2020 nummer 3: Wat lees je, wat wil je lezen, wat kun je lezen ...

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Wat lees je, wat wil je lezen, wat kun je lezen en vervolgens wat zoek je, wat wil je zoeken en wat kun je zoeken.
Uit persoonlijke belangstelling en uit liefde voor het ronde en platbodemjacht en probeer ik me al vanaf mijn middelbare schooltijd te verdiepen in deze schepen. Via de Nieuwsbrief "Uit het Stamboek" maak ik u met de nodige regelmaat deelgenoot van zaken waar ik tegen aan loop. Lang niet alle vondsten die ik gedaan heb, passen in deze uitgave. Waarom niet? Nou, gewoon omdat ik ze ergens anders gebruik in een onderzoek naar een schip, of gewoon omdat ze misschien te onbelangrijk lijken. Binnen de SSRP is er een clubje mensen actief die hun bevindingen met elkaar delen. Feitelijke kennis, foto’s, tekeningen, achtergrond- en randinformatie. Ze zijn vooral historisch en technisch geïnteresseerd. Jan Eissens voegt deze stukjes informatie vrijwel altijd ergens tussen op de website.

Model van een Wyldsjitter gemaakt op de School voor Modelscheepsbouw in Baesrode
Model van een Wyldsjitter gemaakt op de School voor Modelscheepsbouw in Baesrode

Wildschieter is Wyldsjitter

Dat de onze website een bron van informatie is, dat is intussen wel duidelijk. Maar toen ik laatst informatie zocht over de wildschietervond ik niets! NIETS!
U kent ze ongetwijfeld, kleine ronde scheepjes die vroeger voor de ganzenjacht werden gebruikt. Vier meter lang, zeil- en roeiboot. Naast de voorsteven hebben ze een uitholling waar het ganzenroer ingelegd kan worden. Een ganzenroer is een geweer dat ondersteund moet worden om mee te schieten. Vandaar de uitholling naast de voorsteven. Het zijn geweren speciaal bedoeld voor de ganzenjacht. Navraag bij onze stamboekbeheerder leerde me dat er wel degelijk een aantal van deze scheepjes in de schepenlijst zijn opgenomen, maar je moet dan wel de juiste type naam in de zoekbalk intypen: Wyldsjitter. Stom, maar ik had er nooit bij stilgestaan.
Dan krijg en vind je ineens wel informatie over deze scheepjes.

Zoekt en gij zult vinden ...

Hoewel de website inmiddels al weer een behoorlijk aantal jaren in gebruik is, kwam ik er toen pas achter dat er twee zoekmogelijkheden in de website beschikbaar zijn. Rechts bovenaan staat op elke pagina een zoekbalk met een vergrootglas, maar rechts, ongeveer in het midden van de pagina staat een rij oranje vierkantjes met icoontjes erin (behalve op het kleinste scherm van de telefoon). Wanneer je op de bovenste met het ankertje klikt, kom je op een zoekpagina, die mogelijk wat plezieriger werkt. Je hebt dan de mogelijkheid om meer "vragen te stellen". Je komt dan mogelijk sneller bij het door jou gewenste antwoord.

Dat mijn persoonlijke voorkeur uit gaat naar ronde jachten zal wel duidelijk zijn. Ik probeer mijn kennis over deze scheepjes nog altijd te vergroten.

 De Vollenhovense bol 'De Vrouw Lucia' met stamboeknummer 140
De Vollenhovense bol 'De Vrouw Lucia' met stamboeknummer 140

De Vollenhovense (Vollenhoofse) bol

Maar, tijdens het zoeken op de website van de SSRP liep ik ineens tegen een reeks artikelen aan over de Vollenhovense bol. Een scheepstype waar ik me nog nooit in verdiept heb. Natuurlijk ken ik de artikelen die oud hoofdredacteur van de Waterkampioen, Ir. Jan Loeff, over zijn Vollenhovense bol 'Goetzee' geschreven heeft. Natuurlijk ken ik de bollen ontworpen door de heer J.K. Gipon die gebouwd zijn op de werf van Kooijman en De Vries. Uiterst doordachte, innovatieve en hanteerbare scheepjes. Met één van deze bollen zijn er zelfs sleepproeven gedaan in het waterloopkundig laboratorium in Wageningen en is er gekeken naar de stabiliteit en de effecten van positie en vorm van de zwaarden. Natuurlijk ken ik het boek van de heer Kooijman over de ontwerpen van Gipon met daarin een reeks ontwerpen van Vollenhovense bollen opgenomen. Maar dat is dan ongeveer het enige over deze scheepjes wat ik weet. 
Dan ontdek je ineens een hele historische beschouwing van Carool van Kesteren over wat hij noemt de Vollenhoofse bol. Met daarbij veel artikelen over de restauratie van zijn 'Aemilia II.

De 'Aemilia II' (nu 'Suydersee RD23) gerestaureerd door Carool van Kesteren
De 'Aemilia II' (nu 'Suydersee RD23) gerestaureerd door Carool van Kesteren

Een begin van een monografie over de Vollenhovense bol

Wanneer twee verschillende mensen je dan ineens een verhaal vertellen over de Vollenhovense bol 'Zeester' en één van haar eigenaren dan voel ik me wel verplicht om in deze “extra” Uit het Stamboek uw aandacht voor dit scheepstype te vragen. Ik begreep dat wijlen oud eigenaar Kees ter Laan van de 'Zeester' ooit eens begonnen was met het schrijven van een boek over de Vollenhovense bol. Deze tekst kon ik nergens terug vinden. Is er iemand die hier iets van weet? Een boek over de Vollenhovense bol van de hand van Kees ter Laan is nooit verschenen.
In de onderstaande links o.a. de verwijzing naar de tekst van Carool van Kesteren:


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Alle vlugschriften "Behoud(t) het Goede" zijn in de SSRP-website verzameld in "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" in ons uitgebreide rubriek "Goed" Gebundeld. Hierin bundelen we alle verhalen en reacties, zoals de Nieuwsbrief "Beretanden" met daarin de meest actuele en in het oog springende informatie vanuit de SSRP; het maandelijks vlugschrift "Uit het Stamboek - Behou(d)t het Goede"; verhaaltjes over maritieme zaken uit het dagelijks leven van Dirk Huizinga en de Stamboekbijdrages in de Spiegel der Zeilvaart.

Terug naar overzicht