W.H. de Vosprijs 2024 toegekend aan Rens en Daniël Schot, vader en zoon

14 april 2024

De W.H. de Vosprijs wordt toegekend aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust', dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de W.H. de Vosprijs 2024 tijdens de Voorjaarsbijeenkomst in het Hotel Restaurant Oostergoo in Grouw op zaterdag 13 april uit te reiken aan:

Rens en Daniël Schot, vader en zoon

V.l.n.r. Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter SSRP en de winnaars zoon Daniël en vader Rens Schot (foto Simon Bleeker)
V.l.n.r. Ineke Verkaaik-Hogervorst, voorzitter SSRP en de winnaars zoon Daniël en vader Rens Schot (foto Simon Bleeker)

Op grond van de volgende overwegingen

Vader en zoon Schot hebben eind 2023, met veel hulp van medewerkers van de Historische werf Meerman in Arnemuiden, het volledig gerestaureerde casco van de Hoogaars ‘Atalante’ te water gelaten, met de bedoeling het begin 2024 weer onder zeil te brengen.
In 2011 zagen zij de Hoogaars 'Atalante' voor het eerst in de museumhaven van Zierikzee. In 2014 deed de mogelijkheid zich voor om het schip te kopen. Drie seizoenen hebben ze voluit met de Hoogaars gevaren, maar al gauw bleek de conditie niet optimaal. Scheepsrestaurateur Cees Droste inspecteerde haar en zijn reactie was identiek aan een reactie jaren eerder: jullie kunnen kiezen, of jullie varen de Hoogaars op, dan is ze met 3 jaar weg. Of je pakt het grondig aan. 
Dat laatste gebeurde. In 2018 stond de Hoogaars, hoog en droog in Arnemuiden op de wal. Eerst in de buitenlucht en later overdekt door een tent, werden de handen uit de mouwen gestoken. Een klus met vallen en opstaan, want er moest vanaf de start van de restauratie het nodige worden geleerd. De werf bood de faciliteiten om de restauratie uit te kunnen voeren en Cees Droste stuurde aan, gaf tips en hielp in geval van hoge nood ook mee. Meerman werf is een museumwerf, die in stand wordt gehouden door vrijwilligers en ook de vrijwilligers Piet van Vliet en Sieb Keizer staken veel van hun tijd in de restauratie.
Het resultaat mag er zijn. Onder het oog van een paar honderd belangstellenden gleed de ‘Atalante’ in september 2023 weer soepel te water. Een prestatie om trots op te zijn. 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten in december 2023. Uitgereikt op 13 april 2024.


Het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 tot nu

We hebben het overzicht van alle winnaars van de W.H. de Vosprijs vanaf 1958 in een aparte publicatie gebundeld.
Deze kunt u vinden op De Boekenplank.


Terug naar vorige pagina