2020 nummer 16: Onderzoek zit vol verrassingen ...

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

In de eerste alinea van het boek Ronde en Platbodemjachten, staat dat alle informatie over een individueel schip of een bouwer belangrijk is. Dat er in 65 jaar een schat aan informatie verzameld is, is duidelijk. Veel van deze verzameling is inmiddels gedigitaliseerd en is via onze website te bekijken. Dat het zoeken op een website soms lastig kan zijn weten we, de beschikbare zoekmachines zijn vaak nogal rigide en leveren bij jouw zoekvraag lang niet altijd het gewenste resultaat op. Wanneer het vinden niet lukt is stamboekbeheerder Jan Eissens altijd bereid u bij uw zoektocht te helpen.

En, er zijn dingen die je niet zult vinden omdat ze nooit op de site zijn opgenomen, omdat wij het bestaan er niet van kennen. Kortom, wij weten echt niet alles wat je over een schip of een bouwer kunt vertellen. Wel vinden en weten we steeds meer. De SSRP als kenniscentrum? Wanneer onze site niet voldoende informatie geeft, dan zal je bij anderen op andere websites moeten zoeken.

Zo kan de website van de Koninklijke Bibliotheek je soms erg behulpzaam zijn. Op hun site www.delpher.nl zijn veel Nederlandse en Nederlands koloniale kranten, tijdschriften en boeken terug te vinden. Deze database wordt steeds aangevuld met nieuwe bestanden. Door een zoekargument in te voeren wordt er een score getoond verdeeld in eeuwen, decennia en jaren. De site biedt je de mogelijkheid om je zoekvraag te specificeren.

 

Het Boek Der Sporten uit 1900

Hier zocht ik, zoals ik vaker doe, deze week op “tjotter”. Altijd zocht ik in de rubrieken kranten en tijdschriften. De andere keuzemogelijkheid “boeken” bekeek ik nooit. De score op tjotter was niet groot, maar ik vond er een pareltje dat ik met u wil delen. Ik vond er “Het boek der Sporten” uit 1900 samengesteld door Jan Feith. Een boek over de georganiseerde sporten in Nederland.

Het hoofdstuk Zeilen hebben we er voor u uitgelicht. Het gaat over veel meer dan alleen maar tjotters.

In het boek zijn onder meer foto’s te zien van de tjotter 'Annie', de paviljoenboeier 'Volhouder', het paviljoenjacht 'Dina Gezina' en de snebbe 'Zeemeeuw' alle onder zeil. Van de 'Volhouder' weten we dat ze ooit gebouwd geweest werd door Eeltje Taedzes Van der Zee uit IJlst. Een schip dat geïnspireerd werd door Van Loon en al in de beginjaren van de SSRP door haar oprichters uit de vergetelheid is gehaald. Het is boven Ameland vergaan in 1915. De snebbe zouden we nu als overnaadse boeier kwalificeren. Deze schepen kennen we alleen van modellen en een paar foto’s. De 'Dina Gezina' kennen we uit meerdere publicaties en wedstrijdverslagen en is op een paar foto’s van Jacob Olie schitterend vastgelegd. In de foto’s van haar die we nu nog kennen lijkt ze zo uit de 17e eeuw weggevaren te zijn. Helaas is dit schip verdwenen.


'Frisia' / 'Vrouw Romkje' / 'Mercurius' - Foto collectie Taconis bewaard in het Tresoar te Leeuwarden. Het middelste schip is de 'Vrouw Romkje'. Datum onbekend.
'Frisia' / 'Vrouw Romkje' / 'Mercurius' - Foto collectie Taconis bewaard in het Tresoar te Leeuwarden. Het middelste schip is de 'Vrouw Romkje'. Datum onbekend.

De 'Annie', 'Vrouwe Romkje', 'Maartje'

Natuurlijk moet ik hier iets meer schrijven over de tjotter 'Annie', immers dit was mijn zoekargument. Bij een tjotter zou je tegenwoordig een open rond jacht verwachten dat kleiner is dan vijf meter. De foto laat een veel groter rond jacht zien, meer van het kaliber boeier zoals we nu nog op iedere reünie tegenkomen en zoals ze in de schepenlijst zijn opgenomen. Dank zij het speurwerk van de mede oprichter en eerste voorzitter van de SSRP, C.J.W. van Waning, weten we dat dit de huidige boeier Maartje is. Immers hij was ooit eigenaar van deze boeier, en wilde weten wat de geschiedenis van zijn schip was. Hij wist te achterhalen dat zijn boeier in 1892 gebouwd was als open rond jacht door Eeltje Holtrop van der Zee en dat zijn zoon Auke het in 1915 tot het berghout sloopte en vervolgens verbouwde tot boeier. De eerste naam van dit schip was tussen 1892 en 1894 'Annie'. Haar thuishaven was Amsterdam. De deze foto stamt dus uit die jaren. Daarna verhuisde ze van Amsterdam naar Leeuwarden en werd omgedoopt tot 'Vrouw Romkje'. Tot 1927 droeg ze deze laatste naam. Dit schip is nog altijd in de schepenlijst opgenomen, vaart in Friesland, en heeft plaquettenummer 4.

Het speurwerk naar de geschiedenis van deze boeier was mede de aanzet tot de oprichting van de SSRP.


Heeft iemand van u dit boek in de boekenkast staan? Mogen we het dan lenen? We zouden de foto’s graag professioneel laten scannen.


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in onze verhalenbundel "Goed" Gebundeld.
Hierin bundelen we ons maandelijkse vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; de verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en onze Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht