Batavier

Batavier Verdwenen

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in 2005 in zijn standaardwerk "De Boeier":
Van deze reeds aan het einde van de negentiende eeuw verdwenen boeier zijn wél de hoofdafmetingen bekend, doordat hij in 1890 als een der eerste is gemeten door de Commissie voor het meten van Zeilvaartuigen van de in dat jaar opgerichte Federatie Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België: lengte over de stevens 7,60 meter, grootste breedte 2,96 meter; de zogenaamde wedstrijdtonnemaat bedroeg 4,1. Als eigenaar staat genoteerd mr W. Bakker te Amsterdam, lid van de Zeil- en Roeivereeniging 'De Amstel'.

Eigenschappen

Plaquette nummer:9202 Zeil nummer:
Categorie:V Tekening nummer:
Type:Boeier

Bouw

Bouwjaar:1890 voor (?) Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,60 m Breedte berghout:2,96 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 1892? Mr. W. Bakker, Amsterdam ( Batavier)

Geschiedenis

2005

2005

2005: De Boeier 'Batavier' in het boek "De Boeier" van Dr. Ir. J. Vermeer

Van oorsprong is deze boeier waarschijnlijk Fries. De oudste vermelding vonden wij namelijk niet in Holland, maar in Friesland: in 1882 nam mr W. Bakker, toen wonende te Leeuwarden, deel aan de wedstrijd op 29 juli van de Zeilvereeniging 'Oostergoo', waarin onder meer nog vijf andere boeiers uitkomen, met name de oude boeiers "Stavo" van jhr F.J.J. van Eysinga, "Phoenix" van de firma Visser en "De Zwijger" van F.O. Sleeswijk, verder de Jouster boeiers "Standfries" van jhr C. van Eysinga en de nieuwe "Charlotte" van Clignett. Ook in 1883 en 1884 verschijnt de heer Bakker met de "Batavier" in Grouw aan de start. In dezelfde jaren nam hij ook deel aan de Sneeker Hardzeildag, waar hij in 1882 onder meer als tegenstanders ontmoette de "Bever" van N.J. Wouda, "De Jonge Dirk" van zijn naamgenoot D.J. Bakker, de "Castor" van C.H. Beekhuis en opnieuw "Phoenix" en "Charlotte". Na 1886 vonden we geen vermeldingen meer van deelname aan wedstrijden in Friesland.
In 1887 blijkt Bakker te zijn verhuisd naar Amsterdam, want in de aankondiging van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging van de wedstrijden van 25 juni 1887 en in die van de volgende jaren 1888 en 1889, staat de "Batavier" als deelnemer genoteerd met als eigenaar mr W. Bakker te Amsterdam. Ook in bovengenoemd meetregister uit 1890 staat als woonplaats Amsterdam genoteerd.

De laatst bekende eigenaar

De laatste vermelding komt voor in de Leeuwarder Courant van 30 mei 1892: Mr W. Bakker, Reguliersgracht 12 te Amsterdam biedt te koop aan de boeier "Batavier", prijswinner te Amsterdam, Grouw, Sneek, Akkrum enz. Het is duidelijk waarom de "Batavier" werd verkocht. Er werd voor rekening van mr W. Bakker te Amsterdam de grote boeier afgebouwd waaraan Eeltje Holtrop van der Zee in 1891 in opdracht van K.A. Wassenaar was begonnen maar die door diens faillissement niet kon worden afgenomen. Onder de naam "Wilhelmina" liep de boeier in 1892 van stapel. Van een boeier met de naam "Batavier" hebben wij na 1892 niets meer kunnen terugvinden. Mogelijk is de naam veranderd, waardoor het schip voor ons onvindbaar is geworden.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht