Hegozee

Hegozee Verdwenen

Bij onze werkzaamheden om ons archief beter te ontsluiten, komen we ook allerlei schepen tegen waarvan het bestaan op z’n minst twijfelachtig is. Van een aantal weten we zeker dat ze niet meer bestaan. Van een aantal hebben we al jaren (het Stamboek bestaat in 2015 60 jaar en zolang zijn we ook al aan het archiveren!) niets meer vernomen en bij sommige staan in het archief vage opmerkingen als ‘hoogstwaarschijnlijk verdwenen’.
De tjotter ‘Hegozee’, Stamboeknummer 512, is daar één van. Oud-eigenaar Frans Verkaaik uit Gouda (uitgever van de herdruk ‘Voor de Wind’) heeft de boot rond 1968 verkocht naar Oud-Alblas (overigens geen omgeving voor zo’n klein scheepje). Sindsdien is er niets meer van de tjotter vernomen. Ook Dr. Ir. J. Vermeer is bij de naspeuringen voor z’n boek "Tjotters en Boatsjes" op dat moment niet verder gekomen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:512 Zeil nummer:
Categorie:V Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:1930 Ontwerper:F. Lantinga
Werf:F. Lantinga Werf plaats:IJlst
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,10 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1930 – onbekend J.E. Smit, Zwollerkerspel ( Kwak)
1955 – 1958 J. Steenman, Wageningen ( Kwak)
1958 – 1960 H. Goossensen, Dalfsen ( Hegozee)
1960 – onbekend J.E. Smit, Zwollerkerspel ( Hegozee)
onbekend – 1967 Huisarts Gispen, Gouda ( Hegozee)
1967 – 1968 F.J.G.M. Verkaaik, Gouda ( Hegozee)
1968 – onbekend G. de Baat, Oude Alblas ( Hegozee)

Geschiedenis

1957

1957

1957: Vraag over Friese vissersboot in de Waterkampioen

1968

1968

1968: Het verhaal van oud-eigenaar F.J.G.M. Verkaaik

Hierbij 'n paar foto's van de tjotter 'Hegozee'. Het is volgens mij meer een boatsje dan een tjotter. Er lag geen voordek in maar wel een mooie ronde bank achterin. Ik heb ermee deelgenomen aan de SSRP reünie van 1968 in Blokzijl. Onderweg leden we schipbreuk tegenover Huizen op het Randmeer, maar konden het bootje redden en brachten het naar de werf van Kok. Ik verkocht het scheepje aan een zekere G. de Baat, Dorpsstraat 45, Oude Alblas. Die verhuisde later naar Brabant, onbekend waar.

1997

1997

1997: De tjotter 'Hegozee' ('Kwak') in het boek Tjotters en Boatsjes van Dr. Ir. J. Vermeer

Ook betreffende deze tjotter bestaan enkele brieven in het stamboekarchief. In 1958 schrijft J. Steenman te Wageningen aan de secretaris van de Stichting Stamboek'', dat hij zijn "jachtje" "Kwak" heeft verkocht aan de heer Goossensen te Dalfsen. In de schepenlijst van 1959 staat dit "jachtje" dan te boek als tjotter, naam "Hegozee", eigenaar H. Goossensen te Dalfsen. Deze behoudt de tjotter echter niet lang; uit een brief van secretaris Huitema blijkt dat zij reeds in 1960 is doorverkocht aan J.E. Smit te Zwollerkerspel. 

In 1961 schrijft deze aan Huitema het volgende:
Nadat ik reeds enkele jaren niet meer aan zeilsport had gedaan ... liep ik bij toeval tegen een scheepje op, waarin ik een tjotter meende te herkennen die ik circa 30 jaar geleden zelf had laten bouwen bij Lantinga in IJlst. Dat was augustus van het vorig jaar. Ik werd er om zoo te zeggen opnieuw verliefd op. In Augustus zeilden mijn vrouw en ik er nog een paar dagen mee en daarna deed ik haar naar een werfje in Zwartsluis ... met de opdracht het grondig na te zien en in orde te maken. Helaas kwam toen de tegenslag. De dokter vertelde mij dat zeilen in zoo'n scheepje voor mijn vrouw nu helemaal niet goed was: Ze heeft een zeer zwakke ruggewervel. Toen had ik evenwel de opdracht tot reparatie reeds gegeven en hoewel er nog niet aan begonnen was, liet ik dat toch doorgaan. ... Zoodra ik iemand ontmoet die voor zoo'n scheepje voelt doe ik het voor een redelijke prijs van de hand en zal U dan het adres van de eventuele koper mededelen, dan U weet waar het blijft.
Uit deze regels blijkt - als we aannemen dat J.E. Smit inderdaad zijn vroegere eigendom had teruggevonden - dat deze tjotter omstreeks 1930 zou zijn gebouwd door Feike Lantinga.

Enige jaren verdwijnt deze tjotter dan uit de schepenlijst, tot zij in 1967 weer opduikt, nu met plaquettenummer 512. Eigenaar is dan F.J. Verkaaik, boekhandelaar te Gouda. Volgens de heer Verkaaik, later achtereenvolgens eigenaar van de tjotter "Salamander" en van het Friese jacht "Eark", nam hij de "Hegozee" over van de Goudse huisarts Gispen. De toestand was toen hij haar kocht al niet best meer. Na korte tijd deed hij de boot weer van de hand aan iemand in Oud-Alblas, de naam wist hij niet meer. Wij hebben niet kunnen ontdekken waar deze boot is gebleven en of ze nog bestaat.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht