De BERETANDEN van de SSRP, juli 2021 nummer 7

16 juli 2021

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Feestelijke overhandiging van de W.H. de Vos-wisselprijs 2021!;
  • Van Waningprijs en Van Waningstichting in 2021!;
  • Regionale Friese Reünie 2021.

Feestelijke overhandiging van de W.H. de Vos-wisselprijs 2021!

Ook in 2021 heeft het bestuur de traditie van de uitreiking van de jaarlijkse wisselprijzen aangepast aan de huidige maatregelen. De ‘uitreiking’ van de Van Waning-wisselprijs vond afgelopen maart plaats tijdens de digitale afscheidsreceptie van Meindert Seffinga, directeur Fries Scheepvaartmuseum. Een andere mogelijkheid was er niet, tijdens een opgelegde lockdown van musea en horeca, maar dat er noodgedwongen een stukje beleving ontbrak hebben we 10 juli j.l. ervaren.
In 1914 bestelde de heer W.H. de Vos een pleziervaartuig bij Fa. de Boer in Lemmer. Zijn pleziervaartuig, Lemsteraak 'De Onrust’ geheten is in 1915 te water gelaten en tot 1957 zijn eigendom gebleven. Deze Lemsteraak met zijn prachtige lijnenplan en uitstraling werd ‘de parel van de Nederlandse wateren’ genoemd. Deze parel heeft als voorbeeld gediend voor het ontwerp van het Prinsessenjacht ‘De Groene Draeck’, ter gelegenheid van de 18-de verjaardag van H.K.H. Prinses Beatrix in 1958.
De twee zonen hebben ter nagedachtenis aan hun vader, de heer W.H. de Vos, een zilveren schaalmodel van zijn pleziervaartuig, de lemsteraak ‘De Onrust’ in zilverstad Schoonhoven, laten maken. Dit zilveren schaalmodel is in 1957 aangeboden aan het stichtingsbestuur als wisselprijs aan diegene die zich in een bepaald jaar bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft voor het door de stichting nagestreefde doel, het behoud van onze traditionele ronde en platbodemjachten.
Op 10 juli 2021 is op de jachtwerf Wind & Water van Martijn Perdijk, in een klein gezelschap onder feestelijke omstandigheden, de wisselprijs overhandigd aan Robin van Son. 

Robin van Son ontvangt de W.H. de Vosprijs uit handen van voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst (foto Ageeth Tigchelaar)
Robin van Son ontvangt de W.H. de Vosprijs uit handen van voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst (foto Ageeth Tigchelaar)

Robin heeft in 2019 de met een dikke stoflaag bedekte tjotter ’Noorderling’ aangeschaft. Op het oog een prachtige tjotter waaraan enkele reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moesten worden. In goed overleg met Martijn Perdijk is uiteindelijk een compleet restauratieplan opgesteld. De vlakdelen zijn in Heeg met grote zorgvuldigheid vervangen. Tijdens de Regionale Friese Reünie in 2019 zijn de zeilkwaliteiten uitgeprobeerd en goed bevonden. Halverwege dit restauratieproces heeft de tjotter ’Noorderling’ op de Klassieke Schepenbeurs in Den Helder in de stand van de SSRP alle aandacht van de bezoekers opgeëist. Waarna Robin zijn ’Noorderling’ in Makkum uiterst secuur en liefdevol is gaan restaureren. De terugkeer van deze tjotter in de zeilende houten vloot van de SSRP heeft het bestuur doen besluiten de W.H. de Vos-wisselprijs 2021 toe te kennen aan Robin van Son.
Robin stelde een beperkt namenlijstje samen en de uitnodigingen werden verzonden. Op de valreep zijn geen Covid-sneltesten en mondkapjes meer nodig, maar de 1,5 meter maatregel is wel een voorwaarde. Zitplaatsen vereist en de ramen en deuren van de lakruimte zijn geopend om aerosolen te verwijderen en voldoende zuurstofrijke Friese buitenlucht toe te laten. De zgn. ‘lakruimte’ op de werf van ‘Wind&Water’ is feestelijk uitgedost en de catering is geregeld, waarbij aan de kade voor de loods de gepavoiseerde schepen afgemeerd worden.
De reactie van aanwezigen na afloop van de uitreiking: ’Wat een waardige en traditionele uitreiking, met mooie speeches en de bijbehorende knipogen naar het heden en het verleden!’ Wat is het een enorme meerwaarde en belangrijk om deze feestelijke en traditionele prijsuitreikingen in aanwezigheid van SSRP-genodigden te organiseren en te overhandigen.
Op naar de Voorjaarsbijeenkomst in 2022… met de uitreiking van de jaarlijkse SSRP wisselprijzen!


Van Waningprijs en Van Waningstichting in 2021!

De Van Waning-wisselprijs is ingesteld door ons voormalig ere-bestuurslid en eerste voorzitter (1955 tot 1966) medeoprichter van de SSRP de heer C.J.W. van Waning, toen woonachtig in Reeuwijk… een waterrijke gemeente gelegen naast de stad van de ‘kaas en de stroopwafels’. In 1966 is de Van Waning-wisselprijs, bestaande uit een prachtige en lange door Heit Piersma gesneden mastwortel, voor de eerste maal uitgereikt. In 2021 aan Meindert Seffinga.
Naast deze wisselprijs is er óók een Van Waning-stichting actief en vernoemd naar dezelfde persoon, de heer C.J.W. van Waning. De doelstelling van deze stichting is het bevorderen van de kennis van en de belangstelling voor de historische binnenscheepvaart in het algemeen en voor de historische binnenscheepvaart op de Hollandse IJssel en de Lek in het bijzonder. De stichting is eigenaar van twee schepen: de 'Zeldenrust' en de 'Vertrouwen'.
Deze stichting is opgericht bij de aankoop van een oud (zeilend!) vrachtschip als eerbetoon en afscheidscadeau aan de scheidend voorzitter C.J.W. van Waning, van de schippersvereniging Schuttevaer afdeling Ouderkerk. Dit vrachtschip, de 'Zeldenrust', is door de firma Smit-Tak op de wal gehesen en mede met veel vrijwilligers, bedrijven en ambachtelijke arbeid is met de benodigde 'vaart erin' aan de restauratie begonnen.  De ‘Zeldenrust’, bouwjaar gelijk aan 'De Onrust', ook in 1914, heeft veel oorlogsherinneringen opgetekend. Zij is voor educatieve, representatieve en recreatieve zeiltochten ter beschikking gesteld. Deze uitdaging is in juni j.l. aangegaan!

Zeilen op een paviljoentjalk (22,80m) die bestemd was voor de zand- en grindvaart op de IJssel en Lek en gebouwd op de werf van de firma Weduwe Johannes van Duijvendijk te Ouderkerk aan den IJssel. De bemanning die ons toegewezen is bestaat uit 4 gekwalificeerde bemanningsleden (m/v). De schipper is in het bezit van een vaarbewijs en een marifoonbrevet. Aan boord worden we hartelijk welkom geheten en bij een rondleiding door het ruim (onder de houten luiken) worden een kombuis, de eetruimte en de slaapaccommodatie met de bekende ‘vrijwilligerstrots' getoond. Het voormalig woonvertrek ’t paviljoen, van de 12 personen tellende schippersfamilie, is gerestaureerd en in de originele staat teruggebracht. De ‘ondergeschoven kinderen’ sliepen in de lades van de kast. Op de tafel in het ruim tref ik het boek ‘Met Zeil en Treil’ van Frits Loomeijer aan. De zeiltocht op de 'Zeldenrust' zal nu zeker een succes worden;-)!
De trossen gaan los en na een kort tochtje op de motor, mogen de handen uit de mouwen. De vaste bemanning geniet van de aanwezige betrokkenheid voor hun "Varend Monument® FVEN". Geen lieren, alles met de hand bedienen en de zeilen hijsen. De juiste knopen leggen en aan het helmhout met 118m2 zeil. Stromend tij en de Van Brienenoordbrug doemt in de warme nevel op. We ondervinden op de IJssel veel belangstelling van de overige watersporters, duimen gaan omhoog en koppies komen los van hun beeldschermen.
Aanbeveling:
Mocht de SSRP of u als lezer, een ‘heidag’ of weekend met ‘teambuilding' willen organiseren…? www.vanwaningstichting.nl


Nieuwsbries Zeilmakerij Molenaar, specialist in zeilen (300 jaar ervaring)

(Advertorial)

Al vanaf de oprichting van ons bedrijf in 1720 maakt Zeilmakerij Molenaar zeilen voor de rond- en platbodems. Vroeger had met alleen beschikking over katoen, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele dacrons met verschillende constructies. Voor elke zeiler het juiste doek: van charterschipper tot wedstrijdzeiler. U bent welkom maar uiteraard met de 1,5 meter afstand regel en mondkapjesplicht in acht nemend. U kunt ons bereiken op het telefoonnummer 0566 621313 binnen de openingstijden.

                                                                          Zeilmakerij Molenaar: Nieuwsbries juli 2021

Regionale Friese Reünie 2021

Het comité van de RFR heeft besloten om de 44e Regionale Friese Reünie op 6,7 en 8 augustus 2021 te organiseren in Heeg! Gezien de huidige corona-maatregelen, de onderlinge 1.5 meter afstand en zeker de korte voorbereidingstijd wordt er in 2021 geen aanlooptocht georganiseerd. Mochten er vragen zijn dan kunt u ze stellen via: friesereunie@gmail.com


Ineke Verkaaik-Hogervorst
Voorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
voorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina