Tsjibbe Gearts

Dispensatie verlopen
Tsjibbe Gearts

Dr. Ir. J. Vermeer schrijft in zijn boek "Het Friese jacht":
De naam van dit jacht houdt de herinnering in ere van de Friese klokkemaker, boekhandelaar, postbeambte, drukker, redacteur en uitgever van de Bergumer Courant, maar in de eerste plaats van de romantische Friese volksschrijver/dichter Tsjibbe Gearts van der Meulen, die leefde van 1824 tot 1906. Zijn vijfde zoon Wigger Arnoldus zette, aanvankelijk samen met zijn jongste broer en na diens dood alleen, de boekhandel annex uitgeverij te Bergum voort.

Als eerbetoon aan zijn destijds alom in Friesland bekende vader werd het Friese jacht, dat hij door Feike Lantinga liet bouwen, "Tsjibbe Gearts" gedoopt. Op de bedelbalk liet hij een kort gedichtje van zijn vader, betrekking hebbende op de zeilsport, uitsnijden: - Op kroeze weagen - Hab iepen eagen - Klear forstán - Feste han -. In de werfboeken van Lantinga staat vermeld, dat in mei 1919 is afgeleverd aan de Gebr. Van der Meulen, boekhandel te Bergum, een zeiljacht van 5,50 meter. 

Eigenschappen

Plaquette nummer:1503 Zeil nummer: RE115
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Fries jacht

Bouw

Bouwjaar:1919 Ontwerper:F. Lantinga
Werf:F. Lantinga Werf plaats:IJlst
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,60 m Breedte berghout:2,58 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:27,50 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:27,50 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Dispensaties

Dispensaties Einddatum Datum nieuwe schouw
Tijdelijke dispensatie voor:
Onder het voordek bevindt zich een elektrisch liertje voor het strijken van de mast. Dit is niet toegestaan volgens Art. 6.4 van de Criteria: Het staande en lopende want, de rondhouten en de verplaatsbare onderdelen van de romp van een jacht mogen slechts met handkracht worden bediend en versteld op jachten met een L < 8.5 m.
2021

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1919 – 1925 Gebr./W.A. van der Meulen, Bergum ( Tsjibbe Gearts)
1925 – 1930 Fam. Oterdoom ( Tsjibbe Gearts)
1930 – 1946 Jhr. T.A.J. van Eysinga, Heerenveen (?) ( Tsjibbe Gearts)
1946 – 1989 Jhr. C. van Eysinga, St. Nicolaasga ( Tsjibbe Gearts)
1989 – 2020 Jhr. Mr. T.A.J. van Eysinga, Sint Nicolaasga ( Tsjibbe Gearts)
2020 – Nu (laatst bekend) J.J. Sambrink, Hallum ( Tsjibbe Gearts)

Geschiedenis

1925

1932

9 mei 1932

9 mei 1932: De 'Tsjibbe Gearts' wordt genoemd in het Noorddelijk Sportblad 'T Groentje

In het artikel: Hoe ontstond het B.M.-jachtje??

Eenige jaren terug bestond de Bergumer vloot uit: 1 Staversche jol, 1 10-voetsjol, 1 schouw „Lytse Sjoeke", 1 Friesch jacht „Tjibbe Gearts", 1 7.10 M.-jacht ,,De May" en een schouw, waarin schrijver dezes ook een aandeel had. Verder een enkel roeibootje, waarop een oud laken of een paar Koopmansmeel-zakken als zeil dienst deden, dus zoo's allegaartje.
Op Schuilenburg en Oostermeer waren ook nog eenige schouwen en bootjes gestationeerd. Wanneer het nu eens een mooie zomersche Zondag was, dan kon men bovengenoemde vloot op het Bergumermeer zien zeilen.

pdf De 'Tsjibbe Gearts' in het Noordelijk Sportblad 'T Groentje

1992

1992

1992: De 'Tsjibbe Gearts' in het boek "Het Friese jacht" van Dr. Ir. J. Vermeer

Ook in het Nederlandsch Jachtregister van 1924-25 komt de "Tsjibbe Gearts" voor. Zij staat daar betiteld als `Friesch jacht', met afmetingen 5,60 x 2,40 meter, eigendom van W.A. van der Meulen, wonende te Leeuwarden. Deze had zich een paar jaar tevoren als uitgever van de Bergumer Courant teruggetrokken en was sindsdien als journalistiek medewerker verbonden aan het Nieuwsblad voor Friesland (de zgn. `Plepkema') te Heerenveen.

De familie van Eysinga

Omstreeks 1930 wordt het jacht gekocht door Jhr. T.A.J. van Eysinga. Het ligt dan ongebruikt in een loods nabij Heerenveen. Een ingebouwde motor wordt verwijderd. Een en ander blijkt uit een brief dd. 1/1/1953 van de heer Van Eysinga aan de heer H. Halbertsma, conservator van het Fries Scheepvaart Museum en lid van de Commissie Stamboek Friese Ronde jachten. Sinds 1930 is de "Tsjibbe Gearts" in handen van leden van de familie Van Eysinga gebleven. Vanaf omstreeks 1950 is Jhr. Ds. C. van Eysinga te St. Nicolaasga, een jongere broer van Jhr. T.A.J., eigenaar. Enige evenementen waaraan in deze periode werd deelgenomen zijn: Het hardzeilen te Grouw in 1948 ter gelegenheid van het eeuw feest van de Kon. Zeilver. "Oostergoo"; het admiraalzeilen tijdens de eerste reünie voor ronde jachten in 1953, eveneens in Grouw; de feestelijke zomerreünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten bij haar 25-jarig bestaan in 1980. Langweer is al circa veertig jaar de thuishaven van het jacht.

Technische gegevens

Hoofdafmetingen

  • Lengte over de stevens    5,60 m
  • Grootste breedte over de berghouten    2,58 m
  • Holte op het grootspant    1,00 m
  • Zeiloppervlak: Grootzeil + fok    27,5 m2

Bijzonderheden

  • geen kielbalk
  • bijna plat, zeer licht gebogen vlak
  • vlaktilling 0 °
  • hoekige kim
  • brede zandstrook met verloren gang
  • 4 huidgangen boven de kim
  • laag voordek, opklapbaar als tent, bedelbalk snijwerk op hennebalk en (spreuk) op bedelbalk
  • koperen sterren op kluisborden
  • roer bekroond met leeuw

Opmerkingen

Dit jacht vertoont heel duidelijk de kenmerken van de latere Lantinga-jachten: Bijna platte bodem, hoekige kimmen, vier huidgangen hier boven, geen snijwerk op de boeisels, doorlopende biezen (zie ook de jachten "Willemijntje", "Sylnocht" en "De Rode Leeuw"). De roerleeuw is praktisch identiek aan die van de "De Rode Leeuw".

2010

2010

2010: Restauratie bij Scheepsrestauratie "De Oude Liefde" in Workum van 2010-2012

In 2010 is de gaffel vervangen. Op onze werf wordt in 2011/2012 bij het Fries jacht "Tsjibbe Gearts" het blik onder water verwijderd, het onderwaterschip kaal gemaakt en opnieuw opgebouwd. Tevens krijgt het een lakbeurt.

De Hennebalk
De Hennebalk
De bedelbalk van de Tjibbe Gearts. "Op kroeze weagen, Hab jepen eagen, Klear forstân, Fêste hân".
De bedelbalk van de Tjibbe Gearts. "Op kroeze weagen, Hab jepen eagen, Klear forstân, Fêste hân".

2020

2020

2020: Foto's Fries jacht 'Tsjibbe Gearts'

november 2020
november 2020

2021

mei 2021

mei 2021: Een grote onderhoudsbeurt

2022

6 juli 2022

6 juli 2022: De 'Tsjibbe Gearts' tijdens de "Schepen van IJlst"

(foto Gerard ten Cate)
(foto Gerard ten Cate)
(foto Gerard ten Cate)
(foto Gerard ten Cate)
(foto Gerard ten Cate)
(foto Gerard ten Cate)

2023

februari 2023

februari 2023: Spiegel der Zeilvaart nummer 1 - Erfgoed topper Tsjibbe Gearts: Varend eerbetoon voor Friese schrijver

Zoals beschreven in SdZ 2022.9 in het artikel over Lantinga in IJlst zijn de daar gebouwde schepen wat versieringen betreft eenvoudig. Geen snijwerk zoals gielingen met mooie krullen op de boeisels, want er moest concurrerend gebouwd worden. Maar de bedelbalk van de Tsjibbe Gearts is wel een uniek stukje houtsnijwerk, voorzien van een Friese tekst, een kort gedicht van de gelijknamige dichter. Vrij vertaald staat er: `Op woeste golven, houd de ogen open, heldere geest en vaste hand.'
De hennebalk is versierd met takken met twintig eikenbladeren. Feike Lantinga bouwde de romp met een beperkt aantal gangen, die bouwwijze bespraken we al in SdZ 2022.9. Om het aanzien wat chiquer te maken werden er ooit een aantal schijnnaden op de gangen geschilderd. Op een grote geelkoperen naamplaat staat de scheepsnaam, maar in de 'Hollandse' spelling: TJIBBE GEERTS.

pdf SdZ 2023 nr01 februari - Erfgoed topper Tsjibbe Gearts Varend eerbetoon voor Friese schrijver

Aanvullingen op het artikel in de Spiegel der Zeilvaart

Het artikel in de Spiegel der Zeilvaart is geschreven door Simon Schermerhorn. Simon heeft op zijn eigen website intussen een aanvulling op het geschreven artikel geplaatst: www.moente.nl/tsjibbe-gearts.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht