De BERETANDEN van de SSRP, april 2023 nummer 4

21 april 2023

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Voorjaarsbijeenkomst SSRP 15 april 2023 in Fries Scheepvaartmuseum te Sneek
  • Met tjotters door Frielsland zwerven

Voorjaarsbijeenkomst SSRP 15 april 2023 in Fries Scheepvaartmuseum te Sneek


Met een hartelijke en koffierijke ontvangst, afgelopen zaterdag, in het Fries Scheepvaart Museum (FSM) op het enigszins vroege tijdstip, was het weerzien en de (her)nieuwde kennismaking met elkaar een feest op zich!

De foto's zijn gemaakt door Jeannette Horst.

De welkomstwoorden werden uitgesproken door Hester Postma, directeur FSM met een uiteenzetting over de transitie waarin het museum zich bevindt, gevolgd door de samenwerking FSM-SSRP. Ze zetten de ontspannen toon in naar de geagendeerde presentatie.

Hester Postma, directeur FSM
Hester Postma, directeur FSM

SSRP Jaarverslag 2022

Allereerst hebben we het Jaarverslag 2022 van onze Stichting. Dit is zorgvuldig en vakkundig samengesteld en vormgegeven door onze stamboekbeheerder Jan Eissens. Over tradities gesproken! Voorafgaand aan de uitleg over de financiën is de papieren versie van het Jaarverslag ter plaatse aan de ca. 80 aanwezigen uitgereikt. O.a. aan een afgevaardigde van onze nieuwe hoofdsponsor Kuiper Verzekeringen.

Het Jaarverslag 2022 wordt aandachtig bekeken
Het Jaarverslag 2022 wordt aandachtig bekeken

Het jaar 2022 begon voor de SSRP óók onzeker met de opgelegde lockdown en vaccinaties. De Voorjaarsbijeenkomst in Enkhuizen en de Jubileumreünie in Langweer hebben die onzekere start helemaal goedgemaakt… leest u in het Jaarverslag!
Het digitale Jaarverslag (ook als PDF te downloaden) en de "papieren" Schepenlijsten zijn toegankelijk via de website.

Het jaarlijks hoogtepunt is de uitreiking van de wisselprijzen, de W.H. de Vos- en de Van Waningprijs

Aanwezig in de zaal van het FSM is de kleindochter van de medeoprichter én eerste voorzitter SSRP, de heer C.J.W. van Waning, Anneloes van Waning. Aan Anneloes de onverwachte eer om de Van Waning-wisselprijs uit te reiken aan Klaas Smit, tekstschrijver en auteur van bekende Ronde en Platbodem boekwerken.

De uitreiking van de Van Waningprijs 2023 door kleindochter van de medeoprichter én eerste voorzitter SSRP, de heer C.J.W. van Waning, aan Klaas Smit
De uitreiking van de Van Waningprijs 2023 door kleindochter van de medeoprichter én eerste voorzitter SSRP, de heer C.J.W. van Waning, aan Klaas Smit
De uitreiking van de W.H. de Vosprijs 2023 door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst aan Henk van der Meulen
De uitreiking van de W.H. de Vosprijs 2023 door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst aan Henk van der Meulen

Felicitaties, bloemen, certificaten en glazen awards met inscriptie werden door de verraste genomineerden in ontvangst genomen.

Presentatie door Gerard ten Cate

Het programma wordt dan voortgezet met een presentatie door Gerard ten Cate n.a.v. het aanstaand 175-jarig bestaan van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo in Grou. Het bestuur van deze KZV had met het verzoek vanuit het bestuur SSRP ingestemd om aandacht aan dit jubileum te mogen besteden.
De heer Boele Staal, voorzitter, en dhr. Brent Bearda Bakker, secretaris, hadden de uitnodiging aangenomen om tijdens de Voorjaarsbijeenkomst SSRP aanwezig te zijn en de lezing van Gerard ten Cate te beluisteren. De geschiedenis en tradities van KZV Oostergoo kwamen uitgebreid aan bod. De belangstelling voor het te verschijnen boek is door de auteur, Gerard ten Cate, absoluut aangewakkerd.

Gerard ten Cate presenteert de geschiedenis en tradities van KZV Oostergoo. Later volgt zijn Jubileumboek 175 jaar Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo.
Gerard ten Cate presenteert de geschiedenis en tradities van KZV Oostergoo. Later volgt zijn Jubileumboek 175 jaar Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo.

Tijd voor de inwendige mens met een voortreffelijke lunch waarna het middagprogramma werd ingezet.
Een keuze voor een bezoek aan de werf van Henk van der Meulen, een stadswandeling Sneek o.l.v. een stadsgids of een georganiseerde rondleiding door het museum.

 Bezoek aan de werf van Henk van der Meulen
Bezoek aan de werf van Henk van der Meulen

Na afloop trof men elkaar weer in de gehoorzaal van het museum en een toost werd uitgebracht op onze beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix!


Nieuws Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler.
Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                                   Zeilmakerij Molenaar: Nieuws april 2023


Met tjotters door Frielsland zwerven

Een week kriskras door Friesland zeilen in tjotters samen met ervaren instructeurs en leeftijdgenoten van 12 tot en met 18 jaar? Dat kan van zondag 13 tot en met zaterdag 19 augustus! Stichting Friese Tjottervloot organiseert dan weer een zeil-zwerfkamp! 

De wind bepaalt de koers, het opkomen en ondergaan van de zon bepalen het ritme van de dag. Voel de wind, hoor het water en zeil in de mooiste scheepjes van Friesland tussen de weilanden door, langs rietkragen en over de Fries meren. Met een tjotter kom je op plaatsen waar andere schepen al lang vastlopen. En onderweg leer je de kunst van het zeilen in de prachtige houten platbodems. Puur genieten!

Tjotters zijn houten platbodems zonder kiel, maar met zijzwaarden. Het zijn eigenwijze scheepjes waarmee je overal in Friesland kunt zeilen. Wordt het ondiep, dan trek je gewoon je zijzwaard omhoog. Friesland kent veel ondiep water, maar met een tjotter kom je overal.

Er vaart een motorbootje mee waar je bagage in wordt vervoerd. Daarin zitten ook tenten, kookgerei en eten. Je bent de hele week zelfvoorzienend en overnachten doen we op een watersportcamping. Boodschappen doen en eten klaarmaken, regel je met z’n allen. Je bent vrij en van niemand afhankelijk. Natuurlijk kun je ’s avonds douchen en gewoon naar het toilet.

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar, geef je dan nu op voor deze avontuurlijke week. We starten op 13 augustus in Heeg en daar eindigt de zwerftocht op 19 augustus ook weer. De kosten voor een week zwerfkamp zijn €375,- per deelnemer.

Ga naar www.friesetjottervloot.nl en geef je op!


Terug naar vorige pagina