Evenementen 1961-1970

Reünieën, Wedstrijden, Admiraalzeilen 1961- 1970

Als plaats voor de zomerreünie was in 1961 Kampen gekozen. Een vijftigtal schepen had zich aangemeld en deze vijftig waren ondanks de ongunstige weersomstandigheden tijdens de voorafgaande dagen praktisch al op de reünie aanwezig. Slechts een paar schepen moesten ten gevolge van een gebroken mast of gescheurde zeilen verstek laten gaan. Tijdens de reünie zelf was het weer evenwel uitstekend zodat het admiraalzeilen tegen de achtergrond van de oude Hanzestad en de wedstrijden op het Ketelmeer in alle opzichten een succes werden.

Evenementen in 1970

In 1970 vonden er diverse evenementen plaats. Allereerst de palingtocht naar Londen met ruim 20 Platbodems, De omstandigheden bleken slecht en de schepen kwamen helaas niet op tijd. Daarna op 10, 11 en 12 juli de zomerreünie in De Lemmer met een formidabele vloot van 216 schepen. Zo groot hadden we het nog niet gezien. Een vloot platbodems heeft daarna het feit herdacht dat de Pilgrim Fathers driehonderdvijftig jaar geleden scheep gingen naar Amerika.

Geen Hollandse paling op Bellingate market in Londen in 1970

De humor is mild en het bier ook. Natuurlijk, het is een hele onderneming om met ruim twintig platbodems naar Engeland te varen. De belangrijkste opmerking over de reis naar Londen die gepland is in vijf etappes, betreft de vermaning aan alle deelnemers dat uiteraard zo'n zaak voor ieders eigen risico is. Niemand wordt er stil van. Er wordt alleen veel gelachen. Gelachen om de - alvast wat Britse - humor van Hengst-schipper Goedkoop uit Dor­drecht. Hij is de voorzitter, al vindt hij persoonlijk deze aanduiding beslist te pretentieus. Nochtans beschouwen sommige Engelandvaarders, die nog nimmer het zoute water over de boei­sels hebben zien spatten, deze stuur­man van de Jonge Jozef als Mozes welke het volk hecht bijeen zal houden, tótdat het in het Beloofde Land zal aankomen. En dat moet dan het mo­ment worden als over een dag of wat iemand in Londen - Ted Heath, koningin Elizabeth of wie dan ook - de Towerbridge voor de palingvloot omhoog draait, de brass-bands schet­teren, en de BBC alsmede de zo dege­lijke Britse schrijvende pers de „Friendly Invasion" signaleert. 

pdf Waterkampioen 1970 nr16 augustus - Palingtocht naar Londen

Zomerreünie in 1970 in Lemmer

1970: 3e Lustrum Reünie Stamboek Ronde en Platbodemjachten in de Lemmer

Op 10, 11 en 12 juli de zomerreünie in De Lemmer. Een formidabele vloot van 216 schepen, zo groot als we nog nimmer bijeen hadden gezien, zocht een ligplaats of trachtte die te improviseren in de verschillende havens. Door de aanhoudende straffe westenwind kon namelijk de Riensluis niet open blijven staan en daardoor verviel de mogelijkheid de deelnemers in de Oude Binnenhaven af te meren. Een onverwachte tegenslag voor de organisatie die extra problemen schiep. Ter gelegenheid van deze reünie is een bijzonder programmaboekje uitgegeven met de titel "Bijna Bevrijd - Dolle Vrijdag in Lemmer". De Stichting Stamboek voerde bij verscheidene zomer-reünieën een waterspel op met als achtergrond een gebeurtenis uit de lokale historie. Zulk een waterspel zal ook te Lemmer worden gehouden en wel aan de vooravond van de Admiraalzeildag.

De LE50 zat nog in de visserij (coll frits Loomeijer)
De LE50 zat nog in de visserij (coll frits Loomeijer)

pdf Programmaboekje Zomereünie Lemmer 1970 - Bijna Bevrijd - Dolle Vrijdag in Lemmer

De Waterkampioen augustus 1970 nr16 - Ataque van de Engelschen op de Lemmer

De tiende, elfde en twaalfde juli jongstleden was het feest in „De Lemmer". Reeds lang tevoren was met het Stadsbestuur overeengekomen, dat de 3e lustrumreünie van het „Stamboek" in deze stad zou plaatsvinden, en zoals gewoonlijk werd alle medewerking toegezegd en gegeven.
Zo werd het ook ditmaal weer een Gebeurtenis met een hoofdletter. In de week er voor begonnen de eerste schepen aan te komen en tegen vrijdag lag het al aardig vol, maar de grote toeloop kwam toch pas tegen het begin van de Reünie. Al gauw lagen toen alle havens en waterwegen binnen Lemmer stampvol met die prachtige Oudhollandse schepen, de meeste gepavoiseerd en/of met een meterslange oranje- of rood-wit-blauwe wimpel in top. Elk jaar is dat weer een overweldigend gezicht, dat van heinde en verre belangstelling trekt.
De eerste dag zijn de vreugdevolle begroetingen niet van de lucht. Meestal gaat het hier immers om echte „water-vriendschappen", dat wil zeggen men ziet elkaar praktisch nooit in het dagelijks leven, alleen - en dan nog lang niet altijd - op het water. Dat geeft een heel apart aroma aan de omgang tussen de leden; een grote hartelijkheid, die toch ongehecht is.
De vrijdag stond, zoals altijd, in het teken van het waterspel. Zoals bekend, wordt bij elke Reünie een historisch feit herdacht, dat betrekking heeft op de stad van samenkomst. Ditmaal was het jaar 1799 gekozen, en hier volgt de samenvatting over de gebeurtenissen van dat jaar:
In januari 1795 vielen Franse legers ons land binnen en werd de Republiek der Verenigde Nederlanden vervangen door de Bataafse Republiek. In hun strijd tegen Napoleon opereerden de Engelsen - die feitelijk alle zeeën beheersten - nou ook tegen onze kusten.
In de zomer van 1799 was de Engelse vloot onder bevel van de Hertog van York actief bij Callantsoog, Den Helder en Texel. Admiraal Samuel Storij gaf zijn eskader bij de Vlieter aan de Engelsen over, uit vrees voor muiterij onder de Oranjegezinde bemanning.

pdf Waterkampioen 1970 nr16 augustus - Ataque van de Engelschen op de Lemmer

Tijdschrift "Watersport" 1970: 3e Lustrumreünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

Voor deelnemers en toeschouwers had het soms net zo goed het jaar 1800 kunnen zijn. Wat dat betreft kan gezegd worden dat het de organisatoren gelukt is om - mede dankzij de voortreffelijke costuums - een sfeer uit de oude tijden op te halen en die nu opnieuw te laten proeven aan hen die met hun klassieke jacht - of het bouwjaar nu anno 1870 of 1970 is - meededen aan het waterspel, het admiraalzeilen of het hardzeilen. Op vrijdag 10 juli begon het feest. Toen bleef een stroom van oud-Hollandse jachten aankomen in de Lemmer. Meer dan 200 liepen er binnen! De fraaie aanlegplaatsen, die de gemeente snel had aangelegd in de Rienhaven - met overal aanduidingen van de deelnemer-nummers - werden helaas maar door weinigen benut. Velen vonden het gemakkelijker om buiten te blijven liggen, in de Vluchthaven. Dit had dan wel tot gevolg dat daar rijen van 12 schepen dik ontstonden en bovendien bleef er maar zeer weinig ruimte over voor schepen die wel naar hun aangegeven ligplaats gingen zoeken. Na eenmaal een plaats te hebben veroverd, staken de bemanningen zich in een 18e eeuws costuum. Er moest onderscheid blijven; men zag plotseling overal kapiteins en „kapiteinses" rondlopen, in de flanken bijgestaan door burgers, burgeressen en natuurlijk matrozen en scheepsjongens. 

pdf Tijdschrift "Watersport" 1970: 3e Lustrumreünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

pdf Het eigen verslag van de SSRP is opgenomen in het Jaarverslag 1970

De Waterkampioen september 1970 nr18 - Pilgrims Fathers tocht SSRP

Een vloot platbodems heeft het feit herdacht dat de Pilgrim Fathers driehonderdvijftig jaar geleden scheep gingen naar Amerika. Wie wil weten wat er precies aan de hand was, zal na enig zoeken op een fabriek in Delfshaven, een oude troosteloze fabriekswijk van Rotterdam, een gedenkplaat vinden waarop te lezen is: „Van deze plaats zeilden de Pelgrim-Vaders op 1 augustus 1620 met de „Speedwell" naar Engeland en vervolgens met de „Mayflower" naar de Nieuwe Wereld." De Stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten liet dit feit op 1 augustus 1970 niet ongemerkt voorbijgaan. Vrijdag 31 juli verzamelden zich meer dan vijftig Oudhollandse schepen in de Leidse grachten om aan een speciale herdenkingstocht deel te nemen. De volgende dag vertrok de indrukwekkende vloot naar Delfshaven, waarbij het wegverkeer het oponthoud bij de bruggen graag voor lief nam om niets van het kleurrijke schouwspel te missen.


Evenementen in 1969

Zomerreünie 1969 in Willemstad

Waterkampioen augustus 1969 nummer 16 - Reünie van Ronde en Platbodemjachten in Willemstad

Niemand zal het willen ontkennen: de Stichting Stamboek Ronde en Platbodem Jachten is de meest spectaculaire van alle Nederlandse verenigingen die iets met watersport te maken hebben. En wie hier niet meteen enthousiast `ja' op knikt, die moet dan maar eens op een zomerreünie van deze Stichting komen kijken.
Daar lagen ze dan weer, dit jaar in Willemstad: de Lemsteraken, tjalken, botters, boeiers, tjotters, hoogaarzen, hengsten, schouwen, bollen, grundels, Staverse jollen, schokkers, pluten, enzovoort enzovoort. Een machtig schouwspel, dat waard is vermeld te worden in toeristengidsen. Want wáár ter wereld ziet men eens per jaar zó-veel schilderachtige oude scheepstypen als op de reünie van het Nederlandse Stamboek? !
Honderd-twee-en-veertig schepen hadden ditmaal ingeschreven, grote en kleine, maar toch vooral wel grote, want Willemstad ligt, voor wie het niet zelf al wist, aan het Hollands Diep, en dat is groot water', waar het tij in- en uitloopt en waar het dus voor kleinere schepen al gauw te bar is.
Overigens behoeft niemand zich te schamen wanneer hij Willemstad niet onmiddellijk topografisch kan thuisbrengen. Een academisch gevormd persoon uit onze omgeving reageerde met: 'Willemstad? dat ligt toch in de West? '; een ander, ook heus niet dom, dacht dat het een Drentse veenkolonie was, en ons werkstertje zei kalmweg: 'nooit van gehoord'. Laat ik mezelf niet sparen: ik moest er een atlas op naslaan om te leren dat Willemstad helemaal niet in Zeeland ligt, zoals ik dacht, maar op het vasteland van Brabant.

pdf Waterkampioen 1969 nr16 augustus - Reünie van Ronde en Platbodemjachten in Willemstad

1969: 14e Zomerreünie in Willemstad

Het was op 11 juli dat zich niet minder dan 132 ronde en platbodemschepen in de haven van Willemstad verzamelden voor deelneming aan de zomerreünie. De reünie werd een enorm succes. Het admiraalzeilen slaagde ditmaal beter dan ooit. Uiterst belangrijk was daarbij, dat ieder eskader zich kon verzamelen aan speciale, genummerde meerboeien, die door de goede zorgen van het Loodswezen waren neergelegd. Een regeling, die men voortaan, zo enigszins mogelijk, steeds hoopt toe te passen.
Als „Admiraal" fungeerde de Minister van Verkeer en Waterstaat, aan boord van de hoogaars „De Coene Haan", die speciaal voor die gelegenheid met zorg en liefde was opgepoetst. De Minister opende daarna de nieuwe jachthaven officiëel door het gebruikelijke doorvaren van een lint. Vervolgens toespraken vanaf de meest ideale plaats, die men zich denken kon: de zwikstelling van d'Orange molen. De beide havens boden met al de gepavoiseerde ronde en platbodemjachten een schilderachtige aanblik. Van de zijde van de stichting werd tijdens de reünie het contact met de Minister gebruik gemaakt om nogmaals te wijzen op de hoge onderhoudskosten van de oude schepen. Men vroeg aan de Minister of het niet mogelijk was dat de onderhoudskosten voor deze schepen, die als „varende monument" zijn te beschouwen, niet als aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting in aanmerking kunnen komen. 

pdf Tijdschrift "Watersport" 1969: Mijmeringen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten

Admiraalzeilen tijdens de Reünie in Willemstad met op de voorgrond de hoogaars "De Coene Haan"
Admiraalzeilen tijdens de Reünie in Willemstad met op de voorgrond de hoogaars "De Coene Haan"

pdf Het eigen verslag van de SSRP is opgenomen in het Jaarverslag 1969

Evenementen in 1968

Waterkampioen juli 1968 nummer 16 - Reünie van Ronde en Platbodemjachten 5 - 6 en 7 juli

Ons was opgedragen om vrijdag te 15.00 uur in de havenkolk van Blokzijl te liggen. Wij pasten er precies in en wat een vreugde om al die schepen te zien. Ieder met zijn eigen karakter en uiterlijk, met vlaggen, vleugels en wimpels. Zo'n 160 schepen. En, zo min als aan een boom twee bladeren gelijk zijn, zijn van onze ronde en platbodemjachten er twee gelijk.
Blokzijl deed z'n best. Met feest-verlichting en met accommodatie, met een fanfarecorps en ontstellend veel politie.
Al heel gauw begonnen er lieden rond te lopen in hun kostuum van het spel van de avond: de bevrijding van deze stad in 1672 uit de klauwen van de bisschop van Munster. Hetwelk zondagochtend nog een apart accent kreeg toen de dominee en de pater samen de kerkdienst leidden! 
De avond viel over Blokzijl. Nog bij licht was er het gevecht bij de Zuiderpoort en in het donker woedde de slag in de haven. Een oorverdo­vend lawaai van kanons. Werkelijk fantastisch het Bengaalse vuur, de fakkels, de lichtkogels, waarbij de oude gevels van de huizen in een warme gloed werden gezet. En de rondva­rende schepen moet men gezien heb­ben om zich er een voorstelling van te kunnen maken. 't Was een groots feest, dat stevig is gevierd.

pdf Waterkampioen juli 1968 nr16 - Reünie van Ronde en Platbodemjachten 5 - 6 en 7 juli

Eigen verslag Zomerreünie 1968 in Wanneperveen in Jaarverslag

Jaarverslag 1968: Verslag zomerreünie in Wanneperveen


Evenementen in 1967

1967: Winterreünie - Van "klik tot kluiver" documentaire over Ronde en Platbodemjachten

Tijdens de winterreünie van de Stichting Stamboek Ronde en Plat-bodemjachten, die op 18 februari 1967 te Amsterdam werd gehouden, is de door de filmdienst van de Nederlandse Sportfederatie in opdracht van de Stichting vervaardigde film over deze schepen in première gegaan. Het is een 16 mm kleurenfilm met de aardig gevonden titel „Van klik tot kluiver" en een speelduur van ongeveer 25 minuten. De begeleidende tekst wordt uitgesproken door Bert Garthoff.
De film laat eerst een aantal thans nog varende typen zien, zoals punters, boeiers, Friese jachten, botters, schokkers enzovoort, vervolgens een groot aantal scheepsversieringen als roerklikken en -leeuwen, -beren e.d., mastschilden en mastwortels, beretanden, bedelbalken enzovoort; hierna komen het admiraalzeilen en de daarbij plaatsvindende waterfeesten aan de beurt en de film eindigt met opnamen van het bouwen en herstellen van deze schepen, het vervaardigen van de versieringen, kortom het eeuwenoude scheepsbouw-ambacht. Het slotbeeld is een „shot" van de varende 'Friso', het Friese statenjacht.

Winterreünie 1967: Van "klik tot kluiver" documentaire over Ronde en Platbodemjachten

1967: Zomerreünie Ronde en Platbodemjachten in Hellevoetsluis

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten heeft het dit jaar bijzonder met het weer getroffen tijdens haar zomerreünie, die op 14, 15 en 16 juli te Hellevoetsluis gehouden werd. Het waren stralende dagen met een frisse, stevige bries, die zeilmanoeuvres mogelijk maakte en bovendien verkoeling bracht. Het feest begon vrijdagavond met het waterspel „De tocht naar Chatham". Als „strijdtoneel" fungeerde de werkhaven van Hellevoetsluis.
Indrukken van de reünie van ronde en platwijde schepen in Hellevoetsluis door Matzer van Blooijs:
Daar liggen ze dan, de ruim 100 schepen. Zachtjes kreunen de landvasten om meerpalen en bolders. Zoals een hond hoorbaar ademhaalt als teken van diepe en tevreden rust. En even later een wat ander geluid in de touwen: de hond, die droomt dat z'n baas met hein gaat jagen. Dan liggen ze, met de stootwillen ertussen, omdat ze anders van genoeglijkheid en kameraadschap hun berghouten tegen elkaar gaan schuren. Als dieren, want deze schepen leven. De wat moederlijke tjalken met hun volle boezem, de botters en bollen en pluten met hun gezellige wangen. Je zou ze zoenen! 

pdf Waterkampioen nr1203 augustus 1967: Zomerreünie Ronde en Platbodemjachten in Hellevoetsluis

pdf Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1967

Zomerreünie 1966 in Monnickendam

1966: Waterkampioen nummer 1180: Reünie Ronde en Platbodemjachten in Monnickendam

De jaarlijkse reünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodem-jachten werd deze keer in Monnickendam gehouden. Op 7 juli begonnen de jachten van reünisten en belangstellenden de haven binnen te lopen, hetzij van buitenaf over het IJsselmeer, het-zij over de binnenwateren via de sluis, en vrijdagmorgen 8 juli lagen de havenkommen vol met wat eigenlijk wel een nationaal bezit genoemd mag warden. De bevolking, die van harte meeleefde, had de vlaggen uitgestoken en de feestverlichting opgehangen. Ook hadden velen zichzelf alvast in zestiende- en zeventiende-eeuwse kostuums gestoken om 's avonds mee te kunnen doen aan de historische optocht ter herdenking van de Slag op de Zuiderzee in 1573.


Een aantal botters op de Gouwzee in 1966
Een aantal botters op de Gouwzee in 1966

Evenementen in 1966

pdf Waterkampioen 1966 nr1180 augustus - Reünie Ronde en Platbodemjachten 1966 in Monnickendam

pdf Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1966

pdf Deelnemers Wedstrijden Zomerreünie Monnickendam 1966

Evenementen in 1965

1965: 2e Lustrum Reünie Stamboek Ronde en Platbodemjachten in Sloten/Sneek

Op maandag 16 augustus verzamelde zich een prachtige vloot van een 130-tal ronde- en platbodemjachten te Sloten, van waaruit ze de volgende ochtend, getooid met de speciale Iustrumwimpel, in een wat grijze ochtendnevel weg zeilden naar Heeg. Daarna ging de vloot verder naar IJlst en velen zullen zich het uniek gezicht herinneren dat dit groot aantal schepen bood, toen ze in een niet eindigende rij door de Wijmerts zeilden op weg naar Sneek.

pdf Aan de Vrienden - Viering 2e SSRP Lustrum 1965

(coll Frits Loomeijer)
(coll Frits Loomeijer)

1965: Bioscoopjournaal met beelden van de demonstratie admiraalzeilen tijdens de Sneekweek op het Sneekermeer

Bioscoopjournaal demonstratie admiraalzeilen

Foto's van de vader van Arjan Postma uit Sneek

Van Arjen Postma ontvingen we 5 foto's, gemaakt door zijn vader in de kolk in Sneek op 19 augustus 1965. Hij schrijft: "Mijn vader woonde op de Lemmerweg en wastafel fotohobbyist. Ik heb vele jaren later al zijn negatieven ingescand.  Hij had vroeger het geld niet om ze af te drukken". 

1965: Waterkampioen nr1157- Viering 2e lustrum Stamboek een groot succes

Terwijl we dit schrijven ligt ons het kostelijke schouwspel, dat de aan de reünie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten deelnemende schepen in Friesland hebben opgevoerd, nog vers in het geheugen. De viering van het tienjarig bestaan van het Stamboek is dank zij een perfecte organisatie, een deelneming als nimmer tevoren en uitgelezen weersomstandigheden een succes geworden, dat velen in verrukking heeft gebracht. Talrijke liefhebbers zullen de vloot van prachtige schepen in en rondom het stedeke Sloten hebben zien liggen, de jachten in admiraalschap op het Sneekermeer hebben zien varen of de sfeervolle tocht van de ronde schepen door de Sneker grachten hebben bijgewoond.

pdf Waterkampioen september 1965 nr1157- Viering 2e lustrum Stamboek een groot succes

pdf Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1965

1965: Grootse viering 100-jarig bestaan „De Zevenwolden" in Lemmer

De zeilvereniging „De Zevenwolden" te Lemmer bestaat 1 augustus honderd jaar. Het bestuur heeft besloten dit belangrijke jubileum op een grootse wijze te vieren. Woensdagmorgen wordt er admiraalzeilen gehouden voor ronde en platbodemjachten. De commissaris der Koningin in Friesland, mr. H. P. Linthorst Homan, zal daarbij als admiraal fungeren. De voorzitter van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, de heer C. J. W. van Waning, is de vice-admiraal. Aan alle deelnemers aan de wedstrijden zal als aandenken aan de jubileumviering van „De Zevenwolden" een tegeltje van Makkumer aardewerk worden uitgereikt.

pdf Jubileum Zeilweek Zeilvereniging "De Zevenwolden 100 jaar 24-31 juli 1965

1965: 75-Jarig bestaan van de Koninklijke Verbonden Nederlandsche Watersport Vereenigingen op de Westeinder

De admiraalzeilende vloot werd aangevoerd door prinses Beatrix, die zelf aan het stuurrad van haar fraaie 'Groene Draeck' stond. De eskaders naderden het kanaal tussen de ten anker liggende jachten in kiellinie, waarna zij overgingen in frontlinie (zes jachten naast elkaar). Met ruime wind voeren zij langs de 'Piet Hein', waarbij zij het generaal saluut brachten aan koningin Juliana, die als admiraal der vloot fungeerde. De bemanning van de jachten stond aangetreden aan bakboord met het gezicht naar de 'Piet Hein', de kapiteins salueerden, terwijl de bemanningsleden de houding aannamen.

pdf Waterkampioen juni 1965 nr1151 - 75-Jarig bestaan van de Koninklijke Verbonden Nederlandsche Watersport Vereenigingen

Evenementen in 1964

De bijeenkomst van het Stamboek Ronde en Platbodem jachten te Medemblik was een geslaagde reünie, want er was een prachtige jachtvloot bijeen, waarin een groot aantal soorten van onze oud-Nederlandse schepen vertegenwoordigd was. Helaas liet het slechte weer, dat weekend van 11 en 12 juli, niet toe, dat het aantrekkelijke programma, dat ontworpen was, geheel werd uitgevoerd. Wat echter deze gebeurtenis wel bijzonder aantrekkelijk maakte was de aanwezigheid van H.K.H. Prinses Beatrix met haar kostelijke Lemsteraak 'De Groene Draeck'. Onze Kroonprinses was er niet alleen, maar zij nam ook actief deel aan alle onderdelen van het programma, die konden worden uitgevoerd.

Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag van de secretaris over 1964.

pdf Deelnemers Admiraalzeilen Zomerreünie Medemblik 1964

pdf Deelnemers Wedstrijden WV Bestevaer Zomerreünie Medemblik 1964

pdf Waterkampioen augustus 1964 nummer 1131- Reünie van het Stamboek te Medemblik

Evenementen in 1963

Vele watertoeristen kennen dit markante beeld; het is een bekend punt in het karakteristieke Zierikzee, dat als watersportcentrum een goede toekomst heeft. Admiraalzeilen voor ronde en platbodem-jachten op het Veerse Meer. Op de achtergrond het bekende torentje van het kostelijke stadje Veere, dat voor jachthaven-accommodatie geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft.

De Waterkampioen augustus 1963 nummer 1106 - In Veere herleefde de geschiedenis

Zo langzamerhand is Veere's haven weer leger geworden en zijn vele van de oud-Nederlandse jachten, die naar hier waren gekomen voor de kostelijke Reünie van het Stamboek weer weggevaren. Enkelen hebben de thuisreis al moeten aanvaarden, maar de meesten hebben de gelegenheid aangegrepen om meer van onze Zeeuwse wateren te bevaren dan alleen het stilstaande Veerse Meer. En daaraan doen zij goed. Want is er bijvoorbeeld mooier vaarwater denkbaar dan de Oosterschelde met zijn heerlijk klare bruisende zeewater, dat bij elk tij wordt vernieuwd, met zijn stromingen, waarvan de zeiler mooi gebruik kan maken, met de geheel eigen verrukkelijke atmosfeer van Zeeland? Alleen reeds om zo velen er toe te brengen hier te varen, voordat het te laat is en de afsluitingen veel van de bekoring ervan hebben weggenomen, was het goed, dat de „Vrienden van het Ronde en Platbodem Jacht" ditmaal in Veere bijeen zijn gekomen. Maar dit is maar een „terzijde"....
Want de ware bedoeling was zeker om Veere, dit kostelijk kleinood, te tonen aan vele vrienden van het oud-Nederlandse schip van wie verwacht mocht worden, dat zij liefde zouden kunnen opvatten voor dit oude havenstadje met zijn vele bekoorlijkheden. En aan Veere werd zo nieuw reliëf gegeven door een haven vol karakteristieke jachten, die enkele dagen kon doen vergeten wat hier door het heengaan van de vissersvloot verloren is gegaan. Want hoe Ewouts, juist door de Prins van Oranje benoemd tot admiraal van Zeeland.
De hoek van Den Haak zal men niet alleen op alle oude kaarten van Walcheren vinden, maar deze is ook nog op de hedendaagse zeekaart aangegeven. Het is ongeveer waar de duinen van Vrouwenpolder in een dijk overgaan en het was blijkbaar een geschikt punt voor een landing, zodat er in 1574 een fort werd gebouwd een jaar na de slag, die wij in een spiegelgevecht voor Veere hebben getracht te laten herleven.

pdf De Waterkampioen 1963 nr1106 augustus - Reünie Ronde en Platbodemjachten in Veere

pdf Het eigen verslag is opgenomen in het Jaarverslag 1963

Evenementen in 1962

Zomerreünie 1962 in Aalsmeer

1962:Jaarverslag 1962: Verslag zomerreünie in Aalsmeer

pdf Waterkampioen 1962 nr1081 juli - Zomerreunie van het Stamboek op de Westeinder

pdf Waterkampioen 1962 nr1080 juli - Ronde en Platbodemjacht op onstuimige Kagerplassen

pdf Deelnemers Admiraalzeilen Zomerreünie Aalsmeer 1962

Evenementen in 1961

Zomerreünie 1961 in Kampen

1961:Jaarverslag 1961: Verslag zomerreünie in Kampen

pdf Deelnemers Admiraalzeilen Kampen Zomerreünie 1961

pdf Deelnemerslijst zeilwedstrijden tijdens de Zomerreünie in Kampen 1961

Terug naar vorige pagina