Pieter Olivier

Pieter Olivier Verdwenen

De Grundel Pieter Olivier is in 1906 gebouwd in Aalsmeer op de werf van De Vries met een lange geschiedenis. Christoffel Johannes Wïlhelmus (Han) was 12 jaar oud toen hij vanuit Amsterdam in Aalsmeer kwam en al gauw leerde het vak van scheepstimmerman leerde op de werf van Van Dam. In het vroege voorjaar van 1906 trok Han de Vries met zijn gezin vanuit Leiden, waar men inmiddels woonde, terug naar Aalsmeer. Hij begon een eigen scheepswerfje aan de Kerkwetering aan het zuideinde van het Hellingpad. De vier zoons groeiden op deze werf op en leerden het vak van scheepsmaker haast spelenderwijs. In het voorjaar van 1938 werden de werven van vader en zoons samengevoegd onder de naam "Firma Gebroeders De Vries, werven De Vlijt en Westeinder".

Verder is van dit schip niets meer bekend. Omstreeks 1979 stond de zwaar verwaarloosde 'Pieter Olivier' bij jachthaven Otto in Oude Wetering. Daar zijn nog enkele foto’s  van bekend, onder andere met een achterkleinzoon van de oude scheepsbouwer, Harald de Vries.

Eigenschappen

Plaquette nummer:437 Zeil nummer:
Categorie:V Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1906 Ontwerper:De Vries
Werf:Gebr. De Vries, De Vlijt en Westeinder Werf plaats:Aalsmeer
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:0,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend C.H.F. van Wijk, Spijk
onbekend – onbekend G.G. Geyskes, Bilthoven ( Pieter Olivier)

Geschiedenis

2013

2013

2013: Documentatie Stamboek: Schip is vergaan

Informatie van website www.haaraalde.nl

Op de website www.haaraalde.nl van Huib en Harald de Vries vinden wij het volgende:

Scheepswerf “De Vlijt”, firma Gebr. H. & J. de Vries, Aalsmeer, nu: Koninklijke De Vries Scheepsbouw
Van oktober 1923 tot eind december 1960 zijn meer dan 1000 schepen op deze werf gebouwd. Nu nog zijn de koperen werfplaatjes van “De Vlijt” in veel grote en kleine jachten, gebouwd van hout, staal of aluminium terug te vinden. Hoewel “De Vlijt” in 1923 werd opgericht, komt zij voort uit de Aalsmeerse werf van C.J.W. (Han) de Vries, die in 1906 ontstond. Meer dan 100 jaar worden door opeenvolgende leden van deze familie De Vries nu al schepen gebouwd. Later werd de bedrijfsnaam “De Vries Scheepsbouw” en na het 100 jarig bestaan in 2006 “Koninklijke De Vries Scheepsbouw” met werven in Aalsmeer en Makkum.

Gipon
J.K. (Jaap) Gipon, 1910 – 1999, was een schoonzoon van zeilmaker en jachtontwerper  H. (Hein) Kersken uit Amsterdam, later gevestigd in Kudelstaart. Kersken was een zeer goede bekende relatie van de gebroeders H. en J. de Vries van scheepswerf “De Vlijt”. Van jongs af zeilde Gipon veel en bovendien tekende hij goed. Na de Zeevaartschool bleek er geen werk bij de koopvaardij vanwege de economische crisis omstreeks 1930. Daardoor kwam hij terecht bij de politie in Rotterdam. Maar hij bleef vooral belangstelling koesteren voor de oude scheepstypen, hij mat ze na en maakte daar tekeningen van. Kort na de tweede wereldoorlog nam de belangstelling voor de ronde en platbodemschepen steeds meer toe.  Mr. Dr. T. Huitema publiceerde zijn standaardboek “Ronde en Platbodemjachten”, dat dikwijls werd herdrukt.

C.J.W. de Vries
Zo heeft Jaap Gipon op enig moment, waarschijnlijk tussen 1950 en 1960, kennis gemaakt met een door de scheepsbouwer C.J.W. (Han) de Vries (1868 – 1947) uit Aalsmeer ontworpen en gebouwde grundel die “Carpe Diem” heette.  Op schaal 1:20 tekende Gipon deze grundel na, misschien in opdracht van T. Huitema, want de tekening kwam in het bezit van het Stamboek van Ronde en Platbodemjachten. Huitema gebruikte de tekening ook daadwerkelijk in zijn boek. Later is de originele tekening in het Fries Museum in Sneek terecht gekomen. In de schepenlijst van de SSRP (Stichting Stamboek Ronde & Platbodemjachten) stonden in 2007 nog twee door C.J.W. de Vries in Aalsmeer gebouwde grundels vermeld:

1. Plaquette nummer 358: “Roerdomp”, die eerder “De Jonge Dolfijn”, daarna  “’t Kruytschip” en “Lucia” heette. Als bouwjaar wordt 1939 opgegeven en de eikenhouten grundel heeft een lengte over de stevens van 7 meter. De breedte is 2.70 meter, de diepgang 0.60 meter en de masthoogte boven water is 7.20 meter.

2. Plaquette nummer 437: “Pieter Olivier”, deze grundel werd volgens de stamboekgegevens in 1906 ontworpen en gebouwd door C.J.W. de Vries te Aalsmeer. Verder is van dit schip niets meer bekend. Omstreeks 1979 stond de zwaar verwaarloosde “Pieter Olivier” bij jachthaven Otto in Aalsmeer. Daar zijn nog enkele foto’s  van bekend, onder andere met een achterkleinzoon van de oude scheepsbouwer, Harald de Vries, nu de webmaster van deze site.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht