Breebanck EH9

Breebanck EH9 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De meeste Zuiderzeehavens hadden elk hun eigen type kleine vissersvaartuigen, goedkoper dan hun grote broers en geschikt voor een kleine bemanning. Zo kennen we nog Wieringer, Makkumer, Workumer, Vollenhover en Enkhuizer bollen. Misschien zijn er nog wel meer typen geweest waar we het bestaan niet van weten. Ze leken allemaal op elkaar, maar hadden toch hun onderlinge verschillen, voortkomend uit de plaatselijke omstandigheden, het gebruik en traditie. Van de Enkhuizer bollen die konden profiteren van de hoge wal, lag de lengte over stevens meestal tussen de zeven en acht meter. Ook op de werf van C. Stapel Gzn. 'Vooruit' in Enkhuizen werden dergelijke scheepjes gebouwd.

Typeaanduiding Enkhuizer bol

Jan Kooijman schrijft in de Spiegel der Zeilvaart van November 1996 over bollen in het algemeen en Enkhuizer bollen in het bijzonder: De naam die aan de schepen werd gegeven sloeg soms op de thuishaven, soms op de plaats waar ze werden gebouwd, of zelfs op het gebruik waarvoor ze bestemd waren. Zo was een groep Wieringer bollen zo genoemd, omdat ze in Wieringen hun thuishaven hadden. Ze hadden echter in Makkum, Enkhuizen of Workum gebouwd kunnen zijn, want Wieringen had geen eigen werf.

Er werd op diverse vissoorten gevist, zoals op haring, ansjovis en bot. Een favoriete bezigheid was blijkbaar het vissen op paling, want de Enkhuizer bollen werden door de vissers vaak eelboot of aalboot genoemd. Ook andere benamingen, zoals visaak, kwamen voor. Op de werf van Stapel werd in 1913 een ijzeren visaak van 7,30 meter gebouwd voor visser Van Weelde. Het scheepje, dat beschouwd wordt als een Enkhuizer bol, werd echter volgens de werftekening aangeduid als boeieraak. Het staat nu ingeschreven in het Stamboek als 'Breebanck EH9'. 

Van de voorgangers in hout is weinig bewaard gebleven. Het museum in Enkhuizen bezit een houten visaak van 7,68 meter over stevens, die als Wieringer bol - WR78 - wordt betiteld. Het schip is dus van ongeveer gelijke afmetingen als de 'Breebanck'. De vorm van de beide schepen is niet geheel identiek, maar ze vertonen toch dezelfde karaktertrekken.

Eigenschappen

Plaquette nummer:243 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Enkhuizer bol

Bouw

Bouwjaar:1913 Ontwerper:C. Stapel
Werf:Werf 'Vooruit' C. Stapel Gzn. Werf plaats:Enkhuizen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,50 m Breedte berghout:3,00 m
Diepgang:0,60 m Masthoogte water:10,20 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1913 – onbekend Teun v.d. Belt, Enkhuizen ( EB9 Hoop op Zegen)
onbekend – 1959 A. van Weelde, Enkhuizen ( EB9 Hoop op Zegen)
1959 – 1960 P.A. Attema, Harlingen ( EB9 Hoop op Zegen)
1960 – 1980 R.J. Ketelaar, Sneek ( Breebanck EH9)
1980 – onbekend L. Kingma, Harlingen ( Breebanck EH9)
onbekend – onbekend S. M. van der Zweep , Uitgeest ( Breebanck EH9)
onbekend – onbekend A.T. van der Werff, Stavoren ( Breebanck EH9)

Geschiedenis

1959

1959

1959: Verbouwd tot jacht in 1959 door Stofberg & Zn te Leimuiden.

Gebouwd als visserman voor Teun v.d. belt in Enkhuizen. Verbouwd tot jacht in 1959 door Stofberg & Zn in Aalsmeer.

1960

1960

1960: Inschrijving Enkhuizer bol 'Breebanck EH9' in het Stamboek

1984

1984

1984: Brief van B. van Weelden Enkhuizen aan oud-eigenaar van der Zweep

1993

1993

1993: Kronieken der stalen Enkhuizer bollen tot 1993

In het boek 'Klein maar Dapper' wordt de 'Breebanck EH9' ook uitgebreid vermeld in het Voorwoord en de Inleiding.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht