Evenementen 1981-1990

Reunieën, Wedstrijden, Admiraalzeilen van 1981 - 1990

Harderwijk herdacht in 1981 het 750-jaar bestaan, waarvan 700-jaar als Zuiderzeestad. Uit dit wat dromerige verleden viel slechts een mislukte maritieme operatie uit juli 1672 als onderwerp voor het waterspel uit de stadsanalen op te diepen. Het comité Harderwijk 750 en het stadsbestuur hadden zich zeer veel moeite getroost om op waardige en stijlvolle en toch vrolijke wijze de vrienden van onze Stichting te ontvangen en behulpzaam te zijn bij het opvoeren van de verschillende onderdelen van deze zomerreünie. Onze jongeren-afdeling heeft op uitstekende wijze het reeds vermelde droeve gebeuren in juli 1672, op luisterrijke wijze weten op te voeren, begunstigd door zeer fraai weer en goed verzorgd vuurwerk en op het juiste moment afgestoken kanongebulder. De in fraaie kledij de I'epoque uitgedoste vrienden en de tegenspelers, de burgers van Harderwijk, boden binnen de ommuurde decors van dit muzikale oud-Hollandse stadsgezicht, een herinnering aan de gouden-eeuwse macht van een groot maritiem verleden. De stemming onder de vrienden van de Stichting was ongetwijfeld op de juiste wijze opgevoerd door het in historische kledij gestoken stadsbestuur van Harderwijk, dat hen op zo'n gulle wijze ontving aan boord van de 'Stad Stavoren'.

Evenementen in 1990

1990: 7e Lustrum Reünie Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Heeg

Traditioneel vond de lustrumreünie voor de zevende maal plaats in Friesland. Als plaats van samenkomst was deze keer de keuze gevallen op Heeg, het vroegere centrum van de palinghandel. Diverse zaken in het dorp houden de herinnering aan het eens zo belangrijke verleden levendig. De palinghandel mag dan verdwenen zijn, de band met het water thans in de vorm van watersport is gebleven. Kortom een plaats de lustrumreünie waardig.

pdf Het verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1990

pdf Programmaboekje 7e Lustrumreünie SSRP 1990


Evenementen in 1985

1985: 6e Lustrum Reünie Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Leeuwarden/Grouw

Voor de zomerreünie verzamelden zich in een zomerse sfeer op woensdag 17 juli al de eerste van de 150 deelnemende jachten bij de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit alles deed het beste verwachten. Helaas, in de loop van donderdag betrok het weer en kort voor de aanvang van de officiële ontvangst door het gemeentebestuur in de Harmonie, brak een eerste bui over de deelnemers los. Tijdens het diner wees de voorzitter op het belang van de continuïteit van het werk van de Stichting. Het doel is bereikt: er is belangstelling voor het ronde en platbodemjacht. Het Stamboek telt bijna 1500 ingeschreven jachten. Nog veel meer varen er op onze wateren. 

Spiegel der Zeilvaart oktober 1985 nummer 8 - Bruisende activiteiten van een jubilerende SSRP

De activiteiten van de' Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten welke jaarlijks, naast het eigenlijke werk aan het stamboek, ten behoeve van de donateurs plegen te worden verricht, zijn dit jaar door verschillende omstandigheden buitengewoon uitgebreid geweest. Omdat er vorig jaar voor de jaarlijkse Zomerreünie, Harlingen in het verre noorden was gekozen, was er daarnaast, met duidelijk succes, een extra weekendbijeenkomst in het zuiden (Middelharnis) georganiseerd.
Voor de lustrum zomerreünie verzamelden zich in een zomerse sfeer op woensdag 17 juli al de eerste van de 150 deelnemende jachten bij de Prinsentuin in Leeuwarden. Dit alles deed het beste verwachten. Helaas, in de loop van donderdag betrok het en kort voor de aanvang van de officiële ontvangst door het gemeentebestuur in de Harmonie, brak een eerste bui over de deelnemers los.
Het was maar goed dat toespraken, aperitief en feestmaaltijd veilig binnen en onder één dak plaats vonden want de regen wist van geen ophouden. Triest was dat wèl want niet alleen dat de terugkeer naar de schepen de velen, die zich volgens de goede stichtingsgewoonte in een historisch kostuum hadden gestoken, bijzonder „nat" is gevallen, bovendien moest al het feestelijke dat voor de rest van die avond nog was voorzien worden afgelast. Daarmee spoelde ook voor velen de onvergetelijke herinnering aan de lustrumviering van vijf jaar geleden zonder pardon naar de vergetelheid.

pdf SdZ 1985 nr08 oktober - Bruisende activiteiten van een jubilerende SSRP

pdf Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1985


Evenementen in 1983

Spiegel der Zeilvaart september 1983 nummer 7 - Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Willemstad

Toen in 1955 de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten werd opgericht, nadat daartoe al in 1939 en 1948 vergeefse pogingen waren ondernomen, was het hoofddoel: de belangstelling bevorderen voor het ronde en platbodemjacht. Voor velen had het hout al afgedaan, en men zocht het voor jachten in staal en enkele jaren later liever nog in het „onderhoudsvrije" polyester. Bij de eerste reünies kwamen er veel houten schepen. Blank-houten botterjachten waren met enkele eskaders vertegenwoordigd. Ook de open botters hadden nog niet hun eigen vereniging „Botter-behoud", dus kwam er meestal ook een vloot van vers in de harpuis gezette schepen. Alle deelnemers hadden in ieder geval één gemeenschappelijk onderwerp van gesprek: onderhoud en restauratie.
Aanleiding voor deze gedachten over de stichting is de jaarlijkse zomerreünie, die dit jaar in Willemstad werd gehouden. We waren uitgenodigd op de tjalk 'Siet Op Uw Selven' van de familie Jorissen. Sinds drie jaar is de heer F. Jorissen voorzitter van de stichting. In zijn vrije tijd, met oorspronkelijk materiaal dat hij uit sloopschepen.
Tijdens het admiraalzeilen voeren maar liefst 16 eskaders in frontlinie langs de tjalk 'Siet Op Uw Selven' van voorzitter F. Jorissen. Er werd door de schepen saluut gebracht aan de admiraal van de vloot. Voor deze gelegenheid was dat mevrouw N. Smit-Kroes, minister van verkeer en waterstaat. Zij werd bijgestaan door de heer J. R. Andel, burgemeester van Willemstad, en echtgenote.

pdf SdZ 1983 nr07 september - Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Willemstad

Tijdschrift "Watersport" 1983: 400 jaar Willemstad Zomerreünie Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

Dit jaar herdenkt men in Willemstad het feit dat Prins Willem van Oranje in 1583 een vesting stichtte op de driesprong Hollandsch Diep-Haringvliet-Volkerak. Vanuit het Westen komend valt Willemstad niet meer zo op. De brug over het Haringvliet en het Sluizencomplex in het Volkerak verstoren een goed gezicht op Willemstad. Kom je echter vanuit het Oosten over het Hollandsch Diep, dan zie je duidelijk de groene wallen met erboven de ronde stenen stellingmolen uit 1734 die de naam 'De Oranjemolen' draagt. Nu nog draaien de wieken van deze korenmolen regelmatig rond. Om het vierhonderdjarig bestaan van deze vestingstad luister bij te zetten was men blij dat de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten haar jaarlijkse zomerreünie in Willemstad wilde houden.
Bij de Stichting zijn bijna twaalfhonderd schepen ingeschreven, die allen voldoen aan de zogenaamde 'criteria voor inschrijving in het stamboek'. Afhankelijk van de plaats waar de zomerreünie wordt gehouden, komen er tussen de 80 en 150 jachten.
Op vrijdag 1 juli liepen er ruim tachtig ronde en platbodem-jachten de oude haven van Willemstad binnen. Er werd zo veel mogelijk 'soort bij soort' afgemeerd. Zo lagen er rijen tjalken, hoogaarsen, lemsteraken, schokkers, bollen en schouwen naast elkaar in de Gemeentehaven. Er tussendoor vallen eenlingen op als een hengst, een Staverse jol, en een fraaie boeier.

pdf Watersport augustus 1983 nummer 9 - 400 jaar Willemstad Zomerreunie Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

pdf Het eigen verslag van de SSRP is opgenomen in het Jaarverslag 1983

Terug naar vorige pagina