Stormvogel

Stormvogel Verdwenen

Advies over de keuze van de nieuwe eenheidsboot won de schipper van de H.W.S. verder in bij onder andere de voorzitter van de K.N.Z.&R.V., Ernst Crone, en de secretaris hiervan, Jan Loeff. Het Hoofdkwartier ging overstag.
Een van de twee “assisten-hoofdcommissarissen” (AHKC-en) van de N.P.V. voor de zeeverkenners, schipper Stoffer, werd met de uitvoering belast. Hij vond de werf van Nicolaas de Vries in Sneek bereid tien schouwen te maken voor een zeer schappelijke prijs. Voor meer boten was geen geld. De eerste vijf exemplaren werden begin 1949 door hem besteld. “De 6 meter schouw herleeft” berichtte het “Sneeker Nieuwsblad” op 24 juni 1949. In de krant werd de aanstaande levering van de boten aangekondigd. Het nieuwsblad prees de keuze voor de schouw door de zeeverkenners.

Meer dan veertig jaar later zijn van de tien oorspronkelijke houten Lelieschouwen nog negen boten in de vaart, waarvan vijf bij diverse scoutinggroepen in Noord-Holland. De 'Stormvogel' met zeilnummer 5, eigendom van één van de Wassenaarse zeeverkennersgroepen, is in de zeventiger jaren gesloopt.
De overgebleven houten schouwen zijn bij de betreffende groepen het pronkstuk van hun bezit. Meestal worden de boten niet meer gebruikt door de jongere waterscouts, maar door de loodsen en de leiding. Zij besteden dan vele uren werk aan het onderhoud van de schouw, waarbij ze onder andere de naden zelf breeuwen.
De 'Van der Heijden' is nummer 6 van de 9 nu nog bestaande Lelieschouwen.

Afbeelding (1965) van de 'Stormvogel' op de Scoutingkalender 1966 (Gerrit-Klaas Berghuijs aan het roer)
Afbeelding (1965) van de 'Stormvogel' op de Scoutingkalender 1966 (Gerrit-Klaas Berghuijs aan het roer)

Eigenschappen

Plaquette nummer:688 Zeil nummer:
Categorie:V Tekening nummer:
Type:Lelieschouw

Bouw

Bouwjaar:1950 Ontwerper:
Werf:Mulder & Rijke BV Werf plaats:IJmuiden
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:0,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 1971 Scouting Wassenaer van Obdam groep 98, Wassenaar ( Stormvogel)
1971 – 1977 J. Stolp, Utrecht ( Stormvogel)

Geschiedenis

2014

10 maart 2014

10 maart 2014: Reactie op de Stamboekbijdrage in Spiegel der Zeilvaart van oud-eigenaar J. Stolp

Tijdens een lange treinreis had ik de gelegenheid de "Spiegel" eens rustig te lezen. Daarbij werd mijn aandacht getrokken door de opmerkingen die u maakte over de Lelieschouw in het artikel op pagina 65. Wellicht dat mijn aanvullende informatie tot opschudding in de annalen leidt, maar daar ligt u vermoedelijk net zo min wakker van als ik. Als zeeverkennertje van 12 jaar in een bak van de van Wassenaer van Obdamgroep zeilden wij in 1963 met de houten Lelieschouw de 'Stormvogel' met het zeilnummer 5.

Het schip werd enkele jaren later buiten gebruik gesteld en - hoewel ik me dat helemaal niet veroorloven kon - begin 1970 aan mij verkocht. Ik heb het schip toen voorzien van enkele nieuwe spanten en een nieuwe mastkoker om het vervolgens bij het stamboek aan te melden. Dat bleek geen enkel probleem. Wij hebben er in de jaren daarna enkele gedenkwaardige tochten mee gemaakt, waaronder een volstrekt onverantwoorde oversteek van het IJsselmeer (Lemmer-Hoorn-Edam).

Aangezien ik in die tijd zowel de vaardigheden als de financiële middelen die voor een vakkundige restauratie nodig waren, miste, en het schip erg achteruit ging, is het rond 1976 gesloopt. Als ik me goed herinner, had de Stormvogel stamboeknummer 688 (klopt dus!), maar ik durf er geen eed op te doen. Het nummer kan ook lager zijn geweest.

De informatie omtrent bouwjaar (1949) en werf (Mulder en Rijke) kan ik bevestigen.

Note redactie: De brief van de heer Storm is uitvoerig behandeld in het Bestuur van de SSRP. Zij heeft alsnog besloten om de Lelieschouw als apart scheepstype op te nemen in het Stamboek. Zie de Stamboek bijdrage in Spiegel 2014 nummer 5.

2022

2 september 2022

2 september 2022: Reactie van Gerrit-Klaas Berghuijs

Voordat Jan Stolp Lelieschouw 5 kocht was het schip in gebruik bij de van Scouting Wassenaer van Obdam groep 98 uit Wassenaar. In 1963 en 1964 was ik bootsman van de bak Zeemeeuwen, die met de De Stormvogel, lelieschouw 5 voeren op de Kagerplassen. Ik vond het een veel fijner schip dan de stalen schouwen 44 en 45, die in die periode ook bij de groep hoorden. En je kon ermee zeilen tot windkracht 9. In 1964 brak bij het afmeren de giek.

Ik was bootsman van de bak Zeemeeuwen in 1964 en 1965. In mijn bak zat toen ook Henk Jan Meijer, die nu lid is van de Eerste Kamer. Ik heb uit die tijd een scan van de scoutingkalender uit 1966 (boven), waar ik aan het roer zit op weg naar de Kagerplassen. De andere is een scan van een foto, waar Henk Jan Meijer aan het roer zit (hieronder).

Henk Jan Meijer aan het roer in 1965
Henk Jan Meijer aan het roer in 1965

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht