De BERETANDEN van de SSRP, juli 2020 nummer 7

17 juli 2020

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Wie ontvangt de ‘Wisselprijs 2020’ in Coronatijd?;
  • Spontaan hout;
  • FVEN-RVEN;
  • Varend Erfgoed.

Wie ontvangt de ‘Wisselprijs 2020’ in Coronatijd?

Rond de jaarwisseling naar 2020 zijn de prijswinnaars van de wisselprijzen uitgenodigd om eind maart 2020 aanwezig te zijn in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Na de inzage en onderbouwing van het Jaarverslag SSRP is het feestelijke hoogtepunt de bekendmaking en uitreiking van de jaarlijkse W.H. de Vosprijs, de Van Waningprijs en de 5-jaarlijkse Aureliaprijs.

Covid-19... het is u bekend, ook de verschuiving van ons 13e lustrum (10-12 juli 2020) in Langweer naar het volgend jaar in 2021. 

Afgelopen vrijdag 10 juli hebben we volgens de RIVM-richtlijnen de wisselprijzen uitgereikt bij de oudste jachtwerf van Nederland, in 1793 opgericht door Cornelis Stofberg. Inmiddels 227 jaar in handen van de zesde generatie Stofberg en in 1993 het predikaat ‘Hofleverancier’ ontvangen uit handen van H.K.H. Koningin Beatrix en enkele jaren geleden is dit predikaat verlengd door Z.M. Koning Willem-Alexander. Op de schouders van de laatste generatie van ‘Jachtwerf Stofberg & Zn’ rust een zware last; deze traditie voortzetten! Hoffelijk en gastvrij zijn zij afgelopen vrijdag zeker geweest.

De ‘Aureliaprijs’ wordt elke 5 jaar uitgereikt tijdens een lustrumjaar SSRP. De prijs is geschonken door de heer H.G. van Slooten (medeoprichter en ere-bestuurslid SSRP) en voor de eerste maal uitgereikt in 1991. De prijs bestaat uit een klein zwaardje voorzien van een schilderwerk van het boatsje ‘Aurelia’ door Mw. van Slooten-Kaan. Ingesteld als prijs voor publicaties op het gebied van de ronde en platbodemjachten en de geschiedenis van deze scheepstonnen.
De wisselprijs, het certificaat en een glazen plaquette zijn overhandigd aan Wim de Bruijn. Ondermeer vanwege zijn grote en jarenlange inzet voor de Spiegel der Zeilvaart, het delen van informatie en na zijn pensionering voor de SdZ gewoon blijven doorwerken!

Familie Grapperhaus (l), Elisabeth Spits (m) en Wim de Bruijn (r) gehuldigd door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst
Familie Grapperhaus (l), Elisabeth Spits (m) en Wim de Bruijn (r) gehuldigd door voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst

De Van Waningprijs is ingesteld in 1966 door ons ere-bestuurslid en medeoprichter SSRP. Vanaf de oprichting in 1955 tot 1966 is de heer C.J.W. van Waning de eerste voorzitter SSRP geweest. De prijs bestaat uit een ‘tuigje’ met een prachtige mastwortel gesneden door Heit Piersma, de vader van Pier Piersma en wordt toegekend aan de persoon die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging. Eén en ander in de ruimste zin van het woord.
Deze wisselprijs, het certificaat en de glazen plaquette, is in ontvangst genomen door Elisabeth Spits. 
 
De W.H. de Vosprijs bestaat uit een zilveren scheepsmodel van lemsteraak ‘De Onrust’. In opdracht van de heer W.H. de Vos heeft Arie de Boer te Lemmer een prachtige 15 meter aak gebouwd. De ‘Salamander’ (1911), de ‘Wulp’ (1912), de ‘Thistle’ (1913) gingen de ‘Onrust’ in de bouw voor.
In 1915 werd zij te water gelaten en ze is tot 1957 eigendom geweest van W.H. de Vos.  Lemsteraak ‘De Onrust’ heeft model gestaan voor de bouw van het Prinsessejacht ‘De Groene Draeck’, welke in 1958 aan H.K.H. Prinses Beatrix geschonken is. Ter nagedachtenis aan hun vader hebben de zonen van de heer W.H. de Vos een zilveren scheepsmodel geschonken aan het toenmalig bestuur van de SSRP, met het verzoek dit model jaarlijks als wisselprijs uit te reiken aan degene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van de Lemsteraak 'De Onrust', dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.
Het certificaat, de glazen plaquette en de Stichtingswimpel zijn onder toeziend oog van o.a. enkele bestuursleden SSRP in ontvangst genomen door de familie Grapperhaus.  
De lemsteraak ‘Salamander’ is door de familie Grapperhaus in 2016 aangeschaft en door de gehele familie volledig onder handen genomen bij Jachtwerf Stofberg & Zn. In 2019 is de ‘Salamander’ onder feestelijke omstandigheden en onder grote belangstelling te water gelaten. Toen mocht dat nog.
De wens om tezamen met de ‘Onrust’ en de ‘Wulp’ gezusterlijk naast elkaar te liggen is een mogelijkheid tijdens de jubileumreünie SSRP 2021 te Langweer?


Spontaan hout

Met alle mooie zeilevenementen afgelast, dreigde dit vaarseizoen wat magertjes te worden voor de Friese houten vloot. Onder het motto ‘zeilen is leuk, maar samen zeilen is nog veel leuker’ is er tijdens het weekend van 11/12 juli een spontaan COVID-proof evenement georganiseerd waaraan ruim 20… tjotters, Friese jachten en boeiers, een Staverse Jol en kajuitschouw deelnamen.

Het programma was eenvoudig maar doeltreffend: op zaterdag een prachtige zeiltocht van Heeg, langs Woudsend en Sloten naar het Brandemeer en weer terug, gevolgd door een uitdagende Fryske Kroech Kwis en op zondag een wedstrijdje, waarbij de deelnemers hun eigen tijd moesten klokken. Het was echt een feestje! Zijn Fries-hout-eigenaren eraan gewend dat hun schepen normaal gesproken meer ‘shinen’ dan zijzelf, deze keer was dat eens anders; de schippers en hun bemanning glommen meer dan al dat frisgelakte hout, gepoetste koper en bladgoud bij elkaar, blij als ze waren om elkaar & elkaars schepen weer te zien.

Het weer deed een extra duit in het zakje door een gunstige wind te laten waaien, de hemel diep blauw te maken en een paar dramatische wolkenluchten over te laten komen. Tijdens het weekend, met speciaal uit Limburg ingevlogen vlaai en een toast op de gezondheid van deelnemers en schepen, werd ook het nieuwste boek van Elisabeth Spits (oud-conservator van Het Scheepvaart Museum te Amsterdam) gepresenteerd, getiteld ‘Schepen van IJlst’. Het boek was eigenlijk speciaal geschreven voor het evenement ‘Schepen van IJlst 2020’ dat geen doorgang kon vinden en is uitgesteld naar 2021. Het is een prachtig overzicht van de rijke scheepsbouwgeschiedenis van de stad IJlst en beschrijft een drietal werven en zo’n 30 IJlster schepen die daar gebouwd zijn en nog steeds rondvaren. Dus, al is 2020 op evenement-gebied wat schraal, dit delicate zeilvoorproefje bevestigt dat we het hoofd niet moeten laten hangen: oud hout leeft!

Suzan Out


Zeilmakerij Molenaar: Specialist in zeilen voor rond- en platbodems

(Advertorial)

Zeilmakerij Molenaar: een passie voor watersport

Een belangrijke kracht van zeilmakerij Molenaar is onze stevige band met de dagelijkse praktijk van de zeilsport. In alle geledingen van onze organisatie werken professionals met een passie voor zeilen. Hierdoor maken we razendsnel de koppeling tussen uw wensen en de praktische mogelijkheden, waarbij onze service altijd begint met een goed gesprek. En als u dat op prijs stelt, gaan we graag met u mee het water op. Het is een toegewijde aanpak die steevast leidt tot zeilen van topkwaliteit. Niet onbelangrijk: de zeilen van Molenaar zijn niet complex en daarom ontzettend gebruiksvriendelijk. Erg handig, of nu toerzeiler bent of in een wedstrijd moet anticiperen. Met Zeilmakerij Molenaar merkt u hoe veelzijdig een zeilmaker kan zijn.
www.zeilmakerijmolenaar.nl

FVEN-RVEN

Ook de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) heeft hinder van het virus ondervonden. Het AB-FVEN is tot eind juni j.l. niet bij elkaar geweest en er zijn geen besluiten genomen. Het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) wordt eind juli a.s. naar een nieuwe editie RVEN 2.0 getild.

De ‘Bruine Vloot’ heeft via alle media veel aandacht gekregen en de ‘scheepstoeters’ zijn binnen politiek Den Haag gehoord. De ontwikkelingen met betrekking tot bovenstaande items komt in de ‘Beretanden augustus 2020’ aan de orde.


Van de bestuurstafel

Na de bekendmaking van het neerleggen eind 2020 van haar administratieve functie door Rita Eissens - van Goor zijn wij rond gaan kijken en viel de aandacht op een geschikte kandidaat. De Stamboekbeheerder, Jan Eissens, heeft laten weten zijn werkzaamheden ‘tot het einde der tijden’ voort te willen zetten.

Binnen een huishouden is deze taakverdeling voor de SSRP goed gescheiden, maar in de praktijk dienen in de toekomst twee locaties voor dit takenpakket duidelijk afgebakend en praktisch uitvoerbaar gemaakt te worden. De gesprekken en taakverdeling zijn op alle gebieden in volle gang.


Ineke Verkaaik-Hogervorst
Voorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
voorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina