Meeuw

Meeuw

De eerste keer dat het schouwtje, genaamd de 'Meeuw' opduikt, is in 1934 als Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht het scheepje koopt. "Of het op dat moment nieuw of gebruikt was, weet niemand", vertelt eigenaar Peter Schouten. "Zelfs wie het scheepje heeft gebouwd, is niet met zekerheid vast te stellen. Het vermoeden is dat de 'Meeuw' net als drie andere schouwen die de KWVL in bezit heeft, is gebouwd door scheepswerf Drijver in Leeuwarden."

"Het beslag is namelijk identiek. Het verschil tussen de 'Meeuw' en de drie schouwen is dat de 'Meeuw' 5,50 meter lang is, terwijl de andere drie 6,30 meter lang zijn. De breedte is met 1,90 meter vrijwel gelijk. Een tweede verschil is dat de andere drie schepen bouwplaatjes hebben met de naam Drijver. De 'Meeuw' heeft dat niet."

Op een gegeven moment heeft de KWVL het bijzondere schouwtje verkocht. Onbekend is wie vanaf dat moment de eigenaren zijn geweest. "Ik heb het scheepje ontdekt toen het langs de weg stond te vergaan", vertelt Peter Schouten. "Hoewel het ernstig was verwaarloosd, zag ik gelijk dat het om een bijzonder exemplaar ging. Het is een schouw, maar het zetboord vormt één geheel met het boeisel. En het achterhuisje is ook typisch het achterhuisje van een tjotter. In vergelijking met een schouw staan de zijdelen veel meer naar buiten en is het een veel ronder, holler en breder scheepje. Een scheepje ook met een hele fraaie, diepliggend mastbank. Eigenlijk is het een tjotter die vertaald is naar een schouw."

Eigenschappen

Plaquette nummer:1311 Zeil nummer: GE98
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Open Schouw

Bouw

Bouwjaar:1934 Ontwerper:
Werf:Scheepswerf "De Nijverheid" - Gebr. Drijver Werf plaats:Leeuwarden
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:
Onderwaterschip:Knikspant Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,59 m Breedte berghout:1,88 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:12,08 m2 Oppervlakte fok:5,72 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:17,80 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1934 – 1988 Koninklijke Watersport-Vereeniging Loosdrecht, Loosdrecht ( Meeuw)
1988 – onbekend R. de Groot, Loosdrecht ( Meeuw)
2010 – 2015 P. Schouten, Kortenhoef ( Meeuw)
2015 – 2020 M.A. de Boer, Enkhuizen ( Meeuw)
2020 – Nu (laatst bekend) M.P.G.M. Gorgels, Kerkwijk ( Meeuw)

Geschiedenis

1999

12 november 1999

12 november 1999: Correspondentie Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht

Beste ...

Naar aanleiding van jouw telefoontje, betreffende de schouw "Meeuw", het volgende:
De Watersport-Vereeniging "Loosdrecht" (nog niet Koninklijk) kocht in 1913 en 1914 een schouw aan, genaamd "Meeuw" en "Gooiland". Of dit nieuwe schepen waren is (nog) niet duidelijk; de naam "Meeuw" lijkt op een gebruikte boot te wijzen.

In ieder geval waren ze in 1933 kennelijk niet in beste staat, want:
Mededeelingen aan de Leden (Augustus 1933)

  • Wegens aanschaf van twee nieuwe schouwen, die deze winter zullen worden gebouwd, biedt het Bestuur den Leden te koop aan de schouwen "Meeuw" en "Gooiland". Vraagprijs resp. f. 300,-- en f. 400,--.
  • Te bevragen bij den Penningmeester.

Jaarverslag 1933 (secretaris Alfred Sprenger)
De groote schouw "Gooiland" werd in October verkocht, eveneens de kleine schouw "Meeuw".
Opdracht tot bouw van 2 nieuwe schouwen, type "Meeuw" werd aan Gebrs. Drijver verstrekt, zij zullen in Maart 1934 worden geleverd.

Mededeelingen aan de Leden
April 1934: De, bij de Gebrs. Drijver gebouwde nieuwe Friesche Schouwen zijn aangekomen en voor verhuur aan de leden beschikbaar.
Zij zien er zeer mooi uit. (ik neem aan de schouwen, niet de leden.)

Van Jan Bakker kwam ik te weten dat in 1987 voor het laatst "verhuurgeld" was gevangen voor de kleine schouw "Meeuw".
De "Meeuw" werd in het voorjaar 1988 verkocht aan Richard de Groot te Loosdrecht.

Wat moeten we uit het voorgaande concluderen:
a)    De "Meeuw", welke in 1933 werd vervangen door een nieuw exemplaar, zal wel niet meer bestaan; deze is het dus niet.
b)    De "Meeuw", welke in 1933/34 bij de Gebroeders Drijver te Leeuwarden werd gebouwd is vrijwel zeker de "Tromp-Meeuw".
c)    Deze "Meeuw" is nu dus 66 jaar oud; na renovatie (en goed onderhoud) kan deze schouw nog wel weer zo'n 40 jaar mee!!!

L. J. Verwoerd, KWVL

2011

2011

2011: Uitgebreide restauratie door Scheepstimmerwerf Peter Schouten in de winter van 2011/2012

Toen Peter Schouten de schouw in 2010 had gekocht, nam hij zich voor de schouw voor 2012, het jaar dat de KWVL haar honderdjarig bestaan viert, te restaureren. "Spant voor spant en gang voor gang heb ik haar ontmanteld en weer opgebouwd. Het had niet veel gescheeld of er was niets meer van over geweest. Het vlak was verzakt, het hout compleet verrot. Nu zit er geen oud hout meer in. Alles is vervangen."

Toch wil Peter niet spreken van een nieuwe schouw. "Ik heb de 'Meeuw' niet neergezet op de werf en er een kopie van gemaakt. De basis, dat is en blijft het bijzondere oorspronkelijke scheepje. Dit is simpelweg de 'Meeuw' zoals die destijds van de werf is gekomen. Ik heb de authentieke bouwmethode gebruikt. Ze is helemaal van eiken en gebrand waar dat vroeger ook werd gedaan. Natuurlijk heb ik alles roestvaststaal geschroefd en voorzien van een moderne lak. Maar dat is puur om de toekomstige eigenaar een goed en onderhoudsarm schip te kunnen leveren."

2012

2012

2012: 100 jaar bestaan KWVL in Loosdrecht

2012

2012: Klassieke Schepenbeurs Enkhuizen

2014

december 2014

december 2014: De 'Meeuw' in het blad "Scheepshistorie" nummer 18

Jan G. Braaksma, geboren 1956 te Hantum (Friesland), onderzoekt als hobby en schrijft over de historische scheepvaart en visserij. Zijn eerste boek "De verdwenen schepen van de Dongeradelen" verscheen in 2012 en zijn tweede boek "Blazers, Blazers en nog eens Blazers" wordt in de zomer van 2014 verwacht. Daarnaast schrijft hij artikelen voor het blad Scheepshistorie, dat twee keer per jaar verschijnt. In het nummer van december 2014, Scheepshistorie nr. 18, staat het artikel over "De schouw", waarin ook aandacht wordt besteed aan de restauratie van de 'Meeuw'.

2020

mei 2020

mei 2020: Nieuwe eigenaar in 2020

Vanaf april 2020 is de familie Gorgels de gelukkige eigenaar van de 'Meeuw'. Zeilen met ‘oud hout’ is hen met de paplepel ingegoten: eerst met de familie in de kajuitschouw 'Garnael' en de laatste jaren met het Fries jacht 'De Vlieghende Hollander'. Nu dus een eigen schip! In april 2020 in Loosdrecht afgeleverd door de vorige eigenaar M. de Boer, die het scheepje in topconditie heeft weten te houden. Alles tot in de puntjes verzorgd...... Nu is aan hen de schone taak om datzelfde te doen. De 'Meeuw' is weer terug op het nest in Loosdrecht!

(Foto Klaas Wiersma)
(Foto Klaas Wiersma)
(Foto Klaas Wiersma)
(Foto Klaas Wiersma)

juni 2020

juni 2020: Spiegel der zeilvaart nummer 5 - Open schouw 'Meeuw' vliegt weer over de plassen

De eerste schouw van Koninklijke Watersport vereniging Loosdrecht heette 'Meeuw'. Maar dat scheepje is allang vergaan. De tweede 'Meeuw' was bijna eenzelfde lot beschoren. Totdat scheepstimmerman Peter Schouten zijn oog liet vallen op de bijzondere lijnen van het houten bootje. Hij zag de lijnen van een schouw, maar ook van een tjotter en de redding van de 'Meeuw'
was nabij. 
Zeilschouw 'Gooiland' ligt onder de starttoren van de Koninklijke Watersport¬Vereeniging Loosdrecht (KWVL) te wachten op haar afspraakje met Matthijs Gorgels die zijn eigen schouw zal meebrengen, de 'Meeuw'. 'Goeiemorgen! Wat een weer he?' klinkt het als hij vastmaakt. De zon prikt regelmatig door de wolken en er staat een frisse noordelijke bries. Het is al bijna zomer, maar toch de eerste keer sinds de winter dat Jeroen Gemke en Nicolai Gelissen, vaste zeilers op de Loosdrechtse verenigingsschouwen, het water op gaan. Bij uitzondering, want zoals alle sportverenigingen moet ook de KWVL zich houden aan strikte protocollen vanwege het coronavirus.
Dit voorjaar kocht platbodemzeiler Matthijs Gorgels zeilschouw de 'Meeuw'. Matthijs zeilt al zijn hele leven fanatiek wedstrijden met het familieschip, het Friese jacht 'Vlieghende Hollander' en nu werd het tijd om zelf een historisch vaartuig onder zijn hoede te nemen. En waar het Fries jacht in Friesland vaart, heeft de schouw een plekje gevonden in Holland. Met een veel kortere rijafstand is het nu de moeite waard om even een paar uurtjes te gaan zeilen, zoals vandaag.

pdf SdZ 2020 nr5 juni-juli - Open schouw 'Meeuw' vliegt weer over de plassen

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht