Govert Jan

Govert Jan

Pier Piersma komt in 1966 in de leer bij Berend de Jong, die toen de zestig al gepasseerd was. Het was opgegroeid als zoon van Heit Piersma als beheerder van de Jeugdherberg en had al jaren ervaring met de daar aanwezige tjotters. Na een paar weken gaf Berend al te kennen dat het met deze jongen wel goed zou komen. In 1967 bouwde Pier zelfstandig z'n eerste tjotter, de 'Froask', waarin hij nu nog regelmatig zeilt. Daarna volgde er nog een grote rij nieuwbouwschepen, o.a tjotters en Friese jachten, die hij op zijn eigen werf bouwde. Naast de nieuwbouw heeft Pier door zorgvuldig restaureren ook vele oude houten schepen een tweede jeugd gegeven.

Jan Kooijman gaf Pier Piersma in 1972 opdracht gaf voor de bouw van deze tjotter, bestemd. Jan's vader had drie vrachtscheepjes in de vaart en al heel jong voer hij mee met de diep geladen schepen, onder andere met rijshout uit de Biesbosch. Zijn eerste eigen scheepje was een houten Hollandse boot, die hij bij werfbaas Jan Smit in Oud-Beijerland liet bouwen. Toen al had hij een enorme voorliefde voor ons Varend Erfgoed. Deze tjotter was bestemd voor zijn dochter en de naam komt voort uit Govert, naar Jan's vader met de toevoeging van zijn eigen naam, dus Govert Jan.

De tewaterlating van de 'Govert Jan' in 1973 (coll. W. Kooijman)
De tewaterlating van de 'Govert Jan' in 1973 (coll. W. Kooijman)

Eigenschappen

Plaquette nummer:1543 Zeil nummer: RE116
Categorie:B Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1973 Ontwerper:P.P. Piersma
Werf:P.P. Piersma Werf plaats:Heeg
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,00 m Breedte berghout:1,90 m
Diepgang:0,30 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:12,00 m2 Oppervlakte fok:4,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:16,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1973 – 1973 J.W. Kooijman, Zwijndrecht/Deil/Wijk bij Duurstede ( Govert Jan)
1973 – 1974 H.A.M. Wilke, De Veenhoop ( Govert Jan)
1974 – onbekend Huisarts, Monster ( Govert Jan)
1990 – Nu (laatst bekend) J. en M. van Drongelen, Malden ( Govert Jan)

Geschiedenis

1997

1997

1997: De 'Govert Jan' in 'Tjotters en Boatsjes' van Dr. Ir. J. Vermeer

Ook deze ééngangsboot is bijna het evenbeeld van Piersma's eigen tjotter "Froask". Jachtbouwer Kooij­man liet haar bouwen voor zijn dochter. Na tweemaal verkocht te zijn belandde zij in 1990 in handen van de huidige enthousiaste eigenaars, die geregeld aan de Regionale Friese Reunie deelnemen. Bij de meting door de KNWV in 1995 bleek de oppervlakte van het (nieu­we) tuig 18,5 m2 te bedragen. Het zeilnummer is RE116. Ook deze boot is als de "Froask" vrij hoog opge­boeid. Het snijwerk op de bedelbalk is identiek aan dat bij de "Jeltje".

2013

december 2013

december 2013: Spiegel der Zeilvaart: Martijn Perdijk heeft oog voor detail van de 'Govert Jan'

De tjotter Govert Jan (5,00 x 1,90 m) is een zogenaamde eengangsboot. Dat wil zeggen dat je naast de kielplaat een zandstrook hebt en daarop staat een hele brede gang van wel vijftig(!) centimeter breed. Daarop valt het boeisel weer in. Vaak wordt deze brede gang bij restauraties vervangen door twee smallere gangen. Zo heb je minder (kostbaar) breed hout nodig en bij het branden van de smalle gangen loop je minder risico op scheuren van het brede hout, en het is gemakkelijker. Martijn koos bewust voor het risico en het vergen van meer vakmanschap. Als het dan ook nog goed lukt, kun je extra trots zijn op je werk, aldus Martijn.

pdf SdZ December 2013 - Januari 2014 nr10 - Govert Jan Oog: voor detail bij Perdijk

2021

1 oktober 2021

1 oktober 2021: Informatie van Henk Wilke (eigenaar Hoogaars 'Bodde' en oud-eigenaar 'Govert Jan')

De 'Govert Jan' is een heel mooi compact schip. In 1973 heb ik het van Dhr Jansen (een Amsterdamse gepensioneerde slager die woonde aan het water in Oudega west), waarschijnlijk tussenpersoon, gekocht. Hij had zelf een stalen tjotter. Op het Ringwiel voor zijn boerenhuis had hij ook andere platbodems liggen, te koop.
We hebben een jaar met dit magnifieke schip gevaren rond Grouw. Dat jaar was regenachtig. Bovendien wilden we toertochtjes maken ver van huis in De Veenhoop. We verkochten het schip. Van de eigenaar weten we nog dat hij huisarts in Monster was. Hij had een zomerhuis in Brandeburen. Jaren later hebben we het schip nog voor de deur aldaar zien liggen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht