2022 nummer 8: Verzamelen en puzzelen

Wat er allemaal ooit is vastgelegd ....

Gisteren belde Jan Eissens mij met de vraag of ik al een Uit het Stamboek geschreven had. Het was al het begin van de maand en hij had nog niets van mij voor publicatie ontvangen. Hij had gelijk. Eigenlijk altijd stuur ik hem voor het einde van de maand een stukje tekst dat hij vervolgens aan U doorstuurt. Nu wilde dat even niet lukken. Dus vergeef me, dat het nu allemaal iets later is. 

Speuren naar geschiedenis

Zoals u ongetwijfeld inmiddels zult weten, zit ik nog wel eens wat na te speuren als het om de geschiedenis van onze schepen gaat. Dat er vervolgens mensen zijn die de stamboekbeheerder of mij informatie toestoppen, hoeft U in dat kader niet te verbazen. Soms zijn het puzzelstukjes waarvan hun plek nog onduidelijk is, soms zijn het puzzelstukjes die ineens een verhaal gaan vormen. Dat laatste is heel vrij vertaald wat de SSRP doet. Ze vertelt een verhaal, vaak meerdere verhalen, die betrekking hebben op onze schepen. Onzin verhalen proberen we te vermijden. Vaker heb ik al geschreven over schepen die verdwenen zijn, gesloopt, verbrand of gewoon vergaan, weggerot. Maar de verhalen ervan blijven. Soms fragmentjes van een verhaal, soms een compleet verhaal. Wanneer ik zelf stukjes geschiedenis heb verzameld, schrijf ik ze op en misschien komt er dan ooit een verhaal. Dit verzamelen en puzzelen kan jaren duren.

De boeier 'Rana' zeilt bij windstilte (fotograaf en datering onbekend)
De boeier 'Rana' zeilt bij windstilte (fotograaf en datering onbekend)

De boeier 'Rana'

Zo bestond er schip, een boeier, ik heb het nooit gezien. Ik wist dat het gerestaureerd werd en aan het eind van de restauratie is het schip met de schuur waar het in stond, opgebrand. Het gaat over de 'Rana'. Er is over dit schip gepubliceerd en er is om getreurd. Het schip is niet meer. Het was een stoer Lantinga schip. Maar, het is nog altijd terug te vinden op de site van de SSRP. Eerder had ik al eens ergens foto’s van het schip in een oud familiealbum terug gevonden, maar een stukje geschiedenis behorend bij dit schip, dat ik onlangs vond, wil ik u niet onthouden. De al te persoonlijke noten heb ik eruit gehaald.

20 juni 1923 
Geachte heer,
Uw schrijven van 16 dezer kwam eerst gisteravond in mijn bezit. Ik haast mij het dadelijk te beantwoorden. Tot mijn spijt kan ik de wedstrijden niet bijwonen. Ik heb mij juist verloofd. 30 juni houden wij ontvangstdag en 1 juli moet ik met de Hoop Acht naar de wedstrijden van Laga.

Naar aanleiding van mijn engagement bied ik de 'Rana' te koop met volledige inventaris. Alles prima in orde zonder enig gebrek. Twee masten, twee gieken, zes fokken, twee grootzeilen en alles naar verhouding. Uiterste prijs F.3000,-- Levering direct. Misschien weet gij een liefhebber. Er zou met Uwe wedstrijden reeds mede te zeilen zijn.

Met vriendelijke groeten, W. Jongejan

Informatie delen om aan te vullen

Wat ik met dit schrijven slechts aan wil geven is dat je nooit verbaasd op moet kijken wanneer je iets specifieks vind.

Wij Nederlanders hebben de neiging om de kennis, die we hebben, niet met anderen te delen, omdat de informatie die we hebben niet compleet zou zijn, niet wetenschappelijk genoeg. Maar door dingen niet op te schrijven en niet te delen met de buitenwereld, blijf je ook verstoten van reacties op hetgeen jij geschreven hebt. Juist die reacties kunnen heel verrassend en opbouwend zijn.

Bij de SSRP huldigen we het standpunt dat alle informatie relevant is, mits het niet uit de dikke duim gezogen is. Door wel kennis en informatie te publiceren geef je een ander de kans om er op te reageren. En dat gebeurt. Met de nodige regelmaat krijgen we informatie toegestuurd, waarvan wij geen idee hadden dat het bestond. Alles voegen we toe aan ons archief en vaak gebruiken we het voor verder onderzoek, zodat iedereen er kennis van kan nemen en opbouwend informatie toe kan voegen.

Onze schepenlijst leeft!


 

Het Vlugschrift "Uit het Stamboek - Behoud(t) het goede" 
wordt samengesteld door Gerard ten Cate.


Terug naar vorige pagina