't Zwarte Schaap

't Zwarte Schaap Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De meeste Zuiderzeehavens hadden elk hun eigen type kleine vissersvaartuigen, goedkoper dan hun grote broers en geschikt voor een kleine bemanning. Zo kennen we nog Wieringer, Makkumer, Workumer, Vollenhover en Enkhuizer bollen. Misschien zijn er nog wel meer typen geweest waar we het bestaan niet van weten. Ze leken allemaal op elkaar, maar hadden toch hun onderlinge verschillen, voortkomend uit de plaatselijke omstandigheden, het gebruik en traditie. Van de Enkhuizer bollen die konden profiteren van de hoge wal, lag de lengte over stevens meestal tussen de zeven en acht meter.

In 1964 ontwierp J.K. Gipon voor Kooijman Jachtbouw te Zwijndrecht de 7 meter Enkhuizer bol 'Cadans', De opdracht bestond uit het tekenen van een scheepje met ronde boegen, geschikt voor een bemanning van vier personen, bijvoorbeeld een gezin van man, vrouwen twee kinderen. Gipon koos voor het type Enkhuizer bol omdat hij daarin het best de verschillende eisen kon verwezenlijken. Hij kende het type heel goed. In de Spiegel der Zeilvaart van November 1996 is een een uitbereid artikel van zijn hand over de bol en de Enkhuizer bol in het bijzonder gepubliceerd.

Zijn zwager Hein Kersken jr. had namelijk voor de oorlog op de Westeinder Plas een Enkhuizer bol. Het was een houten vissersschip, dat voor recreatievaart geschikt was gemaakt. De bun was verwijderd en de tuigage was hersteld en verbeterd. Gipon was bij de restauratie behulpzaam geweest en kende vorm en hulpmotor werd gekozen voor een tweecilinder 10 pk Albin benzinemotor, die juist onder de zelflozende kuipvloer kon blijven. De dieselmotoren uit die tijd waren nog te zwaar en te hoog.

De Enkhuizer bol ''t Zwarte Schaap' is gebouwd in 1966. Opdrachtgever was W.H. Verloop uit Velp. Bij de tewaterlating kreeg de bol de naam 'Neeltje Hendrika'. het casco van deze Enkhuizer bol is gebouwd door W. vd Torre (jachtwerf Delta) in Brielle en Jan Kooijman heeft de afbouw en aflevering voor z'n rekening genomen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:481 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Enkhuizer bol

Bouw

Bouwjaar:1966 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Casco vd Torre (Jachtwerf Delta) - afbouw Kooijman Jachtbouw NV Werf plaats:Brielle / Zwijndrecht
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1966 – 1971 W.H. Verloop, Velp ('s Gravenhage) ( Neeltje Hendrika)
1971 – 1977 J.C. Brakelé, Almelo ( Swarte Schaep)
1977 – onbekend G. Spoelstra, Grouw ( 't Swarte Skiep)
onbekend – onbekend ( 't Zwarte Schaap)

Geschiedenis

1993

15 juni 1993

15 juni 1993: Klein maar Dapper, Kronieken der stalen Enkhuizer bollen tot 1993 door oud-eigenaar H. de Graaf

Klein maar Dapper Kroniek 3 - 't Swarte Skiep

In het boek "Klein maar Dapper", samengesteld door Henk de Graaf, staat in Kroniek 3 geschreven:
1965: De Nederlandse handelsgeest heeft altijd oplossingen weten te vinden en compromissen weten te sluiten om de beoogde doelstelling(en) te realiseren. Zo ook in de volgende situatie:

  1. Je wilt met een rond- of platbodemjacht gaan zeilen.
  2. Je primaire vaargebied is uit oogpunt van bereikbaarheid de Reeuwijkse Plassen.
  3. Je secundaire vaargebied (voor de vakanties) is in principe geheel Nederland.
  4. Het schip zou een 'Lemsteraak-achtig' type moeten zijn.

De complicerende factoren zijn in dit geval het sluisje en de vaste brug bij de Reeuwijkse Plassen; deze beperken de breedte en de doorvaarhoogte van een schip nadrukkelijk. Hoe lossen we - in casu de familie Verloop - dit op? Wel, je ontmoet Jan Kooijman, die je het casco van de 'Cadans' laat zien en dat leidt tot de vaststelling dat een Enkhuizer bolletje de oplossing is, welke leidt tot de realisatie van de voornoemde doelstellingen. Ten tijde van de Hiswa (van 12 t/m 21 maart 1965) - waar de 'Cadans' wordt tentoongesteld - wordt de overeenkomst formeel gesloten. Met de bouw van een luxe uitgevoerde Enkhuizer bol kan een aanvang worden genomen.
Dertig jaar later is het nog een genoegen de correspondentie, die zich hier omheen ontwikkelt, nog eens door te lezen. Neem alleen al het vaststellen van de naam van de bol. De creativiteit van de hele familie in het bedenken van een naam - en in het bijzonder op het begrip 'bol' - is welhaast onbegrensd. Uiteindelijk is de geboorte van een nichtje bepalend voor de definitieve, maar toch geheel andere, naam: 'Neeltje Hendrika'. Dit jaar worden vele bezoeken afgelegd aan de Deltawerf van Van der Torre in Brielle en aan Zwijndrecht.

pdf Klein maar Dapper Kroniek 3 - 't Swarte Skiep

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht