De BERETANDEN van de SSRP, juni 2023 nummer 6

18 juni 2023

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • 175 jaar Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo, één van de oprichters van de SSRP in 1955
  • VSRP en SSRP: goed samenwerkend de toekomst in
  • In Memoriam Jan Both

Welkom nieuwe lezers van de nieuwsbrief ‘Beretanden' van de SSRP!

Het is u ongetwijfeld opgevallen… de nieuwsbrief ‘Behoud(t) het Goede’ van de hand van Gerard ten Cate is rond 1 juni 2023 niet verschenen! Overigens… Gerard maakt het goed.

175 jaar Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo, één van de oprichters van de SSRP in 1955

Tijdens de traditionele Voorjaarsbijeenkomst  SSRP in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek heeft Gerard ten Cate via een inspirerende presentatie de geschiedenis van 175 jaar KZV Oostergoo uit de (zeil)doeken gedaan. De datum van het jubileum stond op 3 juni j.l. in de agenda’s van alle ‘Oostergoo-leden’ met rode uitroeptekens gemarkeerd.
Het bestuur KZV Oostergoo heeft Gerard in 2022 benaderd met het verzoek de archieven in het FSM te ontsluiten om vervolgens over te  gaan tot het schrijven van een boek. Een opdracht die hem op het lijf geschreven is; onderzoek verrichten om tot publicatie over te gaan. O.a. zijn nieuwsbrief ‘Behoud(t) het Goede' is op die leest gestoeld.
Over het onderzoek in de archieven en de wetenswaardigheden die Gerard aantrof en uitwerkte heeft hij ons in het FSM uitgebreid verteld. Het aantal foto’s dat helaas ietwat tegenviel, heeft aan de inhoud van het boek geen afbreuk gedaan.
De geschiedenis chronologisch en prettig leesbaar opschrijven is fase 2 in de totstandkoming van het boek. Het zijn echtgenote Lies, Rita en Jan Eissens geweest die opbouwend kritisch gingen meelezen. De vormgeving van het boek, de layout en het gebruikte lettertype, de bindwijze, het formaat en de papiersoort, zijn mede bepaald door de software waarmee de Boekenplank van de SSRP is ontwikkeld.
De zonen van Gerard en Lies namen de vormgeving voor hun rekening. De eerste proefdruk viel helemaal in de smaak van alle direct betrokkenen en het bestuur 'KZV Oostergoo’. Het bepalen van de oplage, wel of geen ISBN en de verkoopprijs is allemaal van belang om schriftelijk vast te leggen. 

De omslag van het Jubileumboek van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo
De omslag van het Jubileumboek van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo

Op 3 juni 2023 op een stralende en feestelijke dag in Grou werd het boek op het terras van Hotel Oostergoo getoond en de reserveringen werden opgehaald. Een los exemplaar kon door mij worden gekocht, waarna men geen kind meer aan me had. Wat een geweldig werk aan onderzoek en vooral ook schrijftalent heeft Gerard de leden van KZV Oostergoo geboden. Goed leesbaar, met af en toe een knipoog. Zo veel historische informatie is nu vastgelegd, die in de Koninklijke Bibliotheek ondergebracht zal worden… om nooit meer verloren te laten gaan. Namens de SSRP grote dank voor het vastleggen van deze geschiedenis ‘175 jaar KZV Oostergoo’. Gerard en Lies: fijne en rustige vakantie gewenst. Laat die (vakantie)ansichtkaart vanaf de Hoogaars maar ongeschreven!

 Het terras van Hotel Oostergoo voorafgaande aan de Jaarvergadering van de KZV Oostergoo
Het terras van Hotel Oostergoo voorafgaande aan de Jaarvergadering van de KZV Oostergoo

Tijdens de receptie ter gelegenheid van het ‘175-jarig bestaan KZV Oostergoo’ heeft de voorzitter SSRP namens het bestuur een bijzondere wimpel aangeboden. In 1955 was de KZV Oostergoo medeoprichter van de SSRP. Zij stelt mede daarom in het kader van dit jubileum als teken van erkentelijkheid en waardering deze wimpel ter beschikking. De SSRP hoopt dat deze speciale wimpel als trofee opgedragen zal worden aan de winnaars van de wedstrijden voor boeiers, tjotters, Friese jachten en GWS-schouwen, gehouden daags na de jaarvergadering en op deze wijze zal bijdragen aan het genoegen en schoonheid van het wedstrijdvaren met ronde en platbodems. De SSRP stelt het uiteraard bijzonder op prijs dat de wimpel als blijvend aandenken zal prijken in de bestuurskamer van KZV Oostergoo in Hotel Oostergoo te Grou.

De aanbieding van de bijzondere wimpel met certificaat tijdens de receptie op het Starteiland in het Pikmeer
De aanbieding van de bijzondere wimpel met certificaat tijdens de receptie op het Starteiland in het Pikmeer

Waarna het traditionele diner bestaande uit de garnalencocktail, paling of biefstuk, ijs met aardbeien plaatsvond, waar dit jaar overigens ook de dames mochten aanzitten! Ook de historie van dit diner wordt uitgebreid in het boek beschreven. Dat u het allen gaat lezen…zegt het voort!
Voor de komende nautische activiteiten zie de kalender op onze website.
Tot ziens …in de haven of op het water!


VSRP en SSRP: goed samenwerkend de toekomst in

De laatste jaren realiseren we ons steeds meer hoe belangrijk het is om samen te werken en hoe goed dat inmiddels gaat. Zowel de Vereniging Schipperskring Rond- en Platbodemjachten (VSRP) als de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP) behartigen immers de belangen van eigenaren van rond & plat, het in stand houden van dit varend erfgoed en alle tradities, die daarmee samenhangen. 
En dan is het goed om, met behoud van ieders identiteit,  samen te werken en de krachten te bundelen waar dat wenselijk en nuttig is. De VSRP kent haar identiteit met een accent op de schippers. Soortelijk heeft de SSRP haar eigen kernwaarden, met een accent op de schepen. Beide organisaties hebben feitelijk hetzelfde doel, namelijk het behoud van rond& plat door ermee te varen.

Op 7 maart 2023 hebben wij als beide besturen afspraken gemaakt voor verdere samenwerking en krachtenbundeling, waar we jullie graag van op de hoogte stellen.
Zo komen wij als besturen voortaan tweemaal per jaar bijeen. In het vroege voorjaar om de vaar-, evenementen- en beurzenkalender af te stemmen en afspraken te maken wie wat organiseert: samen optreden op beurzen, elkaar ondersteunen bij grote manifestaties en dergelijke.
In het najaar om beleidsmatig naar de toekomst te kijken, wat wordt er van ons verwacht en hoe kunnen we ons beter positioneren. Ook gaan we ervoor zorgen dat je als VSRP-lid makkelijk toegang hebt tot wat er vanuit de SSRP gebeurt en omgekeerd. Door krachtenbundeling van ‘rond&plat’ kunnen we ons geluid duidelijker laten horen in de veelheid van organisaties en instanties, die we hard nodig hebben voor ons gezamenlijk doel, te weten het behoud van rond&plat door ermee te varen.

We houden jullie graag op de hoogte van verdere stappen in onze samenwerking. Natuurlijk staan we open voor jullie mening en suggesties.

Namens de besturen van de VSRP en SSRP,
Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter SSRP en Willem Kooijman, voorzitter VSRP


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                                   Zeilmakerij Molenaar: Nieuws juni 2023


Motketelwedstrijden 6 en 7 mei te Loosdrecht

Afgelopen week heeft ons het droeve bericht bereikt dat de heer Jan Both op de leeftijd van 93 jaar is overleden. De heer Both heeft van 1987 tot 1991 zijn functie van 2e secretaris bestuur SSRP met zeer veel betrokkenheid uitgeoefend. Hij heeft veel werk verzet om de band tussen de Stichting en de Vereniging te verstevigen en in goede banen te leiden. Ook zorg dragen voor de uitgave van nieuwe schepenlijsten.
In 1996 is de jaarlijkse Van Waning wisselprijs overhandigd aan de heer Jan Both wegens zijn belangrijke aandeel in de organisatie van de reünies in 1987 en 1988 en bij Sail 1990. Van het zeilen met de Staverse Jol ‘Vrouwe Anna Margaretha’ (nu weer onder de oorspronkelijke naam 'Amnicolist') samen met zijn vrouw Greet werd met regelmaat genoten. Het schip lag afgemeerd naast de woning van Pier Piersma, die de Jol ook in onderhoud had.
Wij wensen zijn familie sterkte toe met het verlies van deze markante Jan Both.


Terug naar vorige pagina