2023-5 Fries Scheepvaart Museum ontvangt het Stamboek

Spiegel der Zeilvaart juni-juli 2023 nummer 5

De Voorjaarsbijeenkomst vormt altijd een hoogtepunt voor de SSRP. Bij voorkeur gehouden op een inspire­rende plek fungeerde dit keer het Fries Scheepvaart Museum als gastheer. Daar werden de prijzen uitgereikt en konden de donateurs luisteren naar een lezing. Aansluitend volgde er een activiteit in Sneek. (foto's: Jeannette Horst).
Met een hartelijke en koffierijke ontvangst in het Fries Scheepvaart Museum (FSM) op een enigszins vroeg tijdstip op zaterdag 15 april, was de kennismaking - en veelal het weerzien - met elkaar een feest op zich! De welkomstwoorden werden uitgesproken door Hester Postma, directeur FSM met een uiteenzetting over de transitie waarin het museum zich bevindt, gevolgd door de samenwerking FSM-SSRP. Op een ontspannen toon werden zo de verdere presentaties ingezet. Voorzitter Ineke Verkaaik-Hogervorst presenteerde het Jaarverslag 2022 van onze Stichting, zorgvuldig en vakkundig samengesteld en vormgegeven door onze stamboekbeheerder Jan Eissens. Over tradities gesproken! Voorafgaand aan de uitleg over de financiën is de papierenversie van het Jaarverslag ter plaatse uitgereikt aan de circa tachtig aanwezigen. Het jaar 2022 begon voor de SSRP onzeker met de opgelegde lockdown en coronaperikelen. Gelukkig maakten de Voorjaarsbijeenkomst in Enkhuizen en de Jubileumreünie in Langweer die onzekere start helemaal goed, zo leest u in het Jaarverslag! (Het digitale Jaarverslag, ook als PDF te downloaden, en de "papieren" Schepenlijsten zijn overigens toegankelijk via de website.)

Jaarprijzen

Op de Voorjaarsbijeenkomst wordt altijd de nodige aandacht besteed aan de uitreiking van de wisselprijzen, de W.H. de Vos- en de Van Waningprijs.
Anneloes van Waning, kleindochter van de mede-oprichter én eerste voorzitter van de SSRP, de heer C.J.W. van Waning, was aanwezig in de zaal. Aan Anneloes de onverwachte eer om de Van Waningprijs uit te reiken aan Klaas Smit, Spiegelauteur én auteur van bekende Ronde en Platbodem boekwerken, zoals Houtenbotenbouwers, deel I en 2
Daarna werd de W.H. de Vos wisselprijs onder groot applaus uitgereikt aan Henk van der Meu­len, de zevende generatie van Jachtwerf Joh. van der Meulen te Sneek. Later die dag was er overigens gelegenheid om zijn werf te bezoeken aan de Woudvaart.

Presentatie

Gerard ten Cate was uitgenodigd om te vertellen over het aanstaande I75-jarige jubileum van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo in Grou en het door hem verrichtte archiefonderzoek om een Jubileumboek te kunnen schrijven. Het bestuur van de KZV Oostergoo had met het verzoek vanuit het SSRP-bestuur ingestemd om aandacht aan dit jubileum te besteden. Bode Staal, voorzitter van KZV Oostergoo, en Brent Bearda Bakker, secretaris, hadden de uitnodiging aangenomen om tijdens de voorjaarsbijeenkomst aanwezig te zijn en de lezing van Gerard ten Cate te volgen. De Zeilvereeniging heeft een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van de SSRP gespeeld. Bij de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo kwamen nog altijd een aantal boeiers en Friese jachten in wedstrijden tegen elkaar uit. Schepen die gekoesterd werden. Veel van wat je eerder al bij Oostergoo zag, zie je nu nog altijd bij de SSRP. Oostergoo zit in de genen van de SSRP.
goo niet stil. Men dacht aan het behoud van ons Maritieme Erfgoed, zonder die kwalificatie te gebruiken. Eerst was er het 1 05-jarig bestaan in 1953 met de onvergetelijke reünie van de Ronde en Platbodemjachten uit heel Nederland op het Pikmeer. Oostergoo wist hiermee alle aandacht op zich te vestigen, de pers was vol lof. Bij de reünie was ook de boeier Jean Bart aanwezig die naar het buitenland verkocht dreigde te worden. Al tijdens de reünie in 1953 rijpte de gedachte de boeier aan te kopen. Dat geschiedde inderdaad in november van dat jaar. In 1954 kreeg deze boeier de huidige naam Friso en werd aangeboden aan de Gedeputeerde Staten van Friesland om als Statenjacht te fungeren. Vanaf dat moment is de Friso een beeldbepalend schip in de Nederlandse jachtvloot. De overdracht werd een feestdag voor de Provincie Friesland en KZV Oostergoo. Vervolgens werd gedacht aan de oprichting van een Behoudsorganisatie al werd deze benaming nog niet gebruikt. Toch ontstond langzaam een fenomeen, een organisatievorm, die nergens vanaf gekeken kon worden. Ook dacht men aan een soort Stamboek, een idee dat ook langzaam vorm begon te krijgen. Het resultaat was de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, waarvan de oprichting in 1955 een feit was. Over de geschiedenis en tradities van KZV Oostergoo is elders in deze Spiegel te lezen. De belangstelling voor het te verschijnen boek was door Gerard absoluut aangewakkerd.

Bezoek aan de werf van Henk van der Meulen
Bezoek aan de werf van Henk van der Meulen

Toost

Na de voortreffelijke lunch werd de bijeenkomst voortgezet met het middagprogramma. De aanwezigen hadden de keus uit een bezoek aan de werf van Henk van der Meulen, een stadswandeling door Sneek onder leiding van een stadsgids of een georganiseerde rondleiding door het museum. Na afloop trof men elkaar weer in de gehoorzaal van het museum en werd de gebruikelijke toost uitgebracht op onze beschermvrouwe H.K.H. Prinses Beatrix!

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

pdf SdZ 2023 nr05 juni-juli - Fries Scheepvaart Museum ontvangt Stamboek

Terug naar vorige pagina