen
Werf:Erik Slagmoolen Werf plaats:Nieuwkoop
Motor:Inbouw Motor type:Volvo Penta
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,50 m Breedte berghout:3,10 m
Diepgang:1,00 m Masthoogte water:10,00 m
Oppervlakte grootzeil:20,00 m2 Oppervlakte fok:8,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:5,00 m2
Oppervlakte totaal:33,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1973 – 1974 C.A. en E.D. Slagmoolen , Noorden ( Fulmarus)
1974 – 1984 C.A. Slagmoolen , Nieuwkoop ( Fulmarus)
1984 – 1987 F.A.J. Bakker , Amsterdam ( De Bonte Hond)
onbekend – 1994 T. Verweij ( Zwerver)
1994 – 2015 F.W. Hötte, Hilversum ( Johanna lll)
2015 – 2023 G. Visser, Koekange ( Fulmarus)

Geschiedenis

1973

1973

1973: Erik Slagmoolen bouwt z'n eerste schip: een Staverse jol voor zijn broer

Tewaterlating
Tewaterlating
Onder zeil
Onder zeil

2007

24 mei 2007

24 mei 2007: Restauratie door Peter Schouten Kortenhoef

2013

9 november 2013

9 november 2013: Werf-Jubileum 30 jaar Peter Schouten Kortenhoef

2020

14 november 2020

14 november 2020: Het verhaal van Chris Slagmoolen

Chris schrijft ons:
Na mijn pensionering is er tijd voor het maken van een website, niet commercieel maar meer autobiografisch. De site is nog wel in aanbouw, maar de pagina over de jol is nagenoeg klaar. Misschien nog wat meer bijzonderheden over de jol.

Hij schrijft op de betreffende pagina op zijn website:

Medio 1971 is de bouw van de Staverse Jol “Fulmarus” begonnen. Het merendeel van de bouw is uitgevoerd door mijn broer Erik, terwijl ik mijzelf bezig hield met hand en spandiensten.
Bij mijn toenmalige werkgever, justitie was er een collega uit Hazerswoude dorp. Bewaarder Kerkvliet bleek niet alleen een natuurlijk vermogen te hebben om op de juiste manier met de ontspoorde medemens om te gaan. In Hazerswoude was het de scheepbouwer van houten roeiboten, pramen en vletten voor de tuinders in het Boskoopse gebied. De houten scheepsbouw kwam in die tijd al wat op z’n oor te liggen en deze vaste baan bij het gevangenis kwam voor hem als het winnen van de staatsloterij. Maar ja de werf met alles er op en aan bleef bestaan. En zo kwam in een nachtdienst de Staverse Jol ter sprake. Kerkvliet vond het een fantastisch idee en al snel kwam het voorstel: bouw het schip bij mij op de werf, er is hout en al wat er nodig is. Wat een mooi idee, Erik zag het ook wel zitten en na de nodige voorbereiding, het eens worden over de houtprijs en dergelijke kon het avontuur beginnen. Het begin van de jol was er, nu aan het werk.

Artikel historie werf Kerkvliet (op de website van Chris Slagmoolen)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht