Watersportdrukte in Friesland duurt slechts enkele weken
01-09-2024
Watersporters die het in Friesland gedurende de zomermaanden op het water veel te druk vinden, hebben natuurlijk daar hun redenen voor. Zelf stoor ik me ook aan het filevaren tussen al die kleine tot zeer grote motorboten, maar het gaat wel om een tijdelijk probleem van vooral persoonlijke aard. Persoonlijk, want blijkbaar denken velen heel anders over die drukte. En tijdelijk, want druk is het vooral tijdens weekenden en gedurende de bouwvakvakantie. Dit jaar (2024) probeerde ik dat uit, door in de weken 28, 31 en 35 over de Friese wateren en het IJsselmeer te varen. Begin juli was het rustig. In de week voor de start van de bouwvak in het noorden (week 31) eveneens. Daarna volgden drie weken met de Sneekweek, het SKS-skûtsjesilen, en het IFKS-kampioenschap. Die IFKS-skûtsjes varen vooral op het ruimere water en trekken (ten onrechte) minder publiek en publiciteit dan de SKS-skûtsjes. Die periode was ik wel in Friesland. Niet op m’n jol maar thuis.



De drukte op het water is sterk afhankelijk van het weer. Deze zomer hadden we in het noorden zeker niet over te klagen. Gematigde temperaturen, op een paar dagen na. Het enige dat voor zeilers tegenviel, was de wind. Die wilde maar niet op gang komen, terwijl die bovendien langdurig uit dezelfde hoek blies. Meestal is lekker weer met veel zon en weinig wind voor watersporters een uitnodiging om het water op te gaan. Buiten het hoogseizoen merkte je daar echter weinig van. Het zijn dan vooral Duitsers die al vakantie hebben en een motorjacht huren in Friesland. En natuurlijk Nederlanders die de leeftijd hebben dat ze vrij zijn buiten de schoolvakanties. Die vaak iets oudere Nederlanders blijken er plezier in te hebben om relatief veel met hun motorboot stil te liggen. Met de huurboten wordt veel intensiever gevaren. Vooral bij bruggen en sluizen blijkt dan dat de bemanning weinig vaarervaring heeft, maar dat kan je die mensen niet kwalijk nemen. Iedereen op het water heeft een fase gekend dat hij of zij nog een en ander had te leren.

Wie die drukke weken wil mijden, moet die drukte dus gewoon niet opzoeken. Buiten de bouwvak (en de zonnige weekenden) is het veel rustiger op het water dan tijdens die hoogtij periodes. Ook kan je in de drukke periode ervoor kiezen te varen op de rustige momenten van zo’n dag. Dat is ’s morgens vroeg tot aan het middaguur en ’s avonds vanaf een uur of zes.
Het is alsof de watersporters op die momenten een zomerse winterslaap houden. Op het water wel te verstaan, want in de jachthavens blijft het natuurlijk wel relatief druk. Veel watersporters gebruiken de boot als een soort varende camper en brengen veel tijd door in jachthavens die voor hun enig comfort leveren, vergelijkbaar met een camping voor de kampeerders. Steeds vaker zie ik echter ook jachten die de jachthavens met hun drukte en voorzieningen mijden en lekker aan de hoge wal van een meer gaan ankeren of gebruik maken van de ankerboeien die er liggen. Dan heb je natuurlijk het beperkte comfort van je schip en niet meer, je kunt er zelfs niet vanaf, maar je krijgt er de bijzondere beleving van de stilte op het water voor terug, zeker als je geleidelijk de donkere nacht met de sterrenhemel ondergaat.
Ook in het hoogseizoen blijft het voor rustzoekers en nomaden dus heel goed mogelijk om aan hun trekken te komen. Kijk wanneer de drukte minnende watersporter tevoorschijn komt en stem daar je activiteiten op af door anticyclisch te gaan varen. Door juist niet te varen als het druk is en dat wel te doen op die vele momenten dat het nog rustig is op het water.


